Brskanje odličnosti

Jaz bom predlagal, da po hitrem postopku sprejmemo zakon, po katerem bo moral vsakdo, ki se želi na novo priključiti v internet, obiskati obvezno računalniško usposabljanje za varno brskanje po spletu.

Trenutno stanje na tem področju je skrb zbujajoče. Število okuženih računalnikov se povečuje iz dneva v dan, vsako leto beležimo višje številke žrtev računalniškega kriminala na spletu in lastniki internetnih priključkov se obnašajo čedalje bolj neodgovorno, pri čemer se ve, da marsikdo sede celo pijan za računalnik.

Ukrepati je potrebno takoj, če želimo popraviti to črno sliko internetne statistike.

Program računalniške usposabljanja naj bi predvidoma vključeval:

1. Brskanje odličnosti, ki vsebuje razgovor s kandidatom za dostop do interneta, samostojno brskanje po spletu pod nadzorom inštruktorja, analizo in evalvacijo njegovega brskanja.

2. Skupinsko vadbo varnega brskanja v nadzorovanem okolju.

3. Skupinsko delavnico o računalniški varnosti na internetu in psihosocialnih odnosih med spletnimi uporabniki, s posebnim poudarkom na socialnih omrežjih, na kateri se udeleženci seznanijo z razlogi in s posledicami nepremišljenih dejanj na spletu.

Na takšni delavnici bi kandidati sedeli za posebej prirejenimi računalniki na tako imenovanem računalniškem poligonu za varno brskanje po spletu. Ta bi omogočali preigravanje različnih scenarijev nevarnih situacij, ki so v praksi pogoste in za katere se ve, da marsikdaj tudi izkušeni uporabniki interneta odreagirajo povsem napačno, pa čeprav imajo za sabo več tisoč ur pred brskalnikom.

Recimo kandidat na poligonu varnega brskanja nič hudega sluteč brska po spletu in kar naenkrat se mu prikaže okno Windows Security: Virus Warning, ki ga opozarja, da je ogrožen. Okna se zapreti nikakor ne da, naš kandidat lahko samo namesti predlagan antivirus.

Kaj bo kandidat za dostop do interneta storil?

Se bo spomnil iz vaj brskanja odličnosti, da obstajajo fake virus alerts, ki namestijo na računalnik trojanca? Bo ohranil mirno kri in s task managerjem ubil proces? Ali pa bo z enim napačnim klikom okužil računalnik tako, da mu ni več pomoči?

Druga takšna izpitna naloga je recimo primer, ko kandidat v kontroliranem okolju računalniškega poligona pregleduje elektronsko pošto. Naenkrat mu program sporoči, da ima v poštnem predalu novo sporočilo, v katerem mu Dr. Ngobe Seki Seki N’atega iz Nigerije sporoča,  da mu nudi veliko priložnost za poslovno sodelovanje v strogi tajnosti. Ker je Dr. Ngobe Seki Seki N’atega visoki uradnik v nigerijski vladi mu zakoni preprečujejo, da ima v tujini odprt bančni račun, on pa bi rad prenakazal 20 milijonov USD v tujino iz nekega manjšega posla z diamanti.

Edino kar mora naš kandidat za dostop do spleta narediti je, da odpre bančni račun, na katerega mu bodo nakazali denar, njemu pa ostane na računu 10 % od vrednosti transakcije. Da pa s ponudbo misli resno, mora kandidata na nigerijski bančni račun v petih dneh položiti simboličnih 10.000 USD, kot garancijo za dobro izvedbo posla.

Thank you and God bless you my friend. Best regards, Dr Ngobe Seki Seki N’atega.

Kaj bo kandidat za dostop do interneta storil v tem primeru in ali se bo spomnil predavanj na temo nigerian scam?

Upam da je po temle vsakomur jasno, da tak zakon mi nujno potrebujemo in sprašujem se, kje so bili odgovorni do sedaj?

Včasih imam občutek, kot da bi živel v Nigeriji.

Oh, skoraj bi pozabil. Cena usposabljanja za nov internet priključek bo okvirno 200 €, plus stroški.

7 komentarjev to “Brskanje odličnosti”

 1. Dr. Kaiser Says:

  Čeprav se bere kot parodija na nove zahteve za nove voznike, pa načeloma celo podpiram. Ne moreš verjet, kaj za ene cyberščake danes srečaš na informacijski avtocesti – ogrožajo sebe in druge – čisto druga zgodba kot 11 ali več let nazaj. Najsi sem še tako pazil na svoj email naslov, da ne bi ujel kakšnega spama, se je vedno kje našel kak model, ki je moral forwardirati pet mega video vsem, ki jih je imel v adresarju, in jih navedel pod “To:” (ampak za take adresar-exhibicioniste so dandanašnji izumili Facebook, kjer je le-ti počutijo kot doma). 😉
  Yebatgha, saj radioamater tudi ne rataš tako, da kupiš mašino in anteno, ampak se moraš prej enih osnov naučit in dobiti “vozniško”…

 2. dronyx Says:

  Pri zahtevah za nove voznike je meni zanimivo nekaj. Statistike pri nas kažejo, da letno umre za posledicami kajenja 3000 ljudi. Na cesti jih bo letos umrlo morda 200 (običajno je ta številka med 200 in 300), k tej številki pa moraš potem prišteti še nekaj ljudi, ki se težje poškodujejo in bodo imeli trajne posledice. Ampak kljub temu je ta številka v primerjavi s smrtnim davkom zaradi cigaret nizka, sploh če upoštevaš, da ima danes skoraj več ljudi šoferski izpit, kot uspešno končano osnovno šolo in k temu dodaš še gostoto prometa!

  Ali ne gre tu za vrhunsko dvoličnost države?

  Na eni strani nam političari prodajajo, da te nove zahteve za mlade voznike služijo zgolj in samo zmanjšanju mrtvih na cesti in nikakor ne gre za čisti biznis, kot so bile včasih nalepke za na avto, na drugi strani pa država mirno miži na obe očesi pri kadilcih, pa čeprav bi lahko z enim samim zakonom kriminalizirala cigarete tako, kot je kriminalizirana marihuana. Ampak od cigaret imajo dobiček očitno vsi, tako izdelovalci, kot država z visokimi trošarinami, ki mirno in stojično požre teh 3000 mrtvih vsako leto na ta račun! Letno gre baje posel s cigaretami pri nas v nekaj sto milijonov €, o tem, kolikšni so stroški zdravljenja bolezni, ki so direktna posledica kajenja, se raje sploh ne razmišlja.

  Nekateri sicer temu oporekajo, češ, kadilci ubijajo samo sebe, šoferji pa druge, kar pa tudi ne drži povsem. Nenazadnje poznamo izraz pasivno kajenje in dima ne moreš omejiti na posameznega kadilca. Poleg tega pa na cesti umirajo tudi povzročitelji nesreč, ne samo nedolžne žrtve.

  Jaz sem se do sedaj naučil, da moraš pri razumevanju ozadja takih sprememb zakonov predvsem slediti denarju in političnim povezavam. Državi in političarjem je čisto vseeno, če se ljudje pobijajo na cesti, ali umirajo za rakom na pljučih. Važen je BIZNIS!

 3. chef Says:

  @Dr. Kaiser: Jaz dobivam vsak dan kakšnih deset PR sporočil različnih piarovk in večinoma sem naveden kar v “To”, seveda skupaj s 500 drugimi prejemniki. In to so ljudje, ki v prošnjah za zaposlitev napišejo tudi alinejo “obvladovanje programskega okolja Office”.

 4. Dr. Kaiser Says:

  :S Si jim že kdaj poslal zahvalo, ker so s tabo delili svoje adresarje, poslovne partnerje ipd.? ;D
  “Obvladovanje” v njihovem nezavednem kontekstu pomeni najbrž to, da znajo sebe obvladati, če jih ofis za(je)bava. 😉 Saj jih razumem (not!), ker Outlook po defaultu ne kaže BCC fielda in poznajo samo To…

 5. pijanec Says:

  Letno gre baje posel s cigaretami pri nas v nekaj sto milijonov €, o tem, kolikšni so stroški zdravljenja bolezni, ki so direktna posledica kajenja, se raje sploh ne razmišlja.

  Bilanca za državo je izrazito pozitivna. To je enaka paranoja kot glede alkohola in njegovih stroškov, kjer je pozitivni izid še večji, hkrati pa predstavlja npr. le 0,2% vseh bolniških.

  Ko primerjaš vzroke smrti, šele potem lahko prideš do nekih racionalnih zaključkov: npr. alkohol na cesti je kriv za 48 smrtnih žrtev, to pa je enako število kot letno število smrti zaradi pohodništva in plavanja skupaj. In vendar je alkohol na cesti kriv za vse pri nas…

 6. chef Says:

  No ja, ko govorimo o človeških žrtvah, je treba na statistiko pozabit – ker če bo recimo mojega bližnjega ubil pijanec na cesti, mi številke bolj malo pomagajo. Seveda bi bilo tudi bolje, če bi ljudje znali plavat in če bi šli v hribe dobro opremljeni. Ampak tam si je, tako kot kadilec, ta človek sam kriv, da je umrl, če me na cesti povozi pijanec, sem pa kriv samo toliko, da sem sploh šel ven.

 7. Shajtana Says:

  Jah več k kadilcev umre (vseen ne umirajo prav mladi) več je pokojnin, k jih ni treba izplačat.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: