Session 9

Session 9 (Deveta seansa) je psihološki triler režiserja Brada Andersona (The Machinist, Transsiberian) iz leta 2001, ki bi ga jaz postavil nekam ob bok filmu The Shining (Šajnanje), vsekakor pa med najboljše predstavnike tega žanra.

Zgodba filma govori o skupini delavcev, ki dobijo posel čiščenja in odstranjevanja azbestnih plošč v zapuščeni psihiatrični bolnišnici ter pri tem naletijo na devet posnetih trakov terapevtskih seans bivše pacientke številka 444, ki je bolehala za multiplo osebnostjo.

Ob tem je zanimivo, da je bil film dejansko posnet v resnični zapuščeni psihiatrični bolnišnici v mestu Danvers blizu Bostona (wiki), mimo katere se je režiser Brad Anderson vozil vsak dan, tako da je okolje avtentično in se lepo vklopi v samo zgodbo. So pa bolnišnico dejansko zaprli šele leta 1992 in sicer potem, ko so ZDA močno oklestile proračun za zdravstvo, psihiatrične paciente pa enostavno zmetali na cesto ter jih tako prepustili ulici in lastni iznajdljivosti.

Film kot rečeno mene močno spominja na Kubrickovo Šajnanje, saj gre tudi tu v bistvu za zgodbo hiše, konkretno psihiatrične ustanove, ki ima svojo temačno preteklost in spomin, nekakšen pokvarjeni genius loci, ter glavnega akterja, ki se pogreza v norost.

Na začetku filma je potrebna potrpežljivost, ker nekaj časa traja, da se zgodba prične odvijati in prestavi v višjo prestavo, je pa zato zaključek dostojen psihološki triler, ki ne izpade ceneno. Res pa je, da film ne prispeva k žanru ničesar novega, še nevidenega. Po moje je vse skupaj enostavno lep primer filma, ki sodi v skupino done right.

Golega nasilja in krvi je v filmu sicer malo in res samo toliko, da učinkovito podpre zgodbo, ki gradi predvsem na atmosferi in postopni psihološki dekompoziciji glavnega junaka.

Tisti pa, ki pričakujejo film na temo najstniških slasherjev, kjer se ti zdi, da prisostvuješ malo večji neprostovoljni krvodajalski akciji, pa bodo ob tem filmu sigurno hudo razočarani.

Deveta seansa je približno tako daleč od tega, kot je daleč od filma Let nad kukavičjim gnezdom.

And where do you live, Simon?
I live in the weak and the wounded, Doc...

Onyxova subjektivna ocena: Film za ljubitelje žanra

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: