Metropole niso poceni

Za pristaše in simpatizerje slovenske politične desnice mora biti prav mučno opazovati župana Zorana Jankovića. Zoran Janković je za njih kot nekakšna prefinjena kitajska oblika torture, kjer mučeni počasi umira in lahko samo nemočno opazuje, kako za to trpljenje ne obstaja prav nobene pametne rešitve.

Nekateri so morda ob prebiranju mojih zapisov dobili občutek, da tudi jaz Zorana Jankovića ne maram. Ampak to ne drži povsem.

Jaz od njega samo pričakujem, da igra svojo igro pošteno. Nenazadnje je vrhunski košarkar lahko še vedno vrhunski, tudi če ne dela grobih osebnih napak in če mu sodniki stalno ne gledajo skozi prste vsakič, ko naredi napako v korakih.

Če pogledam samo njegove rezultate in si nataknem konjske plašnice za ves ostali prah, ki se dviguje okrog njega, se meni zdi, kot da Ljubljana v preteklih mandatih sploh ni imela župana oziroma je hiperaktivni in podjetni Zoran Janković za njegove anemične predhodnike kot župan iz drugega planeta.

Kaj so počeli za časa županovanja Dimitrij Rupel, Vika Potočnik in Danica Simčič v bistvu ne vem, edini večji projekt, ki mi pade na pamet, je vzpenjača na grad, pa recimo še Vikin temeljni kamen za nov plavalni bazen na Iliriji, kar pa ji jaz ne morem šteti kot neko veliko referenco, sploh ker se je pri temeljnem kamnu za nov bazen tudi vse žalostno končalo. Ob tem, da se je njej zgodila še neprijetnost s SIB banko.

Čeprav je Ljubljana v zadnjem letu ali dveh izgledala kot eno samo veliko gradbišče, je slika sedaj, ko so delovne stroje in zapore cest marsikje umaknili, precej lepša. Nekatere ulice in trgi so dobili povsem drugo podobo. Sploh pa mi je všeč, da je center mesta končno za promet zaprt in pešcem ni potrebno več paziti, kdaj bo kdo padel pod razpadajoči avto lokalnega dostavljavca pizz, ki tišči gas do konca.

Tudi nov način plačevanja mestnih avtobusov z urbano se mi zdi v redu rešitev, saj je zame nenazadnje vožnja tako tudi cenejša, ker lahko v določenem času prestopim, brez da za to dodatno plačujem, kot je bil običaj v prejšnjem sistemu z žetoni. Res je, da take sisteme poznajo mnoga mesta po svetu in da ne gre za nobeno Ljubljansko inovacijo, ampak nekdo je pa vendarle moral projekt realizirati in ne samo govoriti, kako to povsod drugje je, samo pri nas ne.

O stadionu in areni Stožice ni smiselno dodatno izgubljati besed. Če bi se tega projekta lotila Vika Potočnik, bi po moje danes v Stožicah stal  samo temeljni kamen, prekrit s plevelom.

Seveda drži, da nič od tega ni bilo narejeno z udarniškim delom zastonj in da vsak Jankovićev projekt ima na drugi strani bilance svojo konkretno ceno, ki gre sešteto vse skupaj v stotine milijonov EUR. Vendar če želi biti Ljubljana prestolnica in urbana metropola, je za to potrebno končno tudi odpreti občinsko blagajno. Druga opcija so razpadajoče barake vrtičkarjev od Žal do rotovža.

Nenazadnje so tudi drugje po svetu metropole drage in to zato, ker imaš tam na enem mestu najbolje plačane službe, opere, gledališča, velike nakupovalne centre, stadione, kino dvorane, upravne zgradbe, muzeje, avenije, podzemne železnice, čudovite parke z vedno lepo pokošeno travo, ulico rdečih luči  s pestro ponudbo erotičnih uslug in tako dalje.

Jaz ne dvomim, da bo lahko Ljubljana sama odplačala svoje dolgove.

Ali bodo za to povišali cene komunalnih storitev, določili maksimalno višino davka na nepremičnine ali si izmislili kaj tretjega, je zame v bistvu nepomembno, ker nisem Ljubljančan.

Če kdo te cene življenja v prestolnici ne zmore, lahko vedno stanovanje proda in kupi za isti denar dva taka nekje na podeželju, kjer imaš eno Tuševo franšizo z minimalno izbiro, mrliško vežico ter morda še bankomat ali celo bencinsko črpalko. Ampak po moje se bo vedno našlo dovolj tistih, ki so pripravljeni za življenje v sodobni, čisti in urejeni evropski metropoli plačati nekaj več in tu ni bojazni, da bi stanovanja v mestu prazna propadala, ali pa da ne bi našli načina, da zakrpajo mestni proračun in bomo Jankovićeve pufe sedaj odplačevali vsi davkoplačevalci še naslednjih nekaj let.

Res je, da na delu župana Zorana Jankovića visijo nekatere temne sence, vendar to po moje niti ni njegov problem. Vsak ima pravico, da se znajde, kakor ve in zna. Tudi marsikatera snažilka na skrivaj vzame domov kakšno čistilo za okna. Ampak ta država ima na plačilni listi precej ljudi, ki so dolžni po uradni dolžnosti preganjati tiste, ki ravnajo nezakonito in če menijo, da ljubljanski župan sodi med tovrstne primere, naj ga pač vzamejo pod lupo.

Za protikandidate Zorana Jankovića na jesenskih volitvah za župana pa imam en sam preprost nasvet.

Pojdite lepo v miru na eno mrzlo pivo in opustite vsako upanje na zmago. Na takšen način, kot ste se lotili Zorana Jankovića, se njega premagati preprosto ne da.

18 komentarjev to “Metropole niso poceni”

 1. chef Says:

  Ja, ampak sranje je, da se potem tudi slovenski davkoplačevalci iz svoje vukojebine pripeljejo v Ljubljano gledat tekmo med Slovenijo in Avstralijo, torej tudi oni koristijo štadion narodnega pomena. Dobili so ga pa praktično zastonj. Tukaj se logika pač neha in če tako razmišljava, je tudi čisto prav, da se vsem neljubljančanom enostavno podraži tudi parkirnine oziroma zaračuna enkratni vstop v mesto, ki je za rezidente prestolnice sicer simboličen.

  Ampak potem je spet vojna med Žabarji in periferci.

 2. dronyx Says:

  Chef, tu sta po moje dve možnosti. Ali mastno zaračunaš že to, ko se jaz samo pripeljem v mesto, ali pa mi zaračunaš neko konkretno storitev, ki mi jo ponudiš. Neljubljančani bodo prihajali v mesto na tekme in za to bodo plačevali vstopnice, kavo po 1.5 € in pivo po 3 €.

  Če pogledaš BTC, tam ti nihče ne zaračunava nobene parkirnine, pa imaš tudi lepo urejena parkirišča in parkirne hiše. Nihče ti tudi na vratih v City Park ne pomoli pod nos vstopnice ali takse, ker si prišel past tja zijala v petek popoldan. Vedo pa, da so ti gosti spoštovani kupci, ki dajo nakupovalnemu centru smisel in zagotavljajo obstoj. Tega se bo morala zavedati tudi Ljubljana.

 3. chef Says:

  Absolutno, ampak malo dvomim, da bo en Dolenjček, ki ima Žabarje že itak v zobeh, v središču mesta, kjer sploh ne bo znal parkirat, z veseljem in brez pritoževanja plačal za kavo 1,5 EUR in za pivo 3 EUR (pa četudi bo slučajno naletel na prijazno postrežbo), ker njegovi možgani tega ne sprocesirajo podobno kot tvoji. Nama je recimo jasno, da je ljubljanski oštir za najemnino in delovno silo plačal več kot Šentjernejčan, njemu pa ne. On vidi samo enkrat dražje pivo, kar je za njegove pojme en navaden žabarski nateg. Ob tem mu gre še na jetra, da kao ni imel kje parkirat (pač ni navajen garažnih hiš za 2 EUR na uro) pa da mu je en nervozen Žabar potrobil, čeprav je pri zeleni luči zaspal samo za tri sekunde in slednjič bo zaključil, da je Ljubljana itak brezveze, Ljubljančani pa idioti, ker to sploh plačujejo.

  BTC-ja pa jaz ne bi mešal z Ljubljano, ker je to v resnici nekaj čisto drugega … S tako ponudbo v Sloveniji pač ne moreš zgrešit, z urbano ponudbo si pa skoraj gotovo poženeš strel v koleno. Pri nas še kao liberalni meščani ne morejo prebavit razmesarjenih kipov na Mesarskem mostu, kaj šele nekdo, ki mu višek umetnosti pomeni lepa fotografija domače vasi iz izrezanega koledarja.

  Jaz bi sicer vstop v mesto zaračunal po vzoru Londona ipd. Uvedeš vinjeto, ki je dnevna ali tedenska ali letna, potem naj pa vsak sam razmisli, ali se mu bolj splača vozit po mestu ali pa parkira na P+R za 1,60 EUR na dan. Žal to ne bo šlo, dokler bo ljubljanski javni promet na taki ravni kot je zdaj. Ob takih pogojih bi bila mestna vinjeta navadno zajebavanje. Je pa tudi res, da Slovenec za vsako figo misli, da ga nategujejo, ker on bi rad vse zastonj.

  Hočem pa povedat, da za objekt nacioinalnega pomena pač morajo plačat vsi državljani, ker konec koncev bom imel jaz od tega štadiona manj kot prijatelj iz Maribora, ki ne zamudi nobene fuzbal tekme. Sem pa k sreči dovolj dobro preskrbljen, da mi za tiste fičnke, ki bi jih v vsakem primeru zapravili še za večje traparije, popolnoma vseeno.

 4. ZigaK Says:

  Kolikor jaz razumem so slovenski davkoplačevalci dali za stadion 9 mio €
  Kar se mi zdi dokaj razumna vsota.

 5. dronyx Says:

  @ZigaK: Mislim da to ne drži povsem. Če sem jaz pravilno razumel, gre 85% tega denarja iz evropskih sredstev. Torej iz našega proračuna naj bi šlo za Stožice samo milijon. Je pa vprašanje, če je bil ta EU denar res razdeljen namensko, ker v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo denar potrebno vrniti (seveda pa je vprašanje, če niso tudi evropska sredstva naša, saj mi končno tudi plačujemo v evropski proračun in se del tega denarja potem vrne nazaj, če ga uspemo zapraviti).

 6. ZigaK Says:

  A tako. Ja potem bi pa lahko še kakšen miljon dodali 🙂
  P.S.: morda se motim ampak nekje sem bral da je Slovenija dejansko neto plačnica v EU, tako da vaša ugotovitev v oklepaju več kot drži

 7. My Kafkaesque life Says:

  Jaz mislim, da bi država že dosti prej morala pomagati pri Stožicah in bi imeli dosti manj finančnih težav, a se ve, kdo je bil na oblasti takrat. Dejstvo je, da ko se je dograjeval Mariborski stadion, sta tudi država in Evropa prispevali, pa ni bilo nobenega vika in krika. Morda, ker je bil projekt finančno skromnejši ali morda, ker sta bila Mariborski župan in takratna vladna garnitura politična zaveznika?

 8. Afnogunc Says:

  Čeprav nisem pristaš “levice” je treba Jankoviću čestitati za uspešno izpeljan projekt, ki je seveda nacionalnega pomena, zato je prav, da se ga delno plača tudi iz nacionalnih sredstev. Tudi zimsko športni center Planica, bomo plačevali vsi. Če sem pa malo zloben, si želim, da bi ostal župan vsaj še dva mandata. Pa da vidimo, če ga bo Ljubljana preživela brez bankrota.

 9. dronyx Says:

  Jaz sem tudi po naravi zloben in Ljubljančanom želim vsaj še en mandat Jankovića za župana. Danes sem bral, kakšne težave imajo prebivalci strogega centra Ljubljane, če se jim pokvari kakšen pralni stroj, ker morajo serviserji dobiti od MOLa dovolilnico, da se lahko sploh pripeljejo z avtom do stranke in stvar odpeljejo na popravilo. Parkrianje na peš coni pa sploh ni mogoče. Za nas, ki smo navajeni, da se z avtom praktično lahko pripelješ v kuhinjo, so takšne težave prav zabavno smešne. Ne vem pa kaj zlobnega za Ljubljančane bi se dalo še izmisliti za naslednji Zokijev mandat? Razmišljam, da bi za prebivalce strogega centra lahko uvedel predpisana oblačila, da ne hodijo raztrgani naokrog in kazijo podobo turističnega mesta.

 10. smoger Says:

  ‘Razmišljam, da bi za prebivalce strogega centra lahko uvedel predpisana oblačila, da ne hodijo raztrgani naokrog in kazijo podobo turističnega mesta.’
  Ali pa da MOL subvencionira popravilo zob…

 11. chef Says:

  Ne, plastične operacije, s katerimi bi vsi dobili Jankovićev nasmešek!

 12. dronyx Says:

  Ali pa še bolje glasgow smile, ki je meni od vseh nasmehov še najljubši zato, ker je trajen. 😉

 13. chef Says:

  Ja. Potem bi nam lahko sral po glavi do konca sedmega mandata in bi se še kar smehljali …

 14. dronyx Says:

  In Ljubljani bi se lahko reklo svetovna prestolnica smejočih ljudi. 🙂

 15. Joža Gulikoža Says:

  “Ali bodo za to povišali cene komunalnih storitev, določili maksimalno višino davka na nepremičnine ali si izmislili kaj tretjega, je zame v bistvu nepomembno, ker nisem Ljubljančan.”

  Bravo.

 16. pijanec Says:

  (seveda pa je vprašanje, če niso tudi evropska sredstva naša, saj mi končno tudi plačujemo v evropski proračun in se del tega denarja potem vrne nazaj, če ga uspemo zapraviti).

  Ta sredstva so naša. Ker pa jih zaradi toge in neživljenjske birokracije vsako leto pridobimo le del, jih večinoma dobijo Slovaki, Čehi, Poljaki itd.

 17. Shajtana Says:

  Moja kolegica je zadnjič dobro rekla. Vsi (župani/politiki…) kradejo razlika je samo v tem, da so prejšnji kradli pa naredili nič, ta pa krade ampak ima za to vsaj kaj za pokazat. 😀

 18. Tajča Says:

  Jaz pa samo podpišem pod drOnyxov post.
  Jankoviču čestitam,
  veter se najbolj zaganja v največja jadra.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: