Za DOS nostalgike

Z vsako novo verzijo Windows operacijskega sistema je za stare DOS programe vse težje in nekateri programi preprosto ne delujejo več. Ta težava je še toliko večja na 64 bitnih verzijah operacijskega sistema, ki se postopoma tudi vse bolj uveljavljajo.

Verjetno pa se še kje tudi v produkcijskem okolju najdejo v uporabi DOS programi, napisani v clipperju, cobolu ali čem podobnem, ki jih še ni povozil čas oziroma še nimajo Windows alternative. In dejstvo je, da je zelo težko zamenjati program, ki je bil v uporabi zadnjih petnajst let in za katerega težko rečeš, da ni preizkušen v praksi, sploh če je vsa ta leta zadovoljeval vse potrebe. Tudi kar se tiče same hitrosti dela s programom jim današnja  mišja in javanska konkurenca običajno ne seže niti do kolen, kar je pomembno zlasti tam, kjer čas šteje.

Ena od možnih rešitev tega problema je uporaba DOS emulatorja, kot je recimo DosBox.

x86 emulator je sicer v osnovi razvit za poganjanje starih PC iger in nima podprtega tiskanja, kar je pri raznih poslovnih programih ponavadi nujno potrebna funkcionalnost. Obstaja pa različica DosBox emulatorja, ki podpira tudi tiskanje in sicer je dostopna tule.

Ker pa običajno DOS programi pričakujejo tiskalnik na paralelnih (LPT) vratih računalnika, ki tudi postajajo počasi že računalniška zgodovina, je potrebno še nekaj trikov, da tudi to deluje.

Sam DosBox uporablja tekstovno konfiguracijsko datoteko dosbox.conf, v kateri se da nastaviti velikost zaslona, količino pomnilnika, ki je na voljo programom in še marsikaj. Ker pa je teh nastavitev veliko, obstajajo tudi programi (dosbox frontends), ki to delo nekoliko olajšajo.

Za samo tiskanje je najprej potrebno nekoliko popraviti konfiguracijsko datoteko in sicer:

[printer]
printer=true
printoutput=png
multipage=true

[parallel]
parallel1=file dev:lpt1

Potem pa je potrebno še preusmeriti LPT tiskalniška vrata računalnika na nek drug tiskalnik, ki je običajno priključen na USB ali pa gre za mrežni tiskalnik.

Za to je potrebno dati tiskalnik najprej v skupno rabo (print share) z nekim imenom, recimo LPT_TISKALNIK in v ukazni vrstici XP ali Windows 7 zagnati sledeči ukaz, ki izvede preusmeritev paralelnih tiskalniških vrat lokalnega računalnika na izbrani tiskalnik:

NET USE LPT1 \\127.0.0.1\LPT_TISKALNIK /PERSISTENT:YES

Preusmeritev se ohrani tudi po ponovnem zagonu računalnika, je pa res, da ukaz ne deluje, če ima računalnik vgrajena fizična paralelna vrata in uporabnik na računalniku nima administratorskih pravic (kar običajno nima, oziroma jih ne bi smel imeti). Je pa rešitev za ta problem potem to, da se v device managerju LPT vrata onemogoči, nakar ukaz deluje pravilno.

Sama uporaba DosBoxa je enostavna.

V konfiguracijski datoteki je na koncu vrstica [autoexec], kjer se navede programe, ki se zaženejo ob zagonu emulatorja, podobno kot se je včasih v DOSu uporabljala datoteka autoexec.bat. Tu se lahko zažene program za podporo slovenskim črkam, da pa se tudi preslikati katerikoli lokalni ali mrežni disk oziroma mapo v DosBox emulator.

Primer uporabe:

[autoexec]
z:\mount c c:\dos\
c:\racuni.exe

Tako obstaja možnost, da bodo nekateri DOS programi preživeli še nadaljnjih nekaj desetletji.

2 komentarja to “Za DOS nostalgike”

 1. kkk Says:

  Edini in možni problemček lahko nastane le zaradi “datotek – files”.

  Pred Win95 sta AUTOEXEC.BAT in CONFIG.SYS vsebovala podatke da delovanje v DOS okolici.

  Od WIN95 dalje je vsa ta “kompatibilnost” za 16-bitne programe zapisana v C:\WINDOWS\system32\CONFIG.NT.

  To je navadna TXT datoteka.

  Če pride do sporočila

  “Napaka (Error): v CONFIG.SYS je treba povečati število FILES.”

  Proti koncu CONFIG.NT je vrstica FILES=40, ki pove, koliko files je lahko naenkrat odptih.
  Popravi na “FILES=200” in zadeva deluje.

  AUTOEXEC.BAT in CONFIG.SYS od WIN95 naprej nista potrebni in ne obstojata 🙂

 2. rockstar1707 Says:

  Tale DOSBox sem ravno prek kratkim zelo uspešno uporabil, ker mi na Win 7 x64 ni deloval nek 16bitni program pisan za DOS. Zadeva deluje odlično.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: