Repriza bistrih glav

Z odgovori na zadnje zastavljeno vprašanje nisem bil preveč zadovoljen, zato tokrat velika priložnost za popravni izpit. Vprašanje pa ostaja enako. Čemu služi zadeva na sliki?

Bi bilo pa morda pametno enkrat organizirati tekmovanje, kateri bloger ima najpametnejše bralce. Mislim da tu Irena Sirena ne bi zmagala, ker njene uganke so čisto prelahke.

Če tokrat že prvi odgovor ne bo pravilne, bom zelo razočaran.

Pravilni odgovor:

Tole na sliki sta tako imenovana “piddle packs” (slovenskega prevoda žal ne poznam), prenosni vrečki za uriniranje, ki jih uporabljajo piloti vojaških letal.

Kako natančno pilot ali pilotka v vojaškem lovcu tole zadevo uporabljata za lulanje, si niti ne predstavljam natančno, sploh če pomislim, kako je v kabini vojaškega letala vse tesno in polno nekih ročic ter stikal, ki jih ni priporočljivo po nesreči premikati. Poleg tega ima vojaški pilot na sebi še anti G obleko in nenazadnje mora letalo tudi upravljati oziroma vsaj vklopiti avtopilota za ta čas. Baje pa je postopek v letalu tak, da mora pilot odpeti obleko,  razširiti vrhnji del te vrečke in potem korenjaka nacentrirati tako, da po možnosti ne pošprica cele kabine, ker to zna kasneje zaudarjati, ko sname čelado. Bela zadeva naj bi bili nekakšna spužva, ki vpije urin. Po končanem lulanju pa predvidevam da pilot tole vrečko zadrgne nazaj, da se urin ne bi razlil po kabini (temu je namenjena tudi spužva), ko dela kakšne lupinge ali roling okrog osi. Za ženske pa naj bi bila ta akrobatika okrog lulanja še bistveno težja, ker večina žensk nima korenjaka. Nek očitno vojaški pilot je postopek podrobneje opisal tule. Zgodilo pa naj bi se že tudi nekaj nesreč letal prav zaradi tega početja v zraku (F16 strmoglavil, ker se je pilot zapletel med uriniranjem).

Sicer naj bi piloti pred poleti neradi uživali večje količine tekočine ravno zaradi problema uriniranja v letalu, kar pa naj bi imelo za posledico, da zaradi dehidracije težje prenašajo vročino in velike G sile.

Moram reči, da je meni bilo od nekdaj pri vojaških letalih najbolj fascinantno to, da imaš notri najsodobnejšo elektroniko, orožarno, radarje, skratka vsega boga, manjka pa najosnovnejše. Toaletni prostori, da se odzoveš klicu narave. Baje ima izmed vseh vojaških letal in helikopterjev pravo stranišče, kot ga imajo potniška letala, na krovu zgolj nekaj velikih bombnikov, vsem ostalim pa ostanejo vrečke ali pa plenice. In verjetno vsi dobro vemo, kako izgleda, če te močno tišči scat.

Jaz sem se enkrat v kinu dobesedno potil od napora, da je kar teklo od mene in od takrat naprej raje zabrišem celo vrsto iz sedežev ali razbijem vrata, kot pa da zadržujem urin v mehurju.

Problem sicer verjetno ni toliko pereč na krajših, izvidniških poletih, medtem ko nekateri leti lahko trajajo po več ur, sploh če ima vojaško letalo pod sabo dodaten rezervar goriva ali pa tanka gorivo v zraku med letom.

Seveda vseh teh umazanih podrobnosti tega poklica v filmih, kot je Top Gun, ne kažejo. Verjetno bi malo smešno izpadlo, če bi Tom Cruise Kelly McGillis zaupal, da smrdi po urinu kot kakšen klošar, ker je ravno prilezel iz F-14 Tomcata in ni dobro nacentriral vrečke. Poleg tega pa je moral še ant G obleko poslati na globinsko čiščenje, ker mu ni uspelo zadržati niti…(he, he, sem zloben).

Je pa kakšni dve leti nazaj neka ameriška firma razvila bolj sofisticiran sistem za te potrebe, imenovan Advanced Mission Extender Device (AMXD).

vir: airforcetimes.com

Po imenu sodeč mi ne bi nikdar prišlo na pamet, da je govora o uriniranju, ampak v redu. Za šefe v Pentagonu je očitno to ime zveni bolje, kot pa če bi se zadevi reklo Advanced Pissing Device (no poo yet please!). Je pa slabost te rešitve verjetno cena, saj naj bi kos stal krepkih 2000 USD.

AMXD sicer izgleda kot neke sofisticirane spodnjice, ki jih piloti oblečejo pod kombinezon, potem pa črpalka prečrpa tekočino v poseben del naprave, ki urin nekako kemično razgradi. Laična razlaga seveda. Če pa koga resnično firbec matra, je na spletu dosegljiv tudi User & Maintenance Guide. Mogoče kdo pri nas razvije boljši vojaški WC ali pa vojaško tehnologijo za uriniranje kupi za delavke na blagajni v šoping centru, da jim ne bo treba zapuščati delovnega mesta, ko bi šle rade na malo potrebo (sem že omenil, da sem zloben?).

17 komentarjev to “Repriza bistrih glav”

 1. alcessa Says:

  Umivanju rok? Milo v prahu in mini brisača…

 2. zigak Says:

  Švercanju?

 3. dronyx Says:

  @alcessa: Nop. Pri uporabi tega si zanesljivo ne umivaš rok.

  @zigak: Švercanju? Česa? mamila dajo ponavadi v kondome in to pojedo. Ta zadeva pa je precej večja.

 4. Mašon Says:

  men zgleda kot da tele vrečke ščitijo pred vodo… kej več pa ne bi vedla, ker mi je tisto na levi uganka, na desni je pa zvezek/beležka (zaščitena pred vodo?)

 5. dronyx Says:

  @Mašon: Takole bom rekel. Tole ni Irenina uganka in vprašanje nikakor ni lahko, sploh če tega predmeta ne uporabljaš (zelo verjetno ga ne). Tvoj odgovor sicer ne pije vodo, bi se pa dalo iz njega povleči tudi kakšen “hint”.

 6. DJ Says:

  Une vrecke, v katere lahko stlacis nekaj flask po 100 ml, da vzames s sabo na avion?
  Ali pa kaksni vaserdiht varzeti za interventne sluzbe (aktualno danes)?

 7. dronyx Says:

  @DJ: Tudi v tvojem odgovoru je dober “hint”.

 8. lojze Says:

  neki podobnega so mali v bolnicah obešeno kot neka vrečka, sam nvm katera tekočina je notr, a je prou?

 9. napo Says:

  težki bi rekel, da je to karkoli drugega kot en (no, dva) prenosna skreta … za primer slučaja, pa to … torej: to sta dva zasilna prenosna skreta …

 10. dronyx Says:

  @lojze: Žal. Če bi mi dal zraven še kakšno kuverto s tisočakom (lahko 2 x po 500), bi odgovor štel kot pravilen, tako pa nimam izbire…

 11. dronyx Says:

  @napo: Kaj naj rečem? Izjemno, očitno odgovor poznavalca. Če tega ne bi štel za pravilno, bi me lahko obtožili, da namerno zajebavam.

 12. Mašon Says:

  moj vd mož je pogledu, si vzel 2 minuti in izjavu ‘kateter’ (brez da bi poznov odgovor, of course)… kar pomeni da je bil zlooooo blizu resnici 😛

 13. psychenox Says:

  Jaz pa spet zamudila uganko in prišla na koncu 🙂

  Pa drugič. Žal mi je le ker sem sledila linku do Irene Sirene – škoda ker ni bil direktni link do primera ene njenih ugank, to sem namreč pričakovala. Pa še prihranil bi mi mučno pot skozi njen blog … grrr, malo zamerim 😉

 14. dronyx Says:

  @psychenox: Se opravičujem za link. Sem popravil. Včasih se mi zdi, da je imela Irena pogosteje uganke na blogu. Imam pa v načrtu za naslednjič eno parodijo na njene uganke.

  @Mašon: Glede na tvoj opis na blogu:

  Fantek, ki mu ni zrastel lulček (beri: zanimam se za zadeve, ki so običajno videne kot moške – avtomobile, motorje, letala, ‘how things work’ zadeve, nogomet,…).

  se mi zdi, da si se nekaj novega naučila o fantkih, ker vojaške pilotke so vendarle velika redkost. Je pa ob tem zanimivo še tole (povzeto iz CNN članka):

  The system has already seen action in combat zones: Female helicopter pilots from the Netherlands used the system in Afghanistan.

  Sem hotel še nekaj komentirat, pa se bom raje vzdržal. 🙂

 15. napo Says:

  hehe, ne bi vedel, če ne bi bil oni dan na dražbi mladinih hudojev prodajal nekaj podobnega – samo da je bila bolj komercialna verzija, vsa popisana z velikimi nemškimi besedami tipa immer sauber … 🙂

 16. Borut Says:

  Zakaj ne uporabljajo navadnih plenic? Cenejše, bolj praktično, samo smrdi bolj, čeprav, po drugi strani, v tisti čeladi verjetno nič ne vohajo. Pa tudi sodeč po raklamah za plenice (sredi kosila ali večerje jih je prav užitek gledat) zdaj delajo čudeže (vsaj za otroke).

 17. dronyx Says:

  @Borut: Kakor sem zasledil, uporabljajo plenice nekatere ženske pilotke in menda celo neka astronavtka. Za moške pilote pa so verjetno plenice izpod časti. Si predstavljaš, da pristaneš z F-117, ko si se ravno vrnil iz nekega bombardiranja v Afganistanu, kjer si na meter natančno odvrgel GBU-20, snameš iz glave tisti vesoljski skafander oziroma čelado, slečeš anti G kombinezon, potem pa greš zadaj v garderobo in si odpneš plenico? Ha, ha. To bi bil prizor za kakšen film tipa Hot Shots!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: