Spominske plošče Zoranu Jankoviću

Ljubljanski župan Zoran Janković se je na poplave na Viču v Ljubljani odzval povsem v skladu s pričakovanji in tudi tokrat ni presenetil.

Prebivalcem Viča, ki so bili zaradi poplave nekaj dni brez vode in elektrike ujeti v stanovanjih je pojasnil, da za to stanje niso krive enormne količine dežja, ki je padel v kratkem času, ampak je krivce oziroma grešne kozle za poplave našel kar v Polhovem Gradcu, ker mu blesavi hribovci niso zgradili vodnega zadrževalnika, ob tem, da tudi sam v svojem mandatu gradi predvsem pozerske objekte, kot so stadion in Mesarski most (Butcher’s bridge) ter skrbi za spremembo namembnosti zemljišč, močno pa dvomim, da je karkoli resnega storil na področju poplavne varnosti.

Očitno pa mu tudi niso pojasnili, da so bile take poplave na Viču nazadnje leta gospodovega 1926 in da tam danes težko najdeš prebivalca, ki bi se tega sploh lahko še spomnil. Kako visoke vode so bile leta 1926 priča samo črta s spominsko ploščo na transformatorski postaji, ki kaže takratni rekordni vodostaj.

Je pa Janković izgleda kar malo pozabil na prebivalce Rudnika in Ljubljanskega barja, ki sodijo tudi pod njegovo pristojnost in so enako nastradali, le da so za njihovo nesrečo krivi verjetno Vrhničani, ker niso z golimi rokami zadržali Ljubljanice, da se je potem zopet razlila po barju.

Jaz se vsak dan vozim v službo čez Črno vas in v petek, ko sem šel popoldan domov, sem že vedel, da bodo ti kraji čez dan ali dva povsem pod vodo.

Nek gospod je par dni nazaj ravno na novo gradil dovoz do hiše ob cesti, vendar dela ni pravočasno dokončal in v petek je verjetno tudi on že slutil, da je bil ves trud zaman, ker bo voda to odplaknila. Ampak meni se niso toliko smilili ljudje, ker oni so inteligentna bitja in morajo vedeti, kaj počnejo in kje zidajo svoja bivališča. V teh koncih, ki so danes blazno atraktivna za pozidavo (gradijo se vedno nova naselja), ker je barjanska šota nekoliko cenejša oblika zemljišča, je bilo nenazadnje nekoč veliko jezero, kjer so živeli koliščarji. Me je bilo pa v petek strah predvsem za ograjene črede konj ter koz in ovac, ki so bili že takrat skoraj v vodi. Močno upam, da se je kdo na njih spomnil in jih še pravočasno umaknil na varno, ker živali se same iz ograd ne morejo rešiti.

Predlagam pa, da se najde dobrotnik, ki bi investiral v spominske plošče na poplavnih območjih, ki so bila spremenjena v zazidljiva zemljišča za časa mandata Zorana Jankovića (pa verjetno so počeli isto tudi drugi župani in okoljski ministri, ampak trenutno je na tapeti pač Janković). Človeški pohlep je močnejši od vsake deroče vode in zdravega razuma.

Spominske plošče bi lahko izgledale nekako podobno, kot spodnja samovšečna domislica, ki stoji na Žitnem mostu:

zitni_mostvir: fotopeter

Le napis bi bilo potrebno ustrezno popraviti:

To poplavno območje je bilo spremenjeno v zazidljivo zemljišče za časa župana Zorana Jankovića.

Spominsko obeležje meščanom in kupcem novih stanovanj na poplavnih področjih podarja Zidarstvo in fasaderstvo…(ime dobrotnika)

(Datum spremembe namembnosti poplavnega zemljišča)

Če pa imata kandidatki za županjo Kucler Dolinarjeva ali Mazej Kukovičeva malo žilice za delo s Photoshopom, pa lahko naredita v sklopu predvolilne tekme tudi fotomontažo, ki kaže zazidljivo poplavljeno parcelo, v ospredju pa spominsko obeležje Zoranu Jankoviću.

Pa ne pozabit spodaj dodat, da ste dame idejo dobile pri dr. Onyxu! Tem županskim kandidatkam mora človek praktično vse prinesti na pladnju.

Bi pa ob tej priliki Ljubljani predlagal, da na naslednji seji mestnega sveta nujno izglasujejo preimenovanje potoka Mali graben, tako kot so izglasovali ime Titove ulice. Namreč meni zveni kot črni humor, ko slišim poročila, da velika Ljubljana trepeta pred Malim grabnom. Za potok, ki lahko ogrozi prestolnico, je takšno ime vsaj nespoštljivo.

3 komentarji to “Spominske plošče Zoranu Jankoviću”

 1. Natasa Says:

  Onyx, zate bi tud spominsko ploščo, ker toliko iskrivih domislic kot jih imaš ti, zlepa ne bo nihče presegel 😉

 2. Rocco Says:

  Ma, kaj pa vem, meni si precej primitiven s tem pljuvanjem čez Jankoviča za vsako figo. Si pač fasal kazen za parkiranje, prežveči in pojdi naprej, ne pa da se čez pol leta usajaš kot zadnji provincialni bednik.

 3. dronyx Says:

  @Rocco: Veseli me, da si z nami delil svoje cenjeno mnenje. Tudi tebi želim veliko sreče pri iskanju parkirnega mesta in bodočih poplavah v Ljubljani.

  @Natasa: Saj jaz že imam pripravljen doprsni kip s posvetilom, potrebno se je samo še odločiti, kam bi to postavili. Cesta dveh cesarjev ne pride v poštev.

  Sem pa danes iz dveh različnih virov slišal informacijo, da se po Ljubljani govori, da je Vič tako močno zalilo zato, ker so reševali Murgle in tam naredili nasip. Je pa res, da so ljudje ob tej nesreči čustveno prizadeti in je vprašanje, kaj je resnica. Možno pa tudi da gre za kakšno sovražno propagando političnih nasprotnikov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: