Bogata ponudba eksotični brskalnikov

Polaganje rok med pravniki EU in Microsoftom naj bi ta mesec obrodilo prve konkretne rezultate, saj naj bi uporabniki Windows operacijskega sistema v EU imeli možnost, da ob namestitvi sistema izberemo, katere brskalnike želimo namestiti in kateri naj bo privzeti. In to preverjeno tako deluje, saj se možnost izbire prek posodobitve pojavi tudi na že nameščenih računalnikih.

Vprašanje izgleda takole (vrstni red brskalnikov iz seznama naj bi bil naključen):

Če pa koga bogata ponudba brskalnikov iz tako imenovane prve brskalniške lige slučajno ne zadovolji, si pa lahko izbere kaj od alternative.

GreenBrowser, K-Meleon, FlashPeak’s SlimBrowser, Maxthon International’s Maxthon, Avant Force’s Avant, Fenrir’s Sleipnir, Flock … you name it. Pravi brskalniški ponte rosso.

Sicer jaz za nobenega od teh brskalnikov iz druge lige še nisem slišal in takole na pogled bi prej mislil, da gre za kakšen spyware ali adware, kot pa za resen brskalnik, ampak verjetno gre tu samo za predsodek. Jaz verjamem, da bo izbira komu vendarle prišla prav, sploh tistim, ki bi bili radi nekaj posebnega, drugačnega od navadne raje (malo ciljam tule na Crnkoviča, da si bo umislil kakega Flocka ali eko GreenBrowser).

Mi pa ob vsem tem cirkusu s privzetim EU brskalnikom nekaj še vedno ni povsem jasno.

Baje EU Windowsi 7 sploh nimajo serijsko vgrajenega nobenega internet brskalnika, tako da lahko uporabnik Microsoftovega Internet Explorerja niti ne namesti oziroma ga ne izbere med ponujenimi možnostmi. Kakor pa poznam delovanje večine programov, ki uporabljajo povezavo v internet, oni privzeto poberejo nastavitve Internet Explorerja (proxy in podobno), ne glede na to, kateri brskalnik imaš privzet, ker IE smatrajo kot nekakšen sestavni del operacijskega sistema, kjer mora biti to zapisano.

Po moje se lahko zgodi, da taki programi ne bodo delovali v EU različici Windowsov, ker se je podjetje napačno odločilo, da bo uporabljalo samo FlashPeak’s SlimBrowser.

6 komentarjev to “Bogata ponudba eksotični brskalnikov”

 1. kekez Says:

  Jaz uporabljam konqueror http://www.konqueror.org/
  Na spisku ga ni. 🙂

 2. dronyx Says:

  @Kekez, lahko se vprašaš, kaj je narobe s tvojim brskalnikom. Morda sploh ne dela pod Windowsi?

 3. gabr Says:

  IE se v Win7 privzeto namesti.

  Tale izbirnik pa mene prav sekira – na vse moje mašine se je instaliral update s tem izbirnikom, sprožila se pa zadeva ni. Na nobeni.

 4. dronyx Says:

  @gabr: Ne vem kaj za enega hudiča so ti to prodali, ampak že nekaj časa nazaj (junija 2009) je MS najavil, da bo EU verzija Windows 7 brez IE, oziroma se bo ta namestil samo na zahtevo. Možno pa, da so te trgovci vrgli na finto in ti prodali verzijo za ostale države izven EU, ki še vedno uporabljajo privzeto IE.

  Jaz bi v tem primeru medij nesel nazaj v trgovino in zahteval svoje pravice. Kot državljani EU moramo biti ponosni, da samo za nas pakirajo posebno verzijo OS. Naslednjič upam da izginejo še Media Player, Wordpad, Painter in Calc ter dobiš ob namestitvi naključno generiran seznam čez kakih dvajset zaslonov vseh možnih alternativ.

 5. gabr Says:

  Ah, EU Windows. Kdo pa pravi, da so mi karkoli prodali?

 6. gabr Says:

  Ampak ja, imaš prav, to razloži zadevo. Update se očitno instalira na vse mašine, potem pa pogleda, kam je prišel; ugotovi, da se je znašel na najbolj navadnih USA MSDN Windows 7 in lepo potihem ne naredi nič.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: