Za bistre glave

Tole bo morda izziv za tiste, ki ste si od nekdaj želeli postati prostovoljni gasilec ter imeti opravka z raznimi črpalkami in cevmi (poleg seveda popivanja na veselicah).

Vprašanje se pa glasi, čemu služi spodnja naprava?

Pravni poduk: Za pravilne bom prisiljen šteti samo tiste odgovore, ki bodo dovolj natančno opisali namen uporabe te naprave.

Pravilna rešitev:

Naprava se uporablja za preventivno čiščenje in dezinfekcijo stranišč (v bistvu celotnega sistema letalske kanalizacije) na nekaterih vrstah letal Airbus in Boeing.

Posebej bi opozoril na Waste Tank na zgornji sliki, kjer se zbirajo vse fekalije in ostale odplake iz sistema. Starejši ljudje so se včasih bali, da bi jih ubil kakšen velik kos zamrznjenega dreka, ki bi priletel iz letala, ampak ta strah je popolnoma odveč, ker letala v zraku ničesar ne odmetavajo, ampak greznico praznijo šele po pristanku. Za vlake pa nisem čisto prepričan. Sploh pri starejših izvedbah se mi zdi, da fekalije odmetavajo kar na tire med vožnjo.

18 komentarjev to “Za bistre glave”

 1. lojze Says:

  agregat

 2. cehim Says:

  čiščenju kanalizacijskih cevi. 🙂

 3. dronyx Says:

  @lojze: Možno da ima naprava vgrajen tudi agregat, samo njen osnovni namen ni proizvajanje električne energije.

  @cehim: Duhoviti odgovor žal ne morem šteti za pravilen.

 4. cehim Says:

  sem na mojo žalost čisto resno mislil.

 5. zigak Says:

  Zakaj je tisti napis preštrihan?

 6. dronyx Says:

  @zigak: Zaradi googla. Če ne bi prekril napisa, se najde čuda brihtnih glav, ki napis vnesejo v iskalnik in potem bi bila zagonetka prelahka. Tako pa verjetno ne bo uganke rešil nihče v predpisanem času.

 7. jazby Says:

  Zglede kot kompresor.
  Zakaj konkretno služi pa lahko le ugibam. Uporaben je povsod, kjer je treba špricati pod visokim pritiskom: pranje, lakiranje in tudi, kot pravi cehim, čiščenje odtokov.

 8. dronyx Says:

  Cehim je dal pameten namig, ampak manjka še malo do prave rešitve, ki jo pričakuje strokovna komisija. Cevi, agregat, merilec tlaka in on-off gumb najdeš marsikje v industriji, ta naprava pa je proizvedena za točno določen namen.

 9. cehim Says:

  A zdaj naj povemo točen namen uporabe tega “štrajfixa”?
  To je približno tako kot če bi nam dal sliko traktorja, potem naj pa povemo ali ga tvoj sosed uporablja za baliranje, siliranje ali pa samo za postavljanje ostalimi na vasi.

 10. cehim Says:

  … postavljanje PRED ostalimi …
  sori

 11. cehim Says:

  Sedaj ko vidim rešitev, kjer sem imel 100% prav, in nato pri prebiranju posta od dr.Onyxa “@cehim: Duhoviti odgovor žal ne morem šteti za pravilen.” sem se spomnil, da mi je iz mojih študijskih dni najbolj ostalo v spominu, kako sej je na enak način delal norca iz mene dr. Miran Mihelčič pri ekonomiki podjetja, najbrž poznan vsem študentom tehničnih fakultet v Lj.

 12. dronyx Says:

  @cehim: Dr. Mihelčič je tudi mene učil Ekonomiko poslovanja in mi podelil za moje dosežke oceno 9. Je pa on pač zahteval natančno tak odgovor, kot se je njemu zapisal v knjigi. Če si preveč obrnil besede, rešitev ni štela. Ker si to vedel po ustnem izročilu, si pač naredil ustrezne plonk listke (pomanjšane fotokopije iz knjige). Drugače pa čestitka. Če bi dodal samo še “na letalih”, bi tvoj odgovor štel kot pravilen. Nisem pa zahteval natančnega tipa letal.

 13. psychenox Says:

  Resno? Nisi mu štel pravilnega odgovora samo zaradi tega, ker ni napisal “na letalih”? Ne le, da nisi štel, še označil si ga za duhovitega.

  Mislim, da je bilo že iz slike zelo jasno o čem je govora in tega ne bi bilo potrebno še dodatno izpostaviti v odgovoru. Skoraj tako kot da bi se dva mehanika pogovarjala in bi pri vsaki stvari morala poudarjati, da je govora o delih avtomobila in ne o čem drugem.

 14. psychenox Says:

  A popravek … najbrž sem prepozno prišla. Takrat slike najbrž še ni bilo, moj prejšnji komentar je potem udaril čisto mimo. (blush)

 15. dronyx Says:

  @psychenox: Slika z letalom je del rešitve. Uganka pa je bila samo prva slika naprave, ki meni izgleda kot kakšna šminkerska reč za zalivanje vrta (krompir recimo zalivaš z debelejšo cevjo, korenje pa s tanjšo).

 16. smoger Says:

  ‘Starejši ljudje so se včasih bali, da bi jih ubil kakšen velik kos zamrznjenega dreka, ki bi priletel iz letala, ampak ta strah je popolnoma odveč, ker letala v zraku ničesar ne odmetavajo, ampak greznico praznijo šele po pristanku. ‘ 😆
  ‘Za vlake pa nisem čisto prepričan. Sploh pri starejših izvedbah se mi zdi, da fekalije odmetavajo kar na tire med vožnjo.’
  kako gre že pregovor iz bratskih republik…Ne seri dok voz stoji.

 17. eu Says:

  Preverjeno iz prve roke vlaki še zmeraj odmetavajo fekalije ne samo med vožnjo ampak tudi na postaji.

 18. bubašvabe Says:

  No, kar se vlakov tiče (mislim tistih starejših), oni nič ne odmetavajo. Enostavno je tam luknja, v katero ti osebno odvržeš odvečni tovor. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: