Jetrca na pošti

“Pošta Slovenije je svoje poštne urade spremenila v prave male tržnice. Sedaj samo pričakujem, kdaj bodo na šalterjih začeli prodajati še meso. Tako bom lahko plačal položnice, kupil pol kile svinjskih jetrc in sveče za na britof.”

dr. Onyx o pestri poštni ponudbi

19 komentarjev to “Jetrca na pošti”

 1. DJ Says:

  A ni to že vsaj ene deset let tako? Sicer bi rekel, da ni s tem nič narobe – ampak glih estetsko pa nimajo uštimane te tržnice. Kramarski sejem. :S
  P.S.: Ne pozabit, da imajo svoj banko tud. 😉

 2. dronyx Says:

  @DJ: Ja, precej časa imajo tam že ta kramarski sejem. Sem se pa na to spomnil, ker so šefa Pošte Slovenije včeraj obtožili, da si izplačuje preveliko plačo po Lahovnikovem zakonu oziroma so se na pošti naredili neumne in sešteli povprečno plačo na pošti in v neki manjši firmi od pošte, ki ima bistveno višje povprečje ter to delili z dva in množili z ne vem koliko (to je neka Lahovnikova formula za managerske plače v firmah v večinski državni lasti).

  In v bistvu se pošta res obnaša zelo tržno, podobno kot Petrol, le da ima Petrol pri tem bistveno več stila in občutka za estetiko. Se pa kot kaže niso najbolje prijele reklame na predpražnikih pred šalterji, ker tega pa ne vidim več.

  Gre pa nedvomno za največjega analognega spamerja v državi. Jaz moram vsako leto kupiti novo antispam nalepko, ker stara zbledi in ker sem enkrat na to pozabil, mi je skoraj razneslo poštni nabiralnik, ko ga nisem spraznil par dni.

 3. mojcej Says:

  očitno smo vsi istih misli:
  http://akvarij.blog.siol.net/2010/08/13/ce-bi-postala-miss-sveta/

 4. alcessa Says:

  Džizs, sploh vam ni jasno, na kako visokem nivoju se pritožujete! Res.

  Pri nas (in na celotnem področju Nemčije, z nekaj velemestnimi izjemami) so pošte …. ukinili. Zaprli. Basta.

  Namesto tega so zakupili malce prostora v lokalnih trgovinah z živili in postavili poštne pulte. Tako zmeraj, ko grem kupit svoj tofu in bordo rdeče sveče, lahko opravim še poštne posle, v ozadju diši pekarna, na sosednjem pultu vplačam loto in to je to.

 5. dronyx Says:

  @alcessa: Zanimivo, pri nas je šel razvoj pošte v drugo smer in so urade spremenili dobesedno v trgovine. Sploh ne vem več, ali ima naša pošta še telefonske govorilnice, ampak mislim da so jih spremenili v vitrine za neke plišaste igračke. Vendar, ampak, toda. Jaz ne bi imel nič toliko proti temu, če bi to naredili s stilom, nabavili kakšnega oblikovalca, zadevo poenotili…Tako pa vse skupaj izpade skoraj smešno, ko se prebijaš čez vso to kramo, ki je skupaj navlečena iz vseh vetrov do šalterja.

  V bistvu mene vse skupaj na pošti spominja, kot bi nekdo razmetal trgovino, kjer stane vse po evro (euro shop).

 6. DJ Says:

  S stilom, ja. Blazno lepi so izgledali postni uradi po prenovi (okrog leta 2000 ali prej, se ne spomnim vec), vse ostalo pa so dodali naknadno v stilu “krpanja”. Postavili spredaj.
  @mojcej – ampak tvoj blog ima pa barve cisto v stilu celostne podobe Poste… 😉
  Drugace pa je moj glavni postni urad zaenkrat Outlook. 😀

 7. alcessa Says:

  Po moje gre za eno in isto zgodbo: Pošta išče sveže vire denarja. Pri nas so pač prodali poštne zgradbe (kar mi gre ful na živce), poštarje mizerno plačujejo (kar mi gre ful na živce), bivši šef je svoje milijarde pref davki skrival v Luksemburgu (kar mi gre…)… očitno najem enega pulta v trgovini stane veliko manj.
  V Sloveniji si s prodajo drugih zadev ravno tako hočejo povečati dobiček ali celo zagotoviti preživetje, merchandiserjev pa ne plačujejo (kar ti gre ful na živce), ker hočejo denar obdržati zase.

  In ker najbrž večina nas pomisli, da Pošte trpijo zaradi premajhnega poslovanja z znamkami in pismi (ne pa tudi s paketi): nemška Pošta je izumila elektronsko pismo. Torej: e-mail, ki ima status pravega pisma (natisnjenega), ki je uradno veljavno vsepovsod. Tja, lepo. Samo da se je projekt po razglasitvi pomaknil v neznane prihodnje čase… (spomnim se, da obvladaš različne vrste elektronskih dokumentov in signatur – v Nemčiji je elektronska pošta v poslovnem svetu in za uradne namene skoraj brez vrednosti in Poštino elektronsko pismo bi to naj spremenilo (certificirane signature in to) – pa ga ni in ni… Tja, nič čuda, da morajo zapirati pošte in poštarje siliti v delo za 3 ojrote na uro 😦

 8. dronyx Says:

  Jaz moram reči, da pošto razumem, saj se pač trudi preživeti in jim pri nas očitno dokaj dobro uspeva. Nastradajo pa zato poštarji, ker morajo sedaj dnevno prenašati na tone nepotrebnega reklamnega balasta in pa delavke za šalterji, ker je pošta postala za razne elektronske trgovine nekakšno skladišče za izdajo blaga. In ti lahko danes po pošti dobiš plazma televizor ali mogoče celo hladilnik. Ona boga revica za šalterjem, ki jo je komaj kaj skupaj, ker živi od jogurtov in polnozrnatih štručk, mora pa vso to robo prenašati iz skladišča do pulta. Vem kako to zgleda, ker tudi jaz včasih pridem kaj iskat na pošto, kar komaj dvignem in zašvicam na parih metrih do avta.

 9. alcessa Says:

  Ja, kar res imaš :-)) Mogoče pa je res tako, da če ne bodo diverzificirali ponudbe, bodo tudi v SLO prisiljeni prodati zgradbe in se preseliti k mesarju ter v burekarnico… Pozabila sem povedati, da takšne shujševalne načrte spada tudi demontaža poštnih nabiralnikov, ki najbolj prizadenejo bakice, ki vnučkom v pismih pošiljajo denar, pa potem morajo kar naenkrat hoditi veliko dlje, da sploh najdejo en nabiralnik (kar mi gre brez vsake ironije na živce)…

  In strinjam se tudi, da je obupno gledati poštne uslužbenke, ki kar naenkrat prodajajo kup drugih stvari … .-(

 10. chef Says:

  Ne samo to: nimaš pojma kako težko dosežeš, da v tem sranju prodajajo tudi tvoj izdelek. Mislim, da je pri nas v firmi nekdo kri scal, da je spravil revije na police pa še to nisem ziher, če so res tam ali ne. Mislim, tudi če so, saj jih verjetno v množici druge krame nihče ne najde.

 11. Tjasa Says:

  Ni težko razumeti: zadnjič smo bili na naši vaški pošti trije. Dva pred mano sta kupovala sveče (skupaj sta v nekaj minutah pošti pustila 60 evrov), jaz pa sem skoraj bila strošek, ker sem samo prišla po priporočeno pismo, katerega poštnina v najboljšem primeru znaša poldrugi evro (pa se mora pismo s tem peljat, poštar me mora obvestit o njem, pa še kako evidenco zavedejo, skratka, cela pizdarija). (Je seveda treba omenit, da živim v kraju, kjer je folk DOBESEDNO obseden s svečami – pokopališče je vsak dan v letu kot večina slovenskih 1. novembra).

  Zakaj bi potemtakem ne počeli točno tega, kar počnejo, in zakaj bi se obremenjevali z estetiko, če večino zaslužijo od ljudi, ki so na grobove sebi ljubih prednikov, pripravljeni nositi te tragično grde in nepopisno nepotrebne smeti?

  (V bistvu razmišljam, da bi morali vse to pri nas preseliti v nekoč novi Mercator, stavbo pošte pa predati za namene knjižnice… heh) 🙂

 12. dronyx Says:

  @chef, pri nas na pošti so revije postavljene na najbolj elitno mesto, tik ob šalterju, podobno kot v Mercatorju žvečilni gumi in Mars čokoladke. Se mi pa zdi, da že nekaj mesecev gledam iste naslovnice, tako da je čisto možno, da revije ostajajo tam do razprodaje vseh zalog (to lahko traja leta).

  @Tjasa, nekateri vedo povedati, da so sveče najcenejše ravno na pošti in da če kupiš veliko količino, lahko prišparaš tudi tja do pol evra.

 13. Tjasa Says:

  dronyx, ne samo revije, na desni imaš tudi stalažo s knjigami, si spregledal. Po moje gre za to, da so tja postavili neko remitendo za zabavo ljudi, ki morajo za prevzem priporočenega pisma čakat ubogo poštarko, ki iz skladišča prinaša večje količine sveč in jih dviguje prek varnostne steklene pregrade, sicer bi ta čakajoča raja popizdila. Če pa potem kak izvod teh starih farbovitih cajtengov še prodajo, toliko bolje. Vse za lepo bilanco!

 14. chef Says:

  Ni remitenda, ampak gre za prekleto drago distribucijo, vsaj na področju preiodike. Je pa možno, da nategujejo in dejansko notri držijo stare izvode.

 15. tjasulja Says:

  Uf pošta…
  Se strinjam z zapisom in dodajam zadnje šokantno dognanje, da na glavni pošti v prestolnici države že 3 tedne ne premorejo navadne znamke za razglednico za EU, ki stane 39centov. Pred 3 tedni sem morala tako kupit znamko za 40centov, včeraj pa niso imeli niti teh več, ampak le še 35c in 10c…. Pozor, na glavni pošti v centru LJ!!

  in še glede nalepk in reklam

 16. chef Says:

  Hehe, kje pa naj bi jih zmanjkalo, če ne tam, kjer je verkehr največji 😉

 17. bubašvabe Says:

  @chef: Jaz dosti naročam po pošti in vedno, ko grem kaj dvignit, iščem še tvojo revijo tam pri šalterju (imajo celo stojalo), pa do zdaj še nisem našel… :-/

 18. chef Says:

  Možnosti sta dve: ali je bil komercialist dovolj pameten, da navsezadnje ni šel v distribucijo na pošti ali pa je tako nor, da ga pošta nateguje, hehe.

 19. markopigac Says:

  Zdi se, da je pošta postala nekaj drugega, saj spominja na pravi mali supermarket.

  “Odločitev prejšnje uprave je bila zelo pravilna. Odločili so se namreč, da se pošta usmeri še v druge dodatne dejavnosti, saj prinašajo dodaten prihodek in dodatno dodano vrednost, kar v veliki meri vpliva na poslovni rezultat. Sicer pa tudi pošte po svetu širijo svojo dejavnost v nepričakovane razsežnosti, kar je tudi prav.”

  vir: Dobro jutro ->KLIK

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: