Tiskarji položnic

Vrsti tistih, ki pri nas prodajajo električno energijo gospodinjstvom in malim porabnikom, se je priključil tudi Petrol. Jaz pa sem glede elektrike še vedno čisto zmeden.

Če se hipotetično odločim, da na Petrolu kupim elektriko, kaj konkretno se zame spremeni, razen številke tekočega računa na položnici, kamor nakazujem lep znesek vsak mesec?

Mislim da Petrol ne bo do mene napeljal novih električnih kablov, ne bo postavljal električnih drogov in ne bo gradil transformatorskih postaj. Dvomim celo, da mi bodo zamenjali števec v elektro omarici. Kaj so sami morali storiti, da so postali še trgovec z elektriko, tudi ne vem, se mi pa zdi, da gre bolj ali manj tudi tu samo za tiskanje položnic in odločanje o tem, kakšna naj bo marža oziroma zaslužek te v bistvu tiskarsko posredniške storitve, brez kakršnekoli dodane vrednosti.

Kot sem nekje prebral, Petrol obljublja konkurenčno, ne pa najnižjo ceno. Samo to?

No, če gre res samo za tiskanje položnic, česa drugega že ni mogoče obljubiti.

Včasih vem, da smo imeli pri nas doma “slabo elektriko”, kar je pomenilo, da ko smo žagali drva na električno cirkularko, so v hiši ugasnile skoraj vse električne naprave, pa še cirkularka je crknila, če je naletela na kakšno tršo grčo. Kasneje smo potem dobili trifazni tok, ki je ta problem odpravil, ker smo lahko cirkular vezali na drugo fazo. Verjetno pa se še kje v kakšnih odročnih krajih najdejo tudi pri nas gospodinjstva, kjer žarnice včasih mežikajo, ker nimajo zagotovljene dovolj kvalitetne elektrike.

Ampak Petrol kvalitetne elektrike (220 V, 50 Hz sinusa brez popačenja in jalove energije) ne obljublja, ker verjetno na to nima vpliva, če samo tiska položnice.

Mislim pa da ponujajo elektriko tudi v nekih paketih, kjer ti priznavajo mali popust par procentov, če pri njih hkrati vzameš še magna kartico za gorivo. Ampak to je po moje približno toliko uporabno, kot tiste male svetleče nalepkice zvestobe, ki jih dobiš na Petrolovih črpalkah. Ko jih zbereš dovolj, pa lahko z njimi uveljavljaš popust do neke krame (mislim da gre za torbe), ki jo skoraj nihče ne potrebuje, poleg tega pa prideš z vsemi popusti verjetno ravno do realne cene. Jaz sedaj prodajalcu na črpalki že takoj povem, da mi ne bi slučajno trgal nalepk, ker tega sranja ne zbiram, če pa bom že kdaj potreboval novo potovalko, pa jo sigurno ne bom kupil na Petrolu.

Ne razumem pa najbolje, kaj še čakajo Mercator, Tuš ali recimo Pošta Slovenije?

Če lahko tiska položnice za elektriko Petrol, bi jih lahko tudi oni, saj to ne more biti neka velika investicija. Računalnik, tiskalnik s sistemom za kuvertiranje in delavec, ki konec meseca stisne ukaz Print (to se da tudi avtomatizirati).


vir: Welltec Officemate

Pri pošti pa odpade še problem odčitavanja števcev, kar lahko to počnejo poštarji mimogrede enkrat na leto, potem pa itak dobiš poračun za nazaj.

Preberi še:
Zdrava konkurenca

5 komentarjev to “Tiskarji položnic”

 1. lojze Says:

  Da bi pritegnil kupce bi lahko dal vsak mesec stranki, ki porabi najmanj el. energije zmenek s Severino (če so že ravnokar snemal reklamo na Hrvaškem). Sej tok majo v +u.

 2. dronyx Says:

  @lojze: Cilj tiskarja položnic, ki pobira maržo verjetno ni ta, da bi ljudje porabili čim manj elektrike, ampak da jo potrošiš čim več. Tako so potem tudi procenti od plačanega zneska višji, ob praktično enakih stroških tiska položnic (tistih nekaj centov za papir in pošto sem zanemaril v enačbi).

  Sem pa ogorčen, da se Petrol na Hrvaškem oglašuje s Severino, pri nas pa uporablja Zavca. Ko zagledam tisti OGROOOOOMEN boksarski obraz na stavbi Petrola me postane strah, da me bo kdo na črpalki še na gobec in raje zavijem na OMV čez cesto. Saj Zavec je čisto cool športnik in težka faca, samo ne pa če ga gledam na plakatu velikosti 30 x 70 metrov, kot kakšno Godzilo.

 3. milos Says:

  Hja, ni tako enostavno….

  Električna energija je na trgu, in to je dejstvo.

  Nekdo jo proizvaja: (NEK; TEŠ, DEM,…tujina) in jo porodaja na TRGU.

  Nekdo jo dostavi do ditributrejev , t.j. ELES

  nekod jo distribuira, hardver, to so elektro distribucijska podjetja, Elektro Celje, Maribor, Ljubljana, Primorska in Gorenjska.

  To je vse hardver, kdo jo pa prodaja, upravičeni prodajalci:

  Vseh 5 elektro distributorjev (kaj na to pravi varuh konkurence?!), GENi pa PETROL. Vsi morajo imeti veljavno licenco, in vse kar počnejo je kupijo energijo in jo dražje prodajo.

  Brez vsake odgovornosti, če zataji dobava je kriv proivajalec, če zataji hardver je kriv ELES al pa distribucija…

  ONYX, to je tržna niša, ča si đek pa ustanoviš tako podjetje, dobiš licenco in tudi ti tiskaš položnice 🙂 za nekaj, ker nisi niti od blizu povohal…. To je bizMis

  trg električne energije=nekdo pobira smetano, ki je prej šla v obnovo omrežja, …itd

  V ZDA že jamrajo, ke je omrežje staro 40 let in dela brez vlaganja, podobno bo tukaj…

 4. Afnogunc Says:

  Kako se je v preteklosti vlagalo v infrastrukturo prenosnega omrežja bi vedeli največ povedati tisti, ki niso ravno v večjih mestih. Marsikje so tudi kandelabre morali darovati kmetje. Imeli so prostovoljne delovne akcije …
  Elektro podjetja so pred neupravičenim dvigom cen govorila, da prodajajo elektriko z izgubo (ha-ha), zato naj bodo veseli, da je v igro stopil Gen-i, sedaj pa še Petrol. Sicer pa se za posodabljanje in vzdrževanje omrežja še vedno plačuje distributerjem in to take denarje, da bi se večini zavrtelo v glavi, če bi jih poznali.

  Položnice pa po novem lahko plačujete tudi v Tušu.

 5. Petrol d.d. Says:

  Dovolite nam, da vam v imenu družbe Petrol podamo pojasnilo.
  24. septembra se je končalo obdobje zbiranja nalepk zvestobe Penn. Predviden čas unovčevanja nalepk je bil do 15. oktobra. V okviru kolekcije Penn na svojih bencinskih servisih ponujamo 9 artiklov, od tega beležimo izrazito in nadpovprečno povpraševanje po prenosni torbi in nahrbtniku, kar je vplivalo na to, da dobavitelj ni uspel zagotoviti vseh artiklov pravočasno. Zaradi tega smo se odločili podaljšati obdobje unovčevanja nalepk Penn do vključno 15. novembra. Petrol je uspel zagotoviti zadostne dodatne količine, ki bodo v tem obdobju dobavljene na vse bencinske servise.
  Vsem strankam se iskreno opravičujemo in prosimo za razumevanje.
  Petrol d.d.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: