Institucionalna religija kot tovarna čokolade

Čeprav mnogi štejejo Stephena Hawkinga med največje genije našega časa se mi zdi, da včasih blekne tudi kakšno traparijo. Ena zadnjih takšnih neumnosti se mi zdi izjava, da “religij ne potrebujemo“, ki pa jo je on izrekel sicer v kontekstu, da znanost odgovarja na čedalje več vprašanj, ki so bila včasih domena religije in da za pojasnitev izvora in delovanja vesolja ne potrebujemo več boga.

Tako razmišljanje je za moje pojme zgrešeno, pa čeprav gre za uglednega znanstvenika. Človeka (in morda tudi nastanka vesolja) se ne da pojasniti zgolj s fizikalnimi zakoni, matematičnimi enačbami in kemijskimi formulami.

Znanstveniki so ugotovil, da imamo ljudje v sebi poleg vseh ostalih funkcionalnosti, potrebnih za življenje in preživetje, serijsko vgrajen tudi nek center, ki skrbi za “religijo”. Ta center nam med drugim omogoča vero, duhovnost itd. Obstoj tega centra in delno tudi sam način delovanja pa se nenazadnje lepo (v bistvu pa ponavadi zelo grdo) vidi tudi v primerih, ko gre v možganih kaj narobe in zadeva ne funkcionira več tako, kot je bilo zamišljeno.

Reverse engeenering tega centra v možganih bo verjetno šele omogočil, da pridemo do samega bistva človeka. Stranski produkt teh “raziskav” pa bo po moje nekoč tudi odgovor na bazično vprašanje, ali bog obstaja. Boga po mojem skromnem prepričanju ne moreš odkriti med fizikalnimi formulami, ki opisujejo nastanek vesolja iz nič, če pa sploh ne veš, do kje so ti dane “pravice na sistemu” za brskanje in raziskovanje!

Razmišljanje Stephena Hawkinga meni deluje nekaj podobnega, kot če receptor na vhodu v glavno stavbo CIE v Langleyu pride do modrega zaključka, da na računalniški mreži ameriškega štaba obveščevalcev ni ničesar pametnega in da sistem sploh nima inteligentnega supervisorja, pri čemer pa receptor na vhodu sploh ne razume, da je problem v tem, da on nima skoraj nikakršnih omembe vrednih pravic na sistemu in da še nikdar ni bil v sobi, globoko pod zemljo, kjer sedijo dobro plačani administratorji, ki kreirajo accounte, določajo varnostne profile in brišejo ljudi, ko zapustijo firmo.

Če zadevo banaliziram, je ta center za religijo v možganih “programiran” podobno, kot imamo od rojstva vgrajen okus za čokolado, ki nam vsem tako zelo prija.

Vprašati se je potrebno, zakaj pa so nastale tovarne čokolade?

Ja zato, ker nam možgani ustvarjajo prijetne občutke okusa, ko jemo čokolado in se od otroških let naprej radi sladkamo. Tovarne čokolade pa nam proizvajajo točno to, kar sproža v možganih te prijetne občutke.

Zakaj pa so nastale institucionalne religije?

Ja zato, ker so ljudje že zelo dolgo nazaj poštudirali, da v večini od nas obstaja vgrajen center za “religijo” in so to pač izkoristili za obvladovanje in manipulacijo množic, v zameno pa so jim dali nekaj, kar v njihovih možganih sproža prijetne občutke. Vera, upanje, občutek nevidne vsemogočne roke, ki pravično ureja stvari iz ozadja…

Jaz ne bi bil čisto nič presenečen, če je večina svetovnih religij dejansko čista izmišljotina, ki je nastala v nekem zgodovinskem trenutku in so jo kot kakšen dobro napisan računalniški virus plasirali med plebejce očitno zelo inteligentni ljudje, ki so dobro razumeli zapleteno delovanje človeka.

Ampak institucionalne religije potrebujemo ljudje približno toliko, kot potrebujemo tovarne čokolade.

Brez njih bi po moje enako preživeli, z njimi pa tudi. Razumemo pa Milko ali Gorenjko, ki se trudita s čokolado služiti denar. Da pa je to sploh v osnovi možno, so glavni krivec naši možgani, ker če bi se nam ob koščku čokolade obrnil želodec, zanesljivo tega ne bi proizvajal nihče.

Tako pa eni čokolado konzumirajo v ogromnih in nezdravih količinah, drugi se držimo stroge diete in smo formalno uvrščeni med “ateiste” (čeprav na skrivaj z veseljem pojemo kakšno tablico čokolade), tretji pa so nekje vmes in se občasno posladkajo.

Torej za dokončno odpravo religij očitno ne bo dovolj samo odgovor na vsa vprašanja znanosti, ampak bo potrebna konkretna revizija firmwara možganov.

Veselo na delo.

24 komentarjev to “Institucionalna religija kot tovarna čokolade”

 1. alcessa Says:

  Hmmm. Prvič, rekla bi, da smo ljudje razvili religijo zato, ker si na začetku svojega obstoja nismo znali razlagati niti najosnovnejših stvari (ogenj, vihar, rodovitna zemlja, rojstvo…) in smo potrebovali bogove, ki nam te stvari dajejo oz. omogočajo. Več stvari smo spoznali (predvsem s pomočjo znanosti), manj bogov smo potrebovali. Dandanes svet obvladajo monoteistične religije, ki pa so se osamosvojile in so same sebi svoj namen – objektivna raziskava, koliko ljudi je sploh dejansko verujočih, bi najbrž prinesla grozljive rezultate.

  Vsekakor velja: manj vemo, več tega pripisujemo bogovom.
  Velja tudi: manj odgovornosti smo pripravljeni prevzeti, več je prelagamo na božanstva, pri čemer se niti vprašamo ne, ali verjamemo v njihov obstoj. Glavno, da nam odvzamejo breme.

  Stephen Hawking spada med ljudi, ki dejansko vedo ogromno o svetu in vesolju. Relativno gledano ima skoraj neomejene zemeljske administartorske pravice in toliko vpogleda kot kot enih običajnih userjev skupaj.

  Se pravi, da je on zelo primerna oseba za izjave o bogu. Ena najbolj primernih, gledano relativno na preostalo prebivalstvo zemlje.

  Tisti center za reiligijo v človeških možganih se je po mojem skromnem mnenju razvil šele potem, ko so ljudje razvili osnove jezika, da so sploh vedeli artikulirati svoje osnovne misli in občutja (zato pa živali vere ne potrebujejo). Ne bi me čudilo, če ne bi bilo njihovo najpomembnejše občutje strah pred svetom in največja potreba zajeziti te množice adrenalina za vsako malenkost. Tako se je v možganih povečal center za mirjenje strahov, aka center za boga.

  To je vse.

  BTW, nekaterim nam je povsem vseeno, ali imamo doma čokolado ali ne. Ta je namreč povsem nepomembna. Ni pa nam vseeno, ali imamo doma dovolj knjig 🙂

 2. alcessa Says:

  popravljam, sorry:

  administratorske pravice in toliko vpogleda kot kup enih običajnih userjev

 3. Tomaz Z. Says:

  Institucionalizirana religija, MTV …. what’s the difference ?

 4. dronyx Says:

  @alcessa: Predvidevam, da si po prepričanju ateistka, čeprav izraz “na začetku svojega obstoja” prej govori o globokih krščanskih koreninah. Mi atesti verjamemo, da ni začetka našega obstoja, ampak gre za zvezni proces, ki se mu reče evolucija vrst. Torej nastanek človeške vrste ni neka laboratorijska singularnost zmešanega znanstvenika, ki je imel preveč časa in prostora ter sedaj vodi za “roko” Stephena Hawkinga, da potuje skozi čas do začetka, ko ni bilo daleč naokrog ničesar.

 5. alcessa Says:

  Seveda sem mislila na tisto opico, ki je splezala z drevesa in nenadoma doživela nekaj zelo čudnega… V glavi jo je zasrbelo, oči so jo začele peči in zavrtelo se ji je, pri tem pa se ji je nekje v glavi ves čas pojavljala … ideja, ja ideja: Hočem banano. Ko je našla banano, so jo možgani nehali boleti in vse je bilo tako lepo spokojno, kot prej. Do naslednje ideje, da Hoče banano. In vodo. In potem ni imela več časa splezati nazaj na drevo…

 6. dronyx Says:

  Ideja, da so ljudje razvili religijo in si izmislili bogove zaradi neznanja, je nekako splošno razširjena in privlačna za ta čas, ima pa ta ideja logično nadaljevanje, ki ga očitno zagovarja tudi Stephen Hawking, torej da ko enkrat znanost odgovori na vsa vprašanja, religije in boga ljudje ne potrebujejo več.

  In ravno to je meni bedarija, ki ima serijsko vgrajen bug.

  Človek bo ne glede na znanost vedno zelo krhko in ranljivo malo bitje. Ljudje bodo vedno zbolevali, potresi in poplave jim bodo rušili domove, suša uničevala pridelek, nekoč bo morda kakšen kos skale iz vesolja uničil večji del civilizacije. Vsa ta stresna stanja izgleda še dosti močneje aktivirajo ta možganski center za “religijo” (izraz sicer ni posrečen, nimam pa ideje, kako bi se drugače reklo temu) in človek marsikdaj črpa moč za preživetje prav od tu. Tudi če v nekem trenutku ne bo več nobene institucionalne religije, bodo ljudje ob rušilnem potresu molili, da jim otroke žive odkopljejo izpod ruševin. To imajo možgani kot kaže serijsko vgrajeno in je del naprednega “firmwara”, ki ga ostala živa bitja očitno nimajo.

 7. alcessa Says:

  Ja, na tem je nekaj. Ampak, a veš: ne vem, če je objektivno gledano v redu, da v boga verjamemo samo, kadar ga rabimo – ker posameznik nikoli ne bo sposoben doumeti vse znanosti ali ker mu je ravnokar potres ubil otroke… Se mi zdi, da kdor ima občutek, da nek bog obstaja (proti čemur nimam absolutno ničesar, dokler me ne silijo v to), bi moral dvomiti o svoji veri oz. o svojem občutku, če nadzemeljsko silo potrebuje samo, kadar mu domači planet streže po življenju…

  Če sem čisto iskrena: v resnici bi bilo kul, če bi bog obstajal. Absolutno vstran od vsega blebetanja, ki mu človeštvo reče vera in s katerim ga obmetava že od vsega začetka …
  Izven vsake legende, svete knjige, molitve, psalma… Kulski, oddaljen, nadnaraven. Ampak bog. FU.

 8. dronyx Says:

  Če ustvariš nekoga, da lahko pogleda v globoko brezno, mu moraš potem dati tudi možnost, da premaga vrtoglavico.

  Ljudje imamo vgrajen zelo kompleksen software, ki svet dojema bistveno drugače, kot pa recimo neka primitivna živalska vrsta. Sposobnost razumevanja zapletenih reči, čustva, občutki, veselje, bolečina, ljubezen, sovraštvo…to je hkrati dar in prekletstvo. Zato si predstavljam, da je bil razvit ta “center za religijo”. Kot neke vrste amortizer in pripomoček, za lažje premagovanje ovir, ki jih prinaša “napredna tehnologija” zavedanja sebe in dojemanja sveta okrog nas.

 9. alcessa Says:

  Gledano iz tega stališča (ki je zelo plavzibilno): se ti ne zdi, da povprečen izobražen človek v 21. stoletju zna razmišljati in dojemati bolj kompleksno, kot pa dovoljuje povprečna religija kot predstavnica boga na zemlji?

  (recimo, da si poskušaš predstavljati Afričane, ki verjamejo papežu, da bog noče kondomov in dobijo aids, potem pa se cerkvi še pustijo prepričati, da je to kazen za njihove grehe, tebi pa tvoj center za občutke (ne toliko razum!) pravi, da bi bilo volje, da bi verjeli, da je bogu dejansko vseeno za košček gumice in da ima rad zdrave, vesele vernike, ki tudi svoje otroke tako vzgajajo in zanje skrbijo…)

 10. Shirley Valentine Says:

  Možganski center za pra-znoverje izhaja iz pra-davnine.
  Namreč, v časih, ko so se naši pra-predniki potikali med pra-protjo in lovili divje pra-šiče, so se delili v grobo rečeno dve skupini: v tiste, ki so v naključnem vzorcu pik in lis videli pra-tigra, in tiste, ki so v pra-tigru videlu naključen vzorec pik in lis.
  Jasno je, katera skupina je imela evolucijsko prednost za preživetje, hence all this shit.
  p.s. Idejo sem po mojem ukradla Dawkinsu, je že toliko časa, odkar sem ga brala, da ne vem več, kaj je zraslo na mojem zelniku pod njegovim vplivom, kaj pa kar direktno na njegovem.

 11. dronyx Says:

  @alcessa: Jaz velike institucionalne religije jemlje predvsem kot ogromne multinacionalke z dolgoletno tradicijo. Multinacionalke pa imajo neko strategijo, cilje in večinoma strogo hierarhičen način upravljanja. Multinacionalke se borijo za svoj tržni delež in poskušajo svoje izdelke plasirati tudi na tuje, še neosvojene trge. Vse to pa nikakor ni nujno samo in vedno v dobrobit malega človeka, kot ljudje naivno pričakujejo.

  Kakor sem poslušal razlago enega duhovnika, je prav konzervativnost krščanske cerkve razlog za to, da je preživela tako dolgo na “trgu” religij. Namreč če bi cerkev svoje dogme spreminjala podobno, kot običajne firme strategijo, potem naj bi propadla, ker ji ne bi nihče več zaupal in verjel. Tako pa včasih vztrajajo na nekih dokazano preživelih stališčih, ker naj bi bil to nekakšen njihov obrambni mehanizem oziroma dokaz kredibilnosti. Znanstveniki lahko odkrivajo, kar hočejo, medtem ko je naša religija brezčasna in univerzalna. Če kaj slučajno ne ustreza dejstvom in novim znanstvenim odkritjem, pa gre za globoko simboliko in metafore, ki jih tisti, ki besede samo berejo, kot so napisane, ne razumejo. Pa je problem rešen.

  Je pa nesporno dejstvo, da se nobena druga firma ni na trgu obdržala tako dolgo, kot nekatere institucionalne religije, kar dokazuje, da svoj posel kljub vsem kritikam obvladajo izjemno dobro in na trgu ponujajo nekaj, za kar je od nekdaj med ljudmi vladalo veliko zanimanje in očitno tudi “velika potreba”.

  (No ja, tudi Jelinčič Plemeniti večni poslanec v našem parlamentu, pa se veliko ljudi z njim sploh ne strinja in jim je celo antipatičen. Samo njemu se pa samo smeje, ker pač zna nagovoriti zadostno število ljudi, ki mu verjamejo.)

  @Shirley Valentine: S tem zapisom ne pričakujem, da boš medse sprejela svetega duha in opustila grešne misli. Jaz dobro vem, da je večini ljudi “izpod časti”, da bi imeli v glavi nek “center za religijo”. Ampak s tem se nima smisla obremenjevati. Če v to verjameš in ga morda celo znaš izkoristiti v svojo korist, je v redu, sicer pa tudi.

 12. Shirley Valentine Says:

  Btw: če bi se rad sladko zabaval na račun jedkega norčevanja iz organiziranih religij in praznoverja, ti nadvse priporočam v branje poslastico izpod peresa genialnega Christopherja Brookmyrea The Attack of the Unsinkable Rubber Ducks.

 13. chef Says:

  Fak ej, to je čisto preveč globoko, da bi kapiral.

 14. smoger Says:

  Kdaj pričakujemo zaton klasičnih ver? Ko bodo na trg prišli čipi:
  http://bit.ly/cXPCed
  Tega se res bojim.

  Druga možnost (ali pa le podaljšek prvih dveh stavkov) ponuja knjiga:
  Childhood’s End, by A.C.Clarke.

  Pa še tole si preberi in po možnosti si oglej celo serijo:
  http://bit.ly/cpJlPc

  Zame je bog = zavedanje, da bo narava vedno en korak pred človekom. Če pa človeku uspe ukrotiti naravo, pol je postal bog.

  Ne verjamem, da bo človek kdaj popolnoma uspešno dosegel (beri oponašal) naravo, kaj šele presegel. Narava je ‘ustvarila’ človeka. če bi jo človek ukrotil, bi najverjetne tudi sebe uničil.

  (no, dovolj mi je teh filozofskih reči..okej razen knjige in obeh www naslovov)

 15. smoger Says:

  Video podpora za 2. moj www naslov v predhodnem postu:

 16. lojze Says:

  Znanstveniki so ugotovil, da imamo ljudje v sebi poleg vseh ostalih funkcionalnosti, potrebnih za življenje in preživetje, serijsko vgrajen tudi nek center, ki skrbi za “religijo”.

  vir plz?

 17. dronyx Says:

  @lojze: O tem je napisanega na internetu kar precej, lahko začneš s tem (članek uporablja zanimiv izraz neurotheology) in recimo še tem.

  Če se ti ne ljubi vsega tega brati pa samo citat:

  A group of neuroscientists at the University of California at San Diego has identified a region of the human brain that appears to be linked to thoughts of spiritual matters and prayer. Their findings tentatively suggest that we as a species are genetically programmed to believe in God...

 18. Aleksios Says:

  A group of neuroscientists at the University of California at San Diego has identified a region of the human brain that appears to be linked to thoughts of spiritual matters and prayer.

  Pazi na poudarek 😉 Beri: zdi se jim, tako da niso ugotovili 🙂

  Reverse engeenering tega centra v možganih bo verjetno šele omogočil, da pridemo do samega bistva človeka. Stranski produkt teh “raziskav” pa bo po moje nekoč tudi odgovor na bazično vprašanje, ali bog obstaja.

  Seveda stranski produkt teh raziskav nikoli ne bo odgovor na to vprašanje. Če Bog/bog obstaja, ga ni mogoče preučevati. Za preučevanje se je potrebno “dvigniti nad” predmet preučevanja, da smo lahko objektivni. To bi seveda izničilo Njegov/njegovo vsemogočnost. Če Bog/bog ne obstaja, kako bi to sploh lahko dokazali? Popolnoma bi razumeli ta center v možganih? Katero stvar pa mi že sedaj popolnoma razumemo? Znanstvene teorije morajo vsebovati kanček dvoma (možnost njihove zavrnitve, če so napačne), četudi popolnoma držijo (seveda tega ne moremo z zagotovostjo vedeti, ampak lahko v to verujemo :)). To po definiciji 🙂

  Nekaj bolj izčrpnega na to temo
  http://metacrock.blogspot.com/2010/09/limits-of-science-in-search-for-god.html

 19. dronyx Says:

  @Aleksios: Kakšna pa je po tvoje definicija Boga/boga?

  Če želiš že samo odkriti obstoj nečesa, moraš vedeti, kaj sploh odkrivaš. To se mi zdi za začetek že veliko.

  Če pogledam “znanost”, ki sem jo poslušal v šolah, so vedno govorili o nekih približkih. V osnovni šoli ti povedo, da je hitrost pod deljena s potrebnim časom, potem te učijo, da gre v bistvu za odvod poti po času, na koncu pa ti zraven pritaknejo še kvantno fiziko, Einstaina in relativnost. Ampak vsi ti približki so uporabni za naše potrebe in brez njih bi bili še vedno v kameni dobi. Tako pa z končano osnovno šoli še vedno lahko razumeš, kaj pomeni, če se pelješ 100 km/h, za razvoj jedrskega reaktorja pa potrebuješ malo bolj natančne približke in bolj poglobljeno znanje.

  Se je Stephen Hawking sposoben dvigniti nad vesolje, črne luknje in čas, da lahko to proučuje? Po moje ne. On se sigurno zelo dobro tega zaveda in ve, da verjetno ne bo nikdar zapustil niti matičnega planeta, pa kljub temu stvari študira, ker mu je očitno ta sposobnost dana.

  Jaz si nikakor ne domišljam, da bomo kadarkoli bili sposobni proučevati boga/Boga, bo pa nam morda nekoč dano, da z veliko zanesljivostjo ali dokažemo ali ovržemo njegov/Njegov obstoj. Če bo seveda takšna njegova/Njegova volja. So pa verjetno za to odkritje potrebne dolgoletne, predvsem psihične priprave, ker to ni isto, kot če v vesolju odkriješ kvazar, ki večino sploh ne briga ali zanima.

  Ampak recimo vživi se v vlogo, da si ti bog, inteligenca, ki je s svojim znanjem ustvarila neka živa bitja, kot smo mi. Morda ne ravno čez noč ali v parih dneh, kot to učijo sveti spisi, ampak kljub vsemu je v vsakem od njih tvoj podpis (watermark). Ko sedaj malo poznaš življenje človeka, ali bi ti izdal tem sralcem svoj obstoj? Po moje ti kaj takega niti na misel ne bi prišlo! Veš koliko ljudi bi te sovražilo, preklelo v mislih, besedah in dejanjih? Bil bi daleč najbolj osovražen kos temne materije na tem koncu galaksije, pa za koga morda samo za to, ker si ne more kupiti takega avtomobila, kot ga ima sosed.

 20. Aleksios Says:

  Se vživljam v vlogo.

  S skoraj vsem se strinjam, kar si napisal o meni. Ampak ti nečesa o meni ne veš. Jaz sem tako velik, da ljubim tudi svoje sovražnike. Žal mi je zanje, ker kljub vsemu, kar jim dajem, zmotno mislijo o meni. Zato jim neprestano kažem resnico in jih vabim, da spoznajo resnico o meni. Samo ko bodo spoznali resnico, me ne bodo več sovražili in se bodo lahko v mene vživeli. Šele tako bodo lahko vzljubili vse, kar jaz ljubim. Jaz sem jih ustvaril in so moja umetnina. Vsak umetnik pusti v svoji umetnini svoj pečat in moj pečat v njih je, da so mi nadvse podobni, da jim pustim, da se tako globoko vživijo vame, da zaživijo kot jaz sem … Kaj več jim, ki jih ljubim, lahko dam?

 21. oederl Says:

  Pa kaj vam je, ljudje? Pa kakšna religija! Kakšen center za religijo v možganih! O-jooooj, kje pa živite?
  Bog? Haaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahahahahahaha

 22. dronyx Says:

  @oederl: Haaaaaaa, pa kaj si ti nek zafrustriran kvantni fizik, da moraš ljudem vso vero vzet?

 23. oederl Says:

  Ne. Nisem kvantni fizik. Imam pa malce stika z realnostjo.
  OK. Pa razcefrajmo to trotlarijo.
  Ta biser govori o Reverse engeeneringu možganov. Če s posledic najdeš pot, da dokažeš vzrok je nujno, da je to edini možni vzrok za posledico. Le tako lahko z gotovostjo trdiš, da je pravi. In ta biser od članka je center kjer se vršijo duševni procesi ob obrednih dejanjih religiozne oblike označil kar center za religijo, al vero al kaj že… Hja potem imamo tudi center za rezanju kruha in center za obiranje jabolk. In prav za to pri vsem skupaj gre. Za obiranje jabolk in hrušk.
  Kaj pa če nek človek nima razvitega tega fantastičnega centra, ker pač nikoi ni imel stika z religijo? Potem ni človek?
  Mogoče imam pa samo jaz v glavi center za realnost.

 24. smoger Says:

  Še ena zanimiva sci-fi zgodbica (dobi se tudi v slovenščini…greš pogledat pod Robert Sheckley: Zastavi neumno vprašanje)

  http://bit.ly/bbShae

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: