Optični ludizem

Ljubljanska Javna razsvetljava naj bi po podatkih podjetja Datacenter v četrtek popoldan selektivno rezala optične kable.

Na kakšen način so se delavci razsvetljave spravili na kable sicer ne poročajo, je pa povsem možno, da so se kablovja lotili morda celo s sekirami ali čem podobnim, saj močno dvomim, da bi bila optika v cestnih jaških javne razsvetljave zaključena na kakšnih optičnih panelih, da bi se dalo enostavno samo iztakniti kable in tako na “human način” prekiniti povezave.

Posledica tega barbarskega početja Javne razsvetljave je bil internetni mrk več tisoč naročnikov interneta, med drugim pa naj bi rezanje optičnih povezav prizadelo tudi podjetja in državne ustanove. Volksbank, Univerza v Ljubljani, Ministrstvo za šolstvo, Durs, moteno naj bi bilo delovanje kartice Urbana in Mercatorjevih plačilnih terminalov POS po celi državi.  Da pa je šlo za selektivno akcijo javne razsvetljave pa naj bi Datacenter, ki ima kot kaže v zakupu njeno optično omrežje, sumil po tem, ker so prizanesli optičnemu vlaknu, ki nudi komunikacijsko infrastrukturo Kliničnemu centru, torej naši osrednji zdravstveni ustanovi.

In po optičnih kablih seveda ne poteka samo dostop do interneta, ampak tudi celotne online računalniške povezave, marsikdo uporablja IP telefonijo, ki gre tudi po istih optičnih kablih in tako dalje. Takšno akcija povzroči v prizadetih podjetjih in ustanovah kaos in lahko tudi popolni komunikacijski mrk, če nimajo zagotovljene sekundarne povezave prek drugega, neodvisnega ponudnika, ki lahko prevzame celoten promet (večina po moje tega nima).

Za kakšen pravno poslovni problem oziroma “upniško dolžniško razmerje” tu gre, mene niti ne zanima (baje javna razsvetljava ni nadgradila optičnega omrežja, kot je bilo zapisano v pogodbi, Datacenter pa jim zato ni plačeval računov za zakupljeno optično omrežje). Enostavno ne morem verjeti, da je takšen optični ludizem sploh možen oziroma da lahko neko javno podjetje, ki naj bi skrbelo za javno infrastrukturo, pride na tako bizarno idejo.

Jaz bi pričakoval, da ima država nekje zapisano, kaj je njena strateška infrastruktura, ki mora delovati 24x7x365, ne glede na okoliščine in ima vgrajene varovalke, da ta infrastruktura ne more preprosto kar razpasti, ker je nekdo nekomu ostal nekaj dolžan ali je nekdo jezen na nekoga. Če žled, sneg ali viharji potrgajo električno napeljavo in daljnovode, se natančno ve, kdo mora takoj, ko se razmere vsaj za silo umirijo, oditi na teren in začeti vzpostavljati nazaj električno omrežje. Enako ko poči vodovodna cev ali plaz odnese lokalno cesto.

Pri optičnih kablih pa lahko pošljejo namerno nekega delavca v jašek z nalogo, da preprosto prekine povezave kakor ve in zna (si predstavljam, da optični kabel ni čisto enostavno presekati, ker je oklopljen in zaščiten), ker po njihovo nekdo ni izpolnil pogodbenih obveznosti?

To je meni povsem nesprejemljivo!

Optična hrbtenica je zame strateška infrastruktura te države, tako kot so električni daljnovodi ali cestne povezave. To, kar je naredila Ljubljanska Javna razsvetljava, je zame čisto navadna barbarska diverzija na strateško infrastrukturo, ki se niti teoretično ne bi smela zgoditi. Če je to možno (kar očitno je) in tako početje ni bilo predvideno v naših pravnih aktih, je po moje potrebno takoj pisati nujne popravke in predvideti tudi stroge sankcije, če bi se kaj takega še kdaj ponovilo. Velika pooblastila prinašajo s seboj veliko odgovornost, enako pa  mora veljati za ključno infrastrukturo oziroma njene upravljavce in vzdrževalce.

Ker če bo strateška javna infrastruktura te države delovala na tak način, lahko naslednjič potem pričakujemo, da bodo nekega dne jezni delavci s kotnimi brusilniki porezali stebre daljnovoda, ki povezuje nuklearko z električnim omrežjem, z bagerji porušili del Ljubljanskega cestnega obroča ali pa  minirali viadukt Črni kal.

12 komentarjev to “Optični ludizem”

 1. Anže Frantar Says:

  Saj to je prvoaprilska šala, ne?
  Ali smo v naši deželici že res prišli tako zelo daleč…

 2. retema Says:

  ni 1. april, ampak pod jankovičem je vse možno 😉

 3. Pris Says:

  Če jaz dalj časa ne plačujem računov za neko življenjsko pomembno dobrino ali storitev (npr. elektrika), me bodo slej kot prej odklopili. Če pa tega ne počne nek big player in ga odklopijo, je pa to po tvoje barbarstvo. To je druga plat medalje.

  Del problemov te države je tudi v tem, da se premnogim big playerjem tolerira plačilna nedisciplina in jo po večini odnesejo brez posledic. Kolikšen je npr. samo skupni znesek davčnega dolga!

 4. chef Says:

  Mene to spominja na ukrajinsko-ruski spor o zemeljskem plinu.

  In za to svinjarijo spet ne bo nihče odgovarjal?

 5. dronyx Says:

  @Pris: Barbarstvo je zame fizično uničevanje ključne infrastrukture, kamor jaz štejem tudi optično omrežje, ki povezuje banke, državne organe in nenazadnje tudi Klinični center. Kakor sem jaz razumel, tu ni šlo samo za odklop, ampak “buši sine, ha, ha, ha” (citat iz filma Ko to tamo peva).

  Glede big playerjev bi se lahko strinjal, ampak končni potrošnik in državni interes morata tu tudi biti zaščitena. Ker naslednjič bo podobno kot Datacenter odletel tvoj dobavitelj elektrike, ker ga bo lastnik daljnovodov enostavno odklopil iz sistema in boš recimo cel teden brez elektrike (pri elektriki lahko mimogrede tudi izbiraš med ponudniki).

  In če pogledaš primer barbarstva z optičnimi kabli javne razsvetljave. Kako misliš da se bo ta zgodba končala? Bodo univerza, ministrstva, banke in Mercator naslednjih nekaj tednov brez optičnih povezav, je šla razsvetljava na novo vleči presekane kable, ali jih bodo nazaj varili?

  @chef: Zelo verjetno ne bo, ker če to ni posebej pravno urejeno, lahko lastnik počne s svojimi optičnimi kabli kar hoče. Je pa dejstvo, da optično infrastrukturo (omrežje) zagotavlja cela kopica subjektov, ki so poleg osnovne dejavnosti zraven vlekli po trasah mimogrede še optiko. Recimo vem za železnico, elektro, tu nastopa javna razsvetljava, pa še marsikdo.

  Jaz ves čas trdim, da bi morala biti optična infrastruktura enako tretirana kot elektro omrežje, vodovodno omrežje, Telekomovi drati, ceste in podobno. Mene tu ne zanimajo pogodbena razmerja, stvar mora funkcionirati in za to mora poskrbeti država.

  Se je pa eden na forumu dobro vprašal, kaj naj naredi, če mu komunala dvigne cene za 200 %? Ali naj on potem reže žile?

 6. Bruto Says:

  Še lekcija iz plačevanja in zavračanja računov. Če bi Datacenter račune (ki vsebujejo postavke za neizpolnjene obveznosti) poravnaval, bi s tem priznaval njihovo upravičenost. V času trajanja spora namreč dobavitelj nima pravne podlage za prekinitev dobavljanja nesporne storitve, ker uporabnik ni neplačnik, pač pa le prereka določene postavke na računu. Če jih je manjko denarja tako motil, bi jim lahko enostavno izstavljali ločena računa za nesporne in sporne storitve.

  Tokrat je krivda pač v celoti na strani javnega podjetja. Ekvivalent bi bil, če bi vam poslali račun za elektriko, ki bi bil previsok, vi bi zavrnili plačilo, med ugotavljanjem dejanske porabe pa bi vas enostavno odklopili. Prerekanje postavke z računa ni enako neplačevanju!

 7. dronyx Says:

  @Bruto: Ekvivalentno bi bilo, če bi ti v pogodbi elektro dobavitelj obljubil do leta 2008 trifazni tok, dobavljal bi ti pa še vedno enofazni in ga morda celo obračunaval, kot da gre za trifazni. Ker tega ne bi bil več pripravljen plačevati, pa bi ti presekali kable in z macolo razbili elektro omarico.

 8. pijanec Says:

  Pa saj ne morem verjeti, kaj sem prebral.

  Se strinjam, da bi morala optika biti podobno zaščitena kot vodovod in elektrika.

 9. tajča Says:

  Ja, tako reševat probleme znam bit tud jez direktor.

 10. Bimbo Says:

  Najprej ena podrobnost: JR menda ni več javno podjetje, ob tej ne tako davni preobrazbi pa se je dvignilo začuda malo prahu (http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042202834).

  Drugič, če prav razumem, je napeljava last JR in ne Datacentra, ki jo ima le v zakupu. Torej je ta o barbarskem sekanju lastnih kablov s sekiro malo bosa- a v teh pasjih časih ni nič gotovega.

  Če drži, da so optični kabli last JR in da je Datacenter eno malo podjetje, ki mreži in veriži (menda pomanjkljivo) tujo infrastrukturo, se močno čudim, po kakšni logiki so se na njih vezale tako velike državne ustanove kot so npr. UKC, ministrstvo, davkarija, Univerza. Pričakoval bi, da se takšne stranke poslužujejo storitev veliko večjih (tudi zanesljivejših?) in po možnosti državnih ponudnikov. Tale zgodba o zasebnem malem podjetjecu, ki operira s kabli obskurno privatiziranega javnega mestnega podjetja, je precej ljubljansko garažarska.

  Sicer se pa kar strinjam s Prisom in Brutom – tudi za plačevanje in prerekanje računov velja nek red in tega bi se moral držati vsakdo.

 11. dronyx Says:

  @Bimbo: Jaz gledam zgolj iz stališča, da ne more biti optično omrežje, ki povezuje klinični center, univerzo in ministrstva, enako tretirano, kot če jaz povlečem optiko do soseda, ker se on šlepa na moj ADSL.

 12. Bimbo Says:

  Dr. Onyx, saj ni bilo. Menda so UKC pustili pri miru. Z realnostmi poslovnega sveta sem bolj na vi, a vseeno rad malo teoretiziram in moraliziram. Zato mi je tuje takšno razumevanje rabot, da neko podjetje enostavno preneha plačevati račune drugemu, ker je zaznalo, da slednje ne izvršuje vseh določil pogodbe med njima.

  V dveh-treh zapisih o tej zadevi nisem zasledil nobene razlage o poskusih pogovora in rešitve težav. Ne! Eni menda niso delali, kar naj bi obljubili, drugi so nehali plačevati tudi tisto, kar so menda dobili (in preprodali naprej). Halo! Pa kaj imamo tu naokrog res samo še razne šerife in kavboje?

  Je Datacenter ob tem, ko so nehali plačevati račune in s tem v bistvu priznali/pristali na nefunkcionalnost pogodbe z JR, že (po)iskal nadomestne rešitve za svoje super pomembne stranke? Somorda menili, da jim te stranke kot vmesnemu členu jamčijo nedotakljivost? Ali pa so mislili, da bo zasebna JR, ki ji še Zoki ni mogel do živega, pred njimi kar padla na kolena?

  Dajmo zadevo še malo v perspektivo. Če sem prav zadel z iskanjem po bizi.si, je imela JR v letu 2008 več kot desetkrat toliko zaposlenih kot Datacenter, skoraj dvajsetkrat toliko prihodkov kot Datacenter, dobička pa več kot dvakrat toliko kot Datacenter vseh prihodkov. V mojih podstrešnih blodnjah o namišljenem poslovnem svetu mora biti nek poslovni malček silno nadut in nesposoben, da se na tak način loti veliko močnejšega. Ali pa ima kakšen super tajni ščit pred vsemi nevarnostmi…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: