Slika bo, ali je pa ne bo

Zadnjič me je kolega prepričeval, da ko bomo decembra letos prešli na oddajanje TV signala v digitalni obliki DVB-T, bosta ostali samo še dve možnost. Ali slika bo in bo ostra kot britev, ali pa je ne bo in bo ekran ostal črn.

Kar se tiče stare, dobre analogne televizije, je mislim zadeva jasna, oziroma slika ni vedno jasna. Čim slabša je kvaliteta signala, pa naj si bo zaradi polomljene antene na strehi, lovljenja odboja od sosednega hriba ali kakšne druge interference, tem bolj je slika zanič. Znan je recimo učinek ghost slike, ko se pojavljajo obrisi. Kadar je signal res zelo slab, ima lahko sprejemnik (tuner) v televizorju težave že z ugotavljanjem sinhronizacije, ki se potem lahko kaže tudi tako, da slika leti okrog po vertikali ali poskakuje. Skratka, kvaliteta slike je nekako zvezno odvisna od kvalitete analognega signala, ki pride do sprejemnika.

Pri digitalni televiziji se prenašajo ustrezno modulirani digitalni podatki. Poenostavljeno rečeno se prenašajo enke in ničle, tako kot pri novejših računalnikih. V takem primeru šum in slaba kvaliteta signala lahko tudi povzročita, da sprejemnik napačno pretvori enke in ničle, je pa res, da bo učinek tega drugačen, kot pri analogni televiziji. Poleg tega pri digitalnem prenosu signala lahko uporabijo na strani sprejemnika računalniške metode za ugotavljanje in korekcijo napak (CRC in podobni mehanizmi).

Da pa bi res obstajala samo dva tipa slike, torej slika je, ali jo ni sploh, pa skoraj ne morem verjeti.

Namreč če pogledamo neko računalniško datoteko tipa JPEG, v kateri je shranjena v digitalni obliki recimo neka fotografija, mi lahko še vedno naključno popravljamo datoteko in slika bo potem na posameznih mestih pokvarjena. Če popravimo tako imenovan header (glavo zapisa), potem nam računalnik javi, da datoteke ne more odpreti, ker jo ne prepozna kot datoteko formata JPEG.

Jaz sem recimo pred leti formatiral računalnik (hiter format), na novo naložil gor operacijski sistem in ga dal naprej v uporabo. Ampak čez kako leto sem se spomnil, da sem pomotoma zbrisal tudi vse fotografije, ki jih nisem imel shranjene nikjer drugje. S posebnim programom sem potem pregledal disk in še vedno uspel rešiti precej fotografij, le da so bile nekatere preveč poškodovane in tako neuporabne.

Kot rečeno, jaz trenutno ne vem in si ne predstavljam, kako se bo dejansko zadeva obnašala v praksi. Zaradi specifike digitalnega signala in vmesne analogno digitalne pretvorbe se mi zdi, da bodo bili razočarani tisti, ki sedaj sprejemajo res zelo slab signal, pri katerem komaj razločijo, kaj je na sliki, ampak TV kljub temu lahko za silo gledajo. Bojim se, da v tem primeru digitalni sprejemnik ne bo imel dovolj informacij, da bi lahko sliko dekodiral pravilno in bo na zaslonu verjetno po novem res črnina.

Dejstvo je, da se bo pri prenosu digitalnega TV signala uporabljal pri nas standard MPEG-4, ki sliko stisne. Jaz predvidevam, da se da tudi tu stopnjo kompresije določiti, kar pomeni, da večja kot bo kompresija, slabša bo kvaliteta slike. Kako to v praksi izgleda dobro vedo tudi tisti, ki shranjujejo fotografije v JPEG formatu, kjer tudi lahko določiš stopnjo stiskanja in s tem posledično tudi kvaliteto. Manjša kot je slika (velikost na disku), slabša je kvaliteta.

Pa še nekaj se mi zdi, da bi se znalo s prihodom digitalne TV spremeniti.

Namreč na analognih televizorjih smo navajeni, da je preklapljanje (šaltanje) kanalov praktično trenutno. Klik, klik, klik na daljincu in v minuti lahko preletiš sto kanalov. Pri digitalni TV to skoraj sigurno odpade, saj je proces dekodiranja računsko zelo zahteven in traja lahko tudi par sekund, da se slika spet pojavi.

To že sedaj dobro poznajo tisti, ki spremljajo TV prek IP omrežja (optika, xDSL). Ko sem jaz to prvič videl v praksi, sem se prijel za glavo. Meni je odločilnega pomena, da lahko hipoma preklapljam med kanali, ker sicer se lahko okužim s kakšno reklamo in po možnosti še kaj nepotrebnega pomotoma kupim iz naslonjača.

Smo pa lahko na nek način ponosni, da smo pri nas prve prenose digitalnega signala po zraku izvajali že pred 25 leti! Radio Študent je v osemdesetih letih prek svoje radijske postaje oddajal v eter občasno tudi programe (igrice) za ZX Spectrum, ki si jih je poslušalec lahko posneli na kasetofon in upal, da bo kvaliteta posnetka tako dobra, da bo mavrica program uspela pravilno naložiti.

Sam se sicer te storitve nisem posluževal, ker za ta radio niti nisem vedel (takrat še nisem bil intelektualec), je moralo biti pa to mavrično piskanje obupno za poslušat. Vsaj brez uporabe zaščitnih sredstev, kot so slušalke.

Preberi še:
Nova priložnost za natego

7 komentarjev to “Slika bo, ali je pa ne bo”

 1. kekez Says:

  Tole, da slika bo ali pa ne bo sploh ne drži.
  Saj je že znano in videno, kako to izgleda ob slabšem sprejemu.
  Kocka, kocka, kockica… 🙂

 2. gabr Says:

  No, kar verjemi.

  DVB-whatever ima vgrajen error correction. Če lahko napako odpravi, bo pokazal sliko. Drugače pa ne.

 3. gregac Says:

  no ja. jaz pa moram reči da imam pozitivne izkušnje z digitalnim prenosom signala. že več kot leto dni imamo doma digitalno kabelsko (DVB-C) in je slika kristalno čista brez “kockanja”, kar za analogni slignal ne morem reči, saj je slika na TV-ju negledljiva.

  počasnega preklapljanja se pa navadiš 🙂

 4. gabr Says:

  Kockastost je odvisna od stopnje stiskanja in od “šuma” v originalnem viru. Če stiskajo slab analogni film, prej pride do kockic.

  Seveda se lahko tudi pri DVB-T dogaja, da ti malo kaže sliko, malo ne; če si ravno na robu dosega. V takem primeru pomaga boljša antena.

 5. Petermaseter Says:

  Pa tudi wireless omrežje je bilo tisto s piskanjem za spectruma.

 6. dronyx Says:

  OMG, celo na uradni spletni strani digitalne televizije trdijo, da slika bo, ali pa je ne bo, brez vmesne variante. Ha, ha…pa kdo je to pisal? Spet kakšni študenti na napotnico?m Kako je potem možno, da čuda ljudi lahko opazuje kockanje na digitalnem televizorju?

 7. KREN Says:

  Preizkušeno včeraj pri babici – slika je, ker pa je že prej sobna antena lovila slabo, je slika kockasta in z zamikom…. Prej se je pač pojavila “megla” ali “sneg” 😉
  Baje da bo bolje, če ji montiramo strešno anteno, ker se vidi direktna linija na oddajnik, brez vmesnih naravnih in nenaravnih ovir.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: