Razmnoževanje računalnikov

Jaz včasih enostavno ne razumem, zakaj nekatere na videz preproste in uporabne reči na tržišču ne obstajajo.

Poleg škarij za pizze je še ena taka siva lisa področje razmnoževanje računalnikov (za škarje sem naknadno ugotovil, da celo že obstajajo in baje niso uporabne).

vir: craziestgadgets.com

Podjetja običajno ne kupujejo posamezne kose računalnikov, ampak jih kupijo večjo količino enakih naenkrat. Nekaj deset, velike firme lahko celo nekaj sto ali več.

V takih primerih se redko namešča vsak posamezni računalnik tako, da se vstavi zagonski CD z namestitvijo operacijskega sistema in potem naslednje dve uri klika z miško, da se namesti vse potrebne programe. To je zamudno in nepotrebno delo, saj imajo podjetja običajno standardizirano, kaj vse se namesti na nov računalnik. Na tak način se namesti ponavadi samo prvega v seriji, ostale pa se nekako “klonira” oziroma prepiše slike diskov (disk cloning).

Za to obstaja več možnih metod, zelo pogosta je uporaba zagonskega CD, kjer je poleg okrnjene verzije operacijskega sistema (Linux ali Windows) nameščen tudi program za izdelavo slik diska (imaging). Pri nas je zelo popularen Norton Ghost, po katerem je ta postopek dobil ime “goustanje“, obstajajo pa še mnogi drugi podobni programi, kot je recimo Acronis True Image ali pa open source Clonezilla.

Računalnik je potrebno zagnati iz sistemskega diska zato, da ima program za izdelavo slike ekskluzivni dostop do celotnega diska, saj se na tak način prepiše sektor za sektorjem.

Tako narejena slika diska računalnika se lahko potem shrani na kakšen zunanji medij, kot je USB disk ali CD oziroma DVD, pri čemer sta zadnji dve možnosti danes postali skoraj že neuporabni, kajti slika diska z nameščenim Windows 7, kakšno pisarniško zbirko in še čem zlahka presega velikost klasičnega DVD medija (na dvoslojne bi nekako še šlo).

Da se tako narejeno sliko računalnika prenese na drugega je potrebno celotno vajo ponoviti, torej spet zagonski CD, počakati, da se naloži sistem, zagon programa za izdelovanje slike diska in potem sledi obratni postopek, ko se narejena slika prenese nazaj na prazen disk iz nekega zunanjega medija.

In tu se meni postavlja nekako logično vprašanje, zakaj za vraga računalniki nimajo te funkcije že serijsko vgrajene nekje v biosu računalnika, tako da jaz za to ne potrebujem nobene dodatne licenčne programske opreme in takšnega zamudnega postopka?

Jaz si zadevo idealno predstavljam tako, da vzamem nameščen računalnik, ga povežem s praznim računalnikom z nekim kablom, zaradi mene je to lahko USB, SATA, ali pa mrežni kabel, stisnem na računalniku tipko CLONE in čez nekaj minut imam računalnik, ki je pripravljen za uporabo.

V čem je tu težava? Se vam ne ljubi, nočete ali ne znate (retorično sprašujem Kitajce)?

Če bi Kitajci mene vprašali, kako naj to izvedejo, bi jim predlagal, da za prenos podatkov med računalniki uporabijo kar mrežno kartico, saj jo ima serijsko vgrajeno danes že vsak računalnik na matični plošči, poleg tega pa delujejo s solidno hitrostjo 1 Gbs (20 GB podatkov se prenese nekje v treh minutah). Sprogramirati je potrebno samo še del, ki bo skrbel za prenos podatkov med računalniki, pri čemer je smiselno vgraditi še opcijo multicast, tako da se lahko hkrati namesti poljubno mnogo računalnikov prek ustreznega mrežnega stikala. In vse to se lahko zapeče na čip, ki se mu reče BIOS.

Če ne bi imel na risalni deski že killer start-upa s plenicami za policijske konje, bi se verjetno lotil tega. Seveda v sodelovanju s Kitajci. Jaz bi jim povedal, kaj hočem, oni bi pa delali.

3 komentarji to “Razmnoževanje računalnikov”

 1. chef Says:

  Če ne drugega, s tem zjebeš t.i. računalniške strokovnjake. To bo potem res znala vsaka tajnica in potem pa ne bo mogel frik gledat njenih nog, medtem ko se valja pod mizo in blefira, da nekaj priklaplja.

 2. dronyx Says:

  Gledanje nog tajnic in plazenje pod mizami je bolj domena pripravnikov, kot pravih računalniških strokovnjakov. Pravi strokovnjaki imajo na mizi ponavadi vsaj tri 24″ LCD zaslone, prek katerih administrirajo sistem, pristnega stika z zaposlenimi pa običajno nimajo, ker to samo krade dragoceni čas.

  Večje firme uporabljajo za razmnoževanje računalnikov in distribucijo programov ponavadi tudi poseben software (Novellov Zenworks, Microsoftov System Management Server…), ki ti omogoča, da lahko z računalniki počneš praktično kar hočeš. Ti samo poklikaš z miško v programu za administracijo, kateri računalnik dobi posamezen program in ta se namesti avtomatično, brez da narediš en sam korak do računalnika. Da se narediti celo to, da se ti računalniki ponoči avtomatično prižgejo (prek wake on lan), se potem na njih naloži nov sistem in ko je postopek končan, se lahko tudi samodejno ugasnejo. Tako delavci zjutraj pridejo v službo in jih čaka še sveža verzija Windowsov.

  Jaz sem se s tem včasih malo ukvarjal (Zenworks) in če nekdo zadevo obvlada, lahko praktično sam skrbi za stotine računalnikov (če mu jih fizično raznašajo naokrog študenti seveda). Je pa to po svoje dolgčas, ker ima večina raje “pristen stik s sodelavkami in pripravnicami”. Pa še napake si ne smeš privoščiti, ker sicer imaš lahko v trenutku popolni kaos in ti pregori telefon.

 3. chef Says:

  Jaz sem s strokovnjaki mislil tiste, ki bi jih v bistvu moral opremit z navednicami: “strokovnjaki”.
  Imam probleme z računalnikom in ko se vrnem z malice, najdem pod mizo eno gromozansko rit. V večini firm pač niso zaposleni sposobni informatiki, ampak je dejansko usposobljen samo za valjanje pod mizami, kvarjenje računalnikov in ponavljanje: “Nemogoče”, “to se ti ne bi smelo zgodit”, “a si ga že resetiral?”

  Bi pa jaz popolnoma ZNOREL, če bi se zjutraj vrnil v službo in bi imel na računalniku namesto priljubljenih angleških Windowsov XP naložene povsem nove slovenske Win 7. Hočem povedat, v tem primeru je bolje, da je strokovnjak dobro skrit v svoji čumnati in še dvakrat zaklenjen.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: