Kam postaviti mestni radar

Na začetku leta se je Ljubljansko mestno redarstvo pohvalilo z novo pridobitvijo, dvema radarjema za merjenje hitrosti, ki sta nameščena v vozilih svetlo sinje modre in temno vinsko rdeče barve Škoda Roomster. Njuno registrsko številko imam nalepljeno na armaturi v avtomobilu, zato ju vem že skoraj na pamet, pa tudi odločitev za avto znamke Škoda Roomster se meni zdi povsem zgrešena, saj je takih avtomobilov na cesti malo in se radarja tako še hitreje opazi.

Radarja, ki sta stala 76.000 €, sta nameščena zadaj v vozilu in nista namenjena merjenju med vožnjo, tako kot to počne recimo policijska provida, ampak morajo vozilo parkirati nekam ob cesti, kjer potem slika prehitre voznike.

Ker med vožnjo vedno poslušam radijsko postajo, na kateri pogosto sporočajo tudi lokacije radarjev, sem postal pozoren na ta dva radarja zato, ker sta kot kaže skoraj vedno postavljena na istem mestu. Ali na Jurčkovi cesti, ki pelje proti nakupovalnem centru Rudnik, ali pa nekje pri garažah na Samovi (mogoče Jamovi) ulici.

Ko so po medijih na veliko reklamirali to svojo novo pridobitev, seveda na mestnem redarstvi niso postavili na prvo mesto polnjenje občinskega proračuna in cilj, da podvojijo prihodke od glob, ampak da bodo mestni redarji hitrost merili predvsem v okolici šol, vrtcev, domov za ostarele ter drugih lokacijah, kjer je pričakovati večje število udeležencev v prometu, na katere je potrebno še posebej paziti in ki so najbolj ogroženi. Bla, bla, bla.

Sam sem se že večkrat peljal mimo radarja na Jurčkovi in tam nisem opazil nobene šole, vrtca ali doma za ostarele. Samo par gostiln, kamor gre lahko mestni redar na pivo ali malico, v stranski ulici je neka savna, kjer se potijo naga dekleta in ki jih verjetno tudi ni potrebno dodatno paziti z radarjem. Drugače pa gre za lepo pregledno ravnino, kjer bi bila z lahkoto omejitev tudi 60 km/h.

Ampak kot kaže imajo mestni redarji podobne težave s parkiranjem svoje nove pridobitve, kot vsi ostali vozniki v Ljubljani, saj avtomobila tipa Škoda Roomster ne moreš pustiti kar kjerkoli. Ne smeš ga pustiti na pločniku, na kolesarski stezi, niti ne na prehodu za pešce zraven doma za upokojence, ker bi s tem še sami kršili zakon, ki ga s svojo novo pridobitvijo in danimi pooblastili izvajajo. Precej neprijetna situacija, res.

Poleg tega veliko ljudi ta dva avtomobila pozna in vsaka napaka v korakih bo takoj dokumentirana vsaj s fotoaparatom na mobilnem telefonu, nakar sledi še kakšno neprijetno vprašanje iz medijev. Halo, sem dobila predstavnico za stike z javnostjo na mestni občini…tule imam pred sabo kopico fotografij vašega nepravilno parkiranega radarja…pa me zanima…

Preberi še:
Radar kar na kolesarsko stezo

5 komentarjev to “Kam postaviti mestni radar”

 1. chef Says:

  Gre za Jamovo cesto, parkirajo pa na menda privat zemljišču.

 2. dronyx Says:

  Torej, Chef, če jaz tole prav razumem, sta ta dva radarja dejansko fiksna, o mobilnosti je pa govora samo za to, ker ju po koncu delovnega časa mestnega redarstva odpeljejo nekam na parkirišče, kjer počakata do naslednjega dne. Potem gre pa eden spet na Jurčkovo, drugi pa na Jamovo. Dolgčas za umret.

 3. gokky Says:

  Še najbolj zanimivo je to, da se – pri radarju na Jurčkovi sploh – lahko mirno pritožiš, da omejitev ni 50, ampak 90, saj je Jurčkova glede na ZVCP zunaj naselja.

  Južno obvoznico zapusti enkrat na izvozu Ljubljana Jug in na križišču z Dolenjsko cesto pelji naravnost (v IC Rudnik). Srečal boš znak “omejitev hitrosti” 30km/h, ki velja do prvega križišča, ne boš pa srečal predpisanega znaka III-14 Naselje (tisti s črno črto), od katerega naprej si šele dolžan spoštovati omejitve za naselje. Jurčjkova pa je samo nekaj kr(i/o)žišč naprej.

 4. chef Says:

  @Gokky: Potem nisem dolžan spoštovati omejitve hitrosti 50 km/h nikjer v mestu, če seveda pridem not na izvozu jug? Haha, super.

 5. gokky Says:

  @chef: vprašanje dokazovanja, da si res prišel tam. Dodatno ti priporočam, da o omejitvi razmišljaš tudi v smislu “kaj pa, če mi priteče otrok na cesto” (ali česa podobnega).

  Pravno formalno pa seveda drži, da je naselje (in s tem omejitev 50) od predpisanega znaka “Naselje” (III-14) do predpisanega znaka “Konec naselja” (III-15).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: