Recesijski fotosešn

Ne morem se odločiti, kdo izgleda boljši na spodnjih fotkah ob predstavitvi novega Renaultovega roadsterja Wind.

Premier Pahor deluje tako, kot da bi zagledal vesoljce v filmu Mars Attack, medtem ko gospodarski minister Lahovnik izgleda kot da zapeljuje babe na Portoroški promenadi s svojim prvim kabrioletom kupljenim na lizing. Upam pa, da bo takšna ekipa kdaj prišla tudi recimo na kakšno promocijsko predstavitev Gorenjevega novega hladilnika.

vir: Siol

vir: Siol

20 komentarjev to “Recesijski fotosešn”

 1. chef Says:

  Kako Pahor drži volan! In pazi, dobro poglej, sploh ni naslonjen na sedež, kar je popolnoma skregano s pravili varne vožnje, hkrati pa mi zato bolj on zgleda kot da peca ženske na promenadi (da je pa res ob tem zagledal vesoljce).

 2. Lili Says:

  Eh, važno je, da se barva Pahorjevih učkov ujema z barvo avtomobila 😉

 3. tajča Says:

  Pahor se po moje poti ob misli: “Zdaj so me pa našli. Kako naj skrijem, da mi je bliže katra kot to vesoljsko plovilo. Dio bono, ma kaj dela tolko gumbov na volanu.”
  Lahovniku se pa smeje kot otroku, ki v sanjah zapelje z avtoškonta na pravo cesto s pravim avtom.

 4. rockstar1707 Says:

  Tole vse skupaj je pravzaprav precej paradoksalno. Vlada (pravzaprav vse vlade) neprestano govorijo o tem, kako mora Slovenija preiti na izdelke z veliko dodano vrednostjo itd. In dejstvo je, da zgolj proizvodnja večinoma ne sodi ravno v segment z visoko dodano vrednostjo. Tudi če gre za avtomobilsko tovarno kot je ta v Novem Mestu. Renault nima te tovarne v Sloveniji zato, ker bi bili tukaj toliko boljši kot v Franciji (čeprav je po mojem mnenju to kar precej verjetno), ampak zato, ker je pri nas delovna sila dosti cenejša kot v Franciji.

  No, in paradoks je v tem, da se ti politiki potem dejansko “hvalijo” z uspešnostjo nečesa, ki naj pa, po besedah politikov, ne bi bil ravno cilj slovenskega gospodarstva. Ker če bi ta tovarna v resnici precej prispevala k dodani vrednosti, bi imelo večina delavcev v tovarni plače krepko čez 1000€. Pa ne verjamem, da je temu tako…

  V resnici je podoben problem tudi pri večini proizvodov v Gorenju. Večina bele tehnike namreč že dolgo ni ravno tehnološko napreden izdelek z visoko dodano vrednostjo. Čemur najbrž lahko pritrdijo zaposleni v Gorenju z njihovimi plačami. Ampak v Gorenju te izdelke vsaj sami razvijajo, kar je že bolje kot v Revozu, kjer je samo proizvodnja (vsaj kolikor jaz vem).

  Pa da ne bo pomote, jaz sem daleč od tega, da proizvodnje v Sloveniji ne bi smelo biti. Dejstvo je pač, da nikoli ne bodo vsi ekonomisti, inženirji, prodajalci itd., zato potrebuješ tudi delovna mesta, ki so primerna za ljudi z nižjo izobrazbo. In v tem primeru je precej koristno, če imaš tudi proizvodnjo. Ampak slovensko gospodarstvo bi moralo stremeti k proizvodnji izdelkov LASTNEGA RAZVOJA. To je namreč dodana vrednost, ne pa proizvodnja po tehniški dokumentaciji in tehnoloških rešitvah, ki se jih “uvozi” in “priuči” iz tehnološko naprednejših držav.

  Da ne rečem, da bi delovanje podjetja, ki bi imelo v teh časih očitno zelo velike težave brez dodatnih nepovratnih sredstev iz državnega proračuna, težko označili za uspešno.

 5. dronyx Says:

  @rockstar1707: Država z 100.000 brezposelnimi seveda še kako potrebuje delovna mesta. Revoz prispeva kar precej delovnih mest, pa verjetno posredno zaposluje še precej kooperantov v regiji. To na nek način potrjuje tudi tako visok vladni obisk na predstavitvi novega modela avtomobila in ne ravno majhen denarni vložek države, da je Renault sploh ostal v Sloveniji.

  Glede izdelkov z visoko dodano vrednostjo sem pa jaz skrajno pesimističen, ker to so po moje res zgolj politične floskule, primerne za kakšno tiskovko ali fotosešn z novinarji. Slovenija za kaj takega enostavno ni primerna država, saj tu ni za to ne ustreznih vzpodbud, ni ustrezne davčne politike in nenazadnje tudi ni dovolj ustreznega kadra, ki bi se to lahko šel, ne glede na to, da bodo kmalu skoraj vsi imeli končano neko tretjerazredno fakulteto.

 6. rockstar1707 Says:

  @dronyx

  Se strinjam, da država potrebuje delovna mesta. In ne mislim, da država Revozu ne bi smela pomagati ali kaj podobnega. Samo ne strinjam pa se, da je Revoz zgled uspešnega slovenskega podjetja. To bi bil lahko Kolektor, ki ima lasten razvoj in lastno proizvodnjo. In ni ravno nepomemben igralec na svetovnem avtomobilskem trgu.

  Država bi morala spodbujati podjetja k lastnemu razvoju, ne pa k proizvodnji po “licenci”.

  Sicer pa Slovenija ni osamljena pri tem. Škoda ima menda Češko samo še ime. Večina razvoja je pa praktično že ves čas v Nemčiji. In o tem npr. ljudje iz strojne fakultete v Pragi nimajo najboljšega mnenja. S tem, da ne gre za t.i. “češke” raziskovalce itd. V resnici je, vsaj kar se strojništva tiče, na Češkem znanja s tega večinoma precej več kot v Sloveniji.

 7. Limona Says:

  Če zanemarim politični in gospodarski vidik tele zgodbe, in se osredotočim samo na osebnostnega, potem lahko predvidim, da obeh politikov v Gorenje ne bo. Hladilniki in pralni stroji spadajo med gospodinjske zadeve, tam ni kaj frajariti. Večina moških pa je čisto zmešanih na avtomobile, do njih imajo odnos, podoben ljubezenskemu. Ko pa je človek zaljubljen, je trapast. In to kažeta tudi ti dve fotografiji. Pahor je pa hkrati zaljubljen še sam vase, in sploh ne ve, kako bi se obnašal, da bi nam bil všeč. In izpade tako kot na tejle sliki (smeškotov pa ne znam risat).

 8. dronyx Says:

  Limona, jaz pa mislim, da nista šla Pahor in Lahovnik v Revoz zaradi tega, ker bi bila nora na avtomobile in bi jima bila ta zabava za novinarje v neko veliko veselje, ampak zato, ker je verjetno Revoz poleg denarnega vložka pričakoval tudi “konkretno moralno podporo slovenske vlade”. Temu pri nas na deželi rečemo po domače, da te nekdo drži za (pip).

  To je po moje to, lahko se pa tudi motim (kar se zgodi precej redko).

 9. retema Says:

  @limona – so že napoti v gorenje 😦

  gorenje “bo” izdelovalo tudi “visokokakovosten pralni stroji z izbrano grafično poslikavo – element, ki boste želeli postaviti za osrednji element vašega doma.”

  http://www.samaritan.si/si/samaritanovi-produkti/samaritan/726/detail.html

  cviklovi gredo iz slovenije, zato navali narode 😉

  🙂

 10. ervinator Says:

  Problem s postavljanjem zgledov uspešnega slovenskega podjetja ali pa uspešnega slovenskega menedžerja je, da se lahko (katerokoli) podjetje precej hitro izkaže za ne-preveč-zgledno, na primer ne plačuje plač ali so plače nizke (Gorenje); imamo tudi primere nagrajenih-uspešnih menedžerjev, ki so svoja podjetja pripeljali v škripce.

  P.s.: Zgornji sliki je težko primerjati. Prva je v zaprtem prostoru, avto očitno miruje. Druga je na prostem, avto daje videz gibanja.

 11. chef Says:

  @Limona: Kateri pravi moški bo pa znorel zaradi takele konzerve?

 12. Limona Says:

  Dronyx, saj vem, da ima Revoz našo vlado v šahu, da bi brez njene denarne podpore Renault lahko mirne duše opustil kakšen del proizvodnje avtomobilov pri nas. S temle recesijskim fotosešnom sta oba, naša vlada in Revoz, davkoplačevalcem pokazala, da denarna podpora ni šla v nič, pa še malo reklame so si naredili.
  Sicer se pa meni zdi primernejša podpora za ustvarjanje novih delovnih mest v obliki zmanjšanja davkov, ker je tako manjša možnost korupcije. Pa ne mislim, da je ta možna pri Revozu, multinacionalke imajo te reči urejene.
  Kdor ima skoraj vedno prav, se skoraj po božje časti. Saj se hecaš?Ampak ko prebiram tvoje številne bloge, razmišljanje o toliko različnih stvareh, ki nas pestijo v življenju, tvoje znanje in vedenje o vsem mogočem, zdraven pa še pokažeš, da imaš tudi dušo, sem impresionirana.
  Chef: za prave moške so pri avtu pomembne tehnične rešitve, kajne. Zame pa mora biti avto lep in ne prevelik. Zdaj imam prevelikega in ga ne znam parkirati, povsod stoji nekako postrani.

 13. ervinator Says:

  Se zgodi pri “pravih” moških, da do izraza pridejo tudi druge stvari, ne samo tehnične rešitve ali celo lepota, ampak celo sama znamka. Imaš na primer debile, ki se zgražajo kompletno nad vsemi francoskimi znamkami.

 14. Bimbo Says:

  Ervinator, zgornji fotki sta zelo zgovorni.

  Pahor je v modrem avtu, kar se zelo lepo poda k njegovim modrim očem, predvsem pa lepo ponazarja njegovo vladarsko modrost. Modro je tudi to, da si je “prepih” privoščil, kot si sam lepo opazil v zaprtem prostoru.
  (Saj vem, da je le preskušal zlaganje strehe in se je potem tudi zapeljal naokrog, a to za manipulacijo ni bistveno.)

  Lahovnik je v belem avtu, ki ponazarja čistost in nedolžnost njegove duše in politične kariere. On je izven vseh shem in barvnih lestvic. Obenem pa bežno spominja na omenjeno belo tehniko in s tem daje čutiti, da domačemu Velenju in Gorenju ni povsem obrnil hrbta. Se pravi, da se je povsem voljan zapeljati tudi z novim Gorenjevim pralnim strojem. Za Pahorja pa bo Bobinac moral naročiti enega modrega. 🙂

 15. markopigac Says:

  Meni predsednik vlade deluje prestrašen in neprilagojen. Lahovnik pa kot … ja, kot njegov lik iz Hri-barja..

 16. ervinator Says:

  Bimbo, strinjam se, da izbira barvnih kombinacij za Pahorja in Lahovnika gotovo ni bila naključna. Na belo tehniko iz Gorenja sicer nisem pomislil, ampak bledolični Lahovnik bi bil v vsaki drugi barvi avtomobila videti še bolj smešen.

 17. chef Says:

  @Limona: Ne me narobe razumet, tale avto je čisto kul in bi ga kupil devetnajstletni ljubici, če bi bil dovolj nor in bi jo imel. Za karkoli bolj resnega tole žal ni primerno.

 18. tajča Says:

  Tukaj sami psihoti primerni za analizo. Kaj vse vidijo moški , če zagledajo drugega moškega za volanom drugega avtomobila.

 19. Desty Says:

  Pomoje je pa kar ok, da je Pahor naredil malce reklame uspešnemu Revozu. Če že ne drugega smo vsaj lahko ponosni na firmo, ki je uspešna. 🙂

 20. Limona Says:

  Dronyx,
  Kje pa si? Kaj se to pravi, kar izginiti za mesec dni, ne da bi to vnaprej napovedal? Jaz sem te šele zdaj odkrila, pa pogrešam tvojo pamet, tvojo vsevednost in tvoj humor. Sicer berem tvoje stare poste, ampak toliko novega se dogaja! Upam, da si dobro in da boš kmalu prilezel na svetlo, sonček je…..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: