Truck Session na stadionu Stožice

Pred leti sem imel pogosto opravka s politiki različnih barv in lahko rečem, da so si vsi med seboj zelo podobni in pri vseh moraš imeti kar dobre živce, da lahko z njimi vsaj za silo sodeluješ.

Sploh se mi pa smilijo zaposleni po raznih kabinetih ministrstev, ker to mora biti prava peklenska služba, za katero bi morala obvezno obstajati beneficirana delovna doba in vsaj enkrat letno plačana rehabilitacija, sicer si lahko čez nekaj časa samo še živčna razvalina.

Ena izmed takih tipičnih lastnosti politikov je, da ko si nekaj vtepejo v glavo, od tega ne odstopajo, pa četudi morajo vsi okrog njih jesti travo ali hoditi po vseh štirih. Oni so politiki in njihova kaprica mora biti tako ali drugače uresničena, pa čeprav je vse skupaj čisti nesmisel.

Stadion Stožice se mi zdi, da je postal žrtev točno takega sindroma.

Še preden so zasadili prvo lopato za stadion, se je že točno vedelo, kdaj bo na novem objektu otvoritvena nogometna tekma.

Zato, ker si je nek politik, konkretneje Ljubljanski župan Zoran Janković, zastavil za cilj, da mora biti avgusta 2010 neka povsem nepomembna prijateljska fuzbalska tekma na novem stadionu, je moralo stotine delavcev podnevi in ponoči, v hudem mrazu in najhujši poletni pripeki, v dežju in snegu, skratka velikokrat v nemogočih pogojih garati, da bodo lahko ujeli rok.

In vse to zakaj?

Zato, da se bo lahko v sredo, 11. avgusta 2010, 10 fuzbalerjev in dva golmana v nepomembni prijateljski tekmi med Avstralijo in Slovenijo celih 90 minut plus podaljški podilo za žogo, potem pa bodo ugasnili reflektorje in bo zadeva že naslednji dan pozabljena.

Za gradbene projekte je znano, da se postavljene roke (in začetno ceno) velikokrat bistveno preseže, ker pri izgradnji takih objektov nastopa cela kopica neznank, od vremena do težav s krediti in plačevanja podizvajalcev, ki na koncu nočejo predati gradbenih knjig.

Zakaj je potem potrebno datumsko fiksirati neko prijateljsko nogometno tekmo za eno leto vnaprej, ko pa bi lahko v miru dokončali stadion, montirali plastične stole iz Kitajske, zasadili angleško travico, nadgradili transformatorsko postajo v Črnučah, izvedli vse potrebne primopredajne procedure, poplačali podizvajalce in na koncu še sanirali puščanje strehe?

Tako pa se nam namesto otvoritvene nogometne tekme obeta protestni zbor podizvajalcev s kamioni in ostalo težko gradbeno mehanizacijo.

Morda pa bo takšen gradbeniški (monster) truck session lahko celo bolj zabaven, kot pa prijateljsko preganjanje žoge po igrišču?

vir: tovornjak.net

Se vidimo na otvoritvi (jaz pridem z rovokopačem in mrzlim  pivom).

Preberi še:
Stadion Stožice
Green Dragons memorial center

20 komentarjev to “Truck Session na stadionu Stožice”

 1. swizec Says:

  Ti pa res nimas pojma vcasih. Ves zakaj je treba datumsko fiksirat nepomembno tekmo? Zato da mamo zdaj stadion on time in ON BUDGET!!

  Al mas raje da grejo gradbeni projekti par deset miljonov davkoplacevalskega denarja cez budget ker se lahko na tak nacin eni ljudje lazje okoristijo z dnarjem?

  Kot zaveden slovenec ze vec let objokujem nase delovne navade na drzavnih gradbenih projektih. Stadion stozice je prijetna svetla izjema. sploh v primerjavi s pediatricno, nuk2 itd.

 2. Mesko Says:

  Nah, užitek je bilo, ko sem stanoval zravn stožic oz. par metrov od tistega delovnega polja, pa se je vsakodnevno hiša tresla oz. premikala levo pa desno kot, da bi bila na valovih … Pa niso nič rekli.

  BTW uvodna tekma in otvoritev je bila napovedana za junij za tekmo med SLO in Novo zelandijo, pa so jo opravili kar na Mariborskem Stadionu.

  @swizec: mislim, da stadion ne bi smel imeti take grozne prioritete … raje kot stadion bi imel lepo porihtane ceste po LJ in regionalne po okolici, ker marsikatere ceste so katastrofa. Tle pa naj delajo noč in dan (oz sedaj samo ponoči, ker je podnevi pretoplo).

  Najhujši problem je, da podizvajalci ne dobijo svojega denarja dovolj hitro in potem se grejo ubijat …

 3. dronyx Says:

  @swizec: Nekako po občutku bi rekel, da ti nisi bil med tistimi, ki so ta Ljubljanski kolos gradili na mrazu in vročini ali med tistimi, ki jih banke sedaj držijo za jajca, ker ne morejo poplačati najetih kreditov zaradi neplačevanja investitorja? Poleg tega bi verjetno še kdo drug gradil ON BUDGET, če ne bi plačeval podizvajalcev in bi oni zanj najemali kredite, se ti ne zdi?

  Nisem pa še čisto prepričan, da je tole res ON TIME. Mislim da so že sedaj prekoračili roke za izgradnjo, načeloma pa v normalni državi ne more biti znano vnaprej, da bo stadion naslednji teden res dobil uporabno dovoljenje. Sem pa prepričan, da ga bo, ker drugače preprosto ne more biti.

 4. DJ Says:

  Ne ne, Jankovcev interni rok je “malo pred volitvami”. Kar razglejte se naokrog, koliko projektov v raznih obchinah, ki so vsaj dve leti spali, se je letos nenadoma prebudilo in bodo zakljucheni do avgusta/septembra…

 5. chef Says:

  To je res ena navadna svinjarija, folk pa v želji po igrah, če že kruha nimajo, nasedajo Jankovićevim floskulam. In to so isti ljudje, ki bi totalno popenili, če jim delodajalec ne bi nakazal plače 15. v mesecu, ampak bi zamudil 5 dni. Če se govori o štadionu in fuzbalu, pa kolegialnost hitro mine. Mislim, itak so zidali Bosanci! Al kva?

  Tako pa očitno, tudi če ne bo upora izvajalcev, ki so na robu bankrota, bo štadion s sicer postavljeno streho in namontiranimi zici izgledal kot kakšna leskovačka telovadnica – vse prazno, verjetno makadamsko parkirišče, kakšni pozabljeni kabli v okolici itd.

  Upam, da bo vzdržno zrihtano vsaj do 4. septembra, ko grem jaz v dvorano na boks.

 6. dronyx Says:

  Zgoraj v zapisu nisem posebej omenil, obstaja pa za mene še en sporen vidik takšnega postavljanja rokov. Stadion in dvorana morata dobiti v ponedeljek uporabno dovoljenje, da se bo lahko v torek, torej že naslednji dan, odigrala prva košarkarska tekma! Če ga slučajno ne bi dobil, je govora o “nacionalni sramoti”. To je hud pritisk za tiste, ki odločajo o dovoljenju in dvomim, da si upajo narediti kaj drugega, kot pa dati uporabno dovoljenje, ne glede na dejansko stanje na objektu.

  Ampak vzemimo hipotetično, da se na prvi tekmi zgodi nesreča, recimo podre del tribune ali komu pade železje na glavo. To bo potem spet repriza primera Baričevič, ko bodo nekoga obdolžili, da ni vestno opravil svojega dela, medtem ko se bo on branil, da so nanj izvajali pritisk. Ponesrečeni pa bodo seveda vlagali odškodninske tožbe proti državi, ne proti županu ali investitorju in plačevali bodo spet vsi davkoplačevalci.

 7. Tajča Says:

  Torej naj bi vsi objekti delovali šele po pridobitvi uporabnega dovoljenja.. ej, tokrat je pa doktor bolj naiven od mene 🙂 Je pa res, da gre tokrat za gospoda Jankoviča, ki mu gospa Kuclerjeva gleda pod prste.

 8. ervinator Says:

  Ni nujno, da že v ponedeljek ali torej

 9. David Says:

  Zelo, zelo dober zapis. Za ta štadion so delali ljudje kot v suženjskih časih, tudi (ne)plačani so tako. Krediti pa v glavnem NLB-jevi. Ve se, kdo bo to plačal.

 10. Tajča Says:

  Če primerjam ta stadion z Lj.Kolosejem, pri katerega izgradnji sem sodelovala, se mi ne zdi nič drugače. Dela se po planu in izgradnjo se tempira na “veličastno” otvoritev. Ljudje derejo tja, kjer je nekaj novega. Napake se potem še nakaj časa popravlja, nihče se pa ne bo odpovedal dohodku, ki ga vsak dan prinese obratovanje takega objekta.
  David, ko greš enkrat delat na gradbišče si vreden toliko kot smet. Predvsem se pa ne moreš izogniti raznim hlapom iz na novo položenih “materialov”. Me prav zanima, kako diši novi stadion. Če tako, kot Kolosej ali nekateri nakupovalni centri, bo mene videl samo enkrat.

 11. dronyx Says:

  @Tajča: Meni še vedno ni jasno, kakšen dohodek bosta prinašala stadion in športna dvorana? Obubožana kluba Olimpije verjetno neke visoke najemnine ne bosta mogla plačevati, par večjih koncertov na leto pa je verjetno tudi premalo za pokriti vse stroške vzdrževanja takšnega športnega kompleksa. Kje je šele amortizacija objekta.

  Če primerjam Stožice s Tivolijem, se mi zdi tam dosti več možnosti za trženje športnih dejavnosti. Imaš recimo plavalni bazen, pozimi drsanje, teniška igrišča, savne, fitnes naprave in še kaj. Verjetno na stadion Stožice ljudje ne bodo hodili rekreativno brcati žogo?

  Da bi Stožice resnično zaživele po moje sploh ne bo dovolj samo to, da imaš dva dobra Ljubljanska kluba, ampak moraš imeti tudi tako močno prvo ligo, da se bo recimo v nedeljo zbralo na stadionu 10.000 ljudi ali več. To se mi zdi pa utopično. Obe Olimpiji trenutno ne sodita niti v ogrevalno dvorano, kaj šele na stadion za 16.000 gledalcev!

  V športu je pač tako, da štejejo samo rezultati. Objekti so drugotnega pomena.

 12. Tajča Says:

  Meni se pa zdi, da bodo investitorji, tržniki, upravitelji znali napolniti stadion. Če že ne vsak dan, vsaj nekajkrat na teden. Enkrat sem poslušala Jankoviča na tv, s Pezdirjem nasproti, in je že imel polno 🙂 idej, kaj vse se bo lahko odvijalo na stadionu in je razlagal, kako se odpirajo še ne predvidene možnosti in ponudbe, če se prav spomnim, bolj s področja kulture, nastopov. Škoda, ker si Onyx očitno zamudil, a mene je Jankovič prepričal, da ve, kaj dela in da se obeta uspešen posel oz. da bo v Ljubljani življenje s stadionom bogatejše.
  Poleg prihodka vstopnic ne gre zanemariti spremljajčih dejavnosti, ki so še bolj donosne. Kaj podobnega kokicam, naprimer. Resno, za zaslužek je najbolši najslabši pleh.
  Jaz priželim investitorjem in vsem dogodkov željnim, da stadion ne bo sameval. In se veselim spektakla ob otvoritvi, pravzaprav mi je všeč, da gre za neko nepomembno tekmo in da se ne napihuje preveč na začetku, ampak da se počasi razvije do vseh kapacitet. Če bo obisk tak kot pri Kolosejevem bumu, se lahko povrne investicija že v par tednih. Tudi tokrat se ne hecam.
  Tivoli? Kdo pa to trži in upravlja? Sem pozimi iskala bazen, pa se mi je zdelo, da je zaprt in šla drugam.

 13. dronyx Says:

  @Tajča, veseli me, da si tak optimist. Upravitelj športnega kompleksa bo baje Zavod Tivoli, tako da jih čaka kar veliko dela, če želijo nekajkrat na teden napolniti stadion. Danes sem v Delu prebral, da bodo po potrebi na stadionu postavili tudi 50 metrski plavalni bazen, prirejali motokros in konjske dirke. Nisem mogel verjeti lastnim očem. Manjka samo še nedeljski sejem rabljenih avtomobilov.

  Jaz sem tudi poslušal Jankovića na eni izmed njegovih tiskovnih konferenc in deloval mi je precej zaskrbljeno. Kot je tudi sam ugotovil, takšni objekti nimajo smisla, če nimaš močnih športnih klubov, ki pritegnejo gledalce. Tega pa Ljubljana trenutno nima. Kdor misli, da bo rokometašice Krima hodilo gledati 14 tisoč gledalcev in fuzbalerje Olimpije 16 tisoč samo zato, ker bodo tekme na novih objektih, se po moje hudo moti. Gledalcev ne bo čisto nič več kot prej, le vzdušje bo precej slabše. Verjetno ni potrebno posebej razlagat, da je čisto drugače, če rokometašice Krima igrajo v nabito polni svoji dvorani, ki sprejme morda 2000 gledalcev, kot pa v Areni Stožice, ki bo izgledala ob enakem številu gledalcev praktično povsem prazno.

  Glede kulture sem tudi skeptičen, razen če se pod kulturo ne šteje Biljana Jevtić in Seka Aleksić?

  Mene je Janković seveda tudi prepričal, da ve kaj dela, ampak to kar dela je v prvi vrsti politika, ki z ekonomsko logiko nima kaj dosti skupnega. Ljubljana je dejansko dobila stadion, kot je obljubil in tu ni dileme. Naslednji županski mandat je zopet njegov in Mojca Kucler Dolinar lahko že danes odstopi od kandidature, ker mu ne seže niti do kurjega očesa na nogi.

 14. chef Says:

  Če so koncerti odpadali doslej, bodo tudi v prihodnje. Zavca pa bo verjetno tudi prišlo gledat točno toliko ljudi kot v Tivoli.
  Mene je danes najbolj presenetilo, da je direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič. Lepo so ga nastavili, hehe.

 15. Tajča Says:

  Ne, pardon, neumnost sem rekla, da se lahko povrne investicija v par tednih.
  Da, bazen. Sem se spomnila da je na tv, kar sem omenila prej, tudi Jankovič govoril o hitrem postavljanju bazena, bilo je to v Polemiki.
  Tudi konji? No, pa bodo lahko tudi fine meščanke ljubljanske hodile na stadion kazat nov klobuk in ne samo nogometaši frizur. Za vsakega nekaj, vse je odprto in jaz sem res optimist; da se vsaj malo poživi Ljubljano zaspano. Se še opravičujem, trenutno razpoloženje.

 16. dronyx Says:

  Prvi posnetki obljubljenega truck sešna na stadionu Stožice.

 17. chef Says:

  Navijam zanje!

 18. chef Says:

  No, so že dosegli svoje. Neverjetno, kako se to pri nas dela. Brez vil v rokah nič ne dosežeš.

 19. dronyx Says:

  Ja, običajno nekako bolj zaleže argument moči, kot pa moč argumenta. Samo vsi prevarani in opeharjeni pri nas ne razpolagajo s težko gradbeno mehanizacijo, da bi si lahko privoščili kaj takega. Mogoče priložnost za start-up. Ustanoviš firmo, ki izposoja tovornjake in ostale gradbene stroje za proteste. Kdor najame za cel dan sto tovornjakov ali več, dobi brezplačno še en vojaški pontonski most.

 20. ervinator Says:

  “Danes sem v Delu prebral, da bodo po potrebi na stadionu postavili tudi 50 metrski plavalni bazen, prirejali motokros in konjske dirke.”

  Še huje, Roman Jakič je te aktivnosti predvidel za dvorano. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: