Izzivi za probleme

Danes sem povsem slučajno prišel do modrosti, za katero se mi zdi škoda, da bi jo zadržal samo zase.

Zadeva je uporabna za razne tržnike, za vse tiste, ki se morate udeleževati sestankov, ali pa samo komunicirati z ostalimi sodelavci.

Bistvo ideje je, da se beseda problem zamenja z besedo izziv.

Veliko ljudi namreč neprestano omenja besedo problem. To je problem…tega se ne da, ker je problem…problem je…tu naletimo na problem…nerešljiv problem je…pojavi se problem…problem…problem

Ko poslušaš nekaj časa takšnega človeka dobiš občutek, da gre za popolno zgubo, ki ni sposobna narediti ničesar in v vsaki stvari vidi probleme, pa čeprav ti dejansko morda celo obstajajo. Skratka, na tak način nikakor ne narediš vtisa na sogovornika, v primeru tržnikov pa to dostikrat tudi pomeni, da posel ne bo sklenjen. Če obstaja toliko problemov, pač v projekt ne greš, ker ne kupuješ probleme, ampak rešitve. Problemov imaš že sam itak dovolj.

Ko pa enkrat besedo problem povsod zamenjaš z izziv in iz povedi zmečeš ven nepotrebne pridevnike, kot je nerešljivo, pa je situacija povsem drugačna.

V tem primeru pa dobiš občutek, kot da govoriš z ambicioznim vizionarjem, malodane genijem, ki ne pozna nobenih problemov. Vtis, ki ga narediš na sogovornike, je povsem drugačen. Izzivov je veliko, vendar mi smo tu zato, da jih rešimo, ker mi to znamo.

Strokovnjaki in guruji za marketning lahko tole idejo ugodno odkupijo. Do konca tedna nudim še ekskluzivni, 10% količinski popust.

Pokličite zdaj.

11 komentarjev to “Izzivi za probleme”

 1. chef Says:

  Problem je v tem, da so ljudje po večini taki luzerji, da jih tudi izziv pomeni nerešljiv problem.

 2. dronyx Says:

  Chef, izziv je v tem, da iz ljudi, ki so večinoma luzerji, narediš ljudi, ki jim vsak nov izzivi predstavljajo svojevrstni izziv.

 3. chef Says:

  Ja, ampak so dovolj pametni, da vejo, da je izraz “izziv” v bistvu šefov besedni nateg. Govorim iz lastnih izkušenj. Mu rečem (dobesedno!): “X, ziher obstaja rešitev, samo poiskat jo moramo, to je izziv, zato te imamo tukaj.”
  In mi pribije, stoprocentno prepričan: “Ja, ampak je nemogoče, to ti jaz povem!”
  Potem izziv oziroma nerešljiv problem njegovega področja rešim jaz, ki sem na tem področju v bistvu čisti laik.

  Hočem povedat, da ti s takimi izzivi res lahko nategneš razne navdušence, ki pa itak govorijo o “izzivih” že na razgovorih za službo in potem vedno, ko je treba lezti šefom v rit. Kdor je v službi zato, da čim manj razmišlja in mu je izziv že to, da mora nekoga poklicat po telefonu (taki obstajajo!), pa vse vidi kot problem in takemu ni pomoči, razen da za skoraj enako plačo namesto njega dela nadrejeni – ki pa žal nima te moči, da bi ga odpustil.

 4. smoger Says:

  @dronyx: Pa to menjavo so v piramidnih prodajah že opravili 100 let nazaj.

 5. Poslušalka Says:

  Sem ravno razmišljala, kako dolgo že to vem… no 100 let ravno ne ;-). Potem sem se pa vrnila k prvemu stavku (Danes sem povsem slučajno prišel do modrosti, za katero se mi zdi škoda, da bi jo zadržal samo zase.).
  Očitno je takih še vedno premalo – saj ne gre za te, ki to že vemo in uporabljamo, ampak za tiste, ki še ne. Zdaj jih je manj.

  Čeprav moram reči, da mi ob pogostih izzivih tale princip dostikrat prikliče en tak kisel nasmešek na obraz. Ker smo omejeni tudi s tem, s koliko izzivi se zmoremo spopasti.

 6. DJ Says:

  Sem moral preveriti, ce moj RSS reader spet kaj z unread oznakami heca, ampak vidim, da ima post danasnji datum. Saj to je stara zadeva, da se v novoreku to besedo uporablja (ali predvsem zlorablja). Moram pa potegniti nekje iz naftalina ene dva tri stavke, ki v eni potezi pokazejo, da izziv in problem nista sopomenki, vsaj ne vedno. I’ll be back (ce najdem). 🙂

 7. zigak Says:

  Chef, ti si tak strašny 🙂

 8. dronyx Says:

  No ja, jaz se gibljem bolj v okoljih, kjer je pametno čim pogosteje uporabljati besedno zvezo “nerešljiv problem” in “tega se pa ne da”. Čim enkrat sanjaš o izzivih in priložnostih, potem hitro vsi okoli tebe svoje probleme preložijo nate, češ, to bo tebi sigurno velik izziv, jaz se pa nimam časa ukvarjati s vsako malenkostjo. Na koncu se pa izkaže, da sam garaš kot utrgan, ostali se ti pa režijo in napredujejo nekajkrat hitreje kot ti. Potem pa kdo še postane tvoj šef in ima naenkrat čuda dodatnih novih izzivov zate, ki jih navzgor prodaja kot svoje delovne zmage. 🙂

 9. ervinator Says:

  O izzivih na tak način govorijo samo politiki in drugi prodajalci megle – to je res stara modrost. Približno enaka stara je tudi ta, da največ dela dobi tisti, ki najhitreje/najbolje dela in ki ne zna reči “ne” oziroma “problem”. Če delaš v javni upravi, se tega naučiš hitreje kot v gospodarstvu. V tem je prednost najemanja študentskega dela: študentu naložiš trikrat preveč dela in opravil ga bo trikrat hitreje. 🙂

 10. lojze Says:

  @dronyx
  SSKJ izziv
  izzív -a m (ȋ) glagolnik od izzvati: nihče ni odgovoril na njegov izziv; izziv na dvoboj, pretep / v njegovem glasu je čutiti izziv ♦ šport. svetovni prvak je sprejel izziv ♪

  Izzivati
  izzívati -am nedov. (í) 1. z ravnanjem, govorjenjem namenoma povzročati, da kdo reagira drugače kot v normalnih okoliščinah: fantje so ga izzivali; izzivati k prepiru, pretepu, na prepir, pretep / vojaško izzivati z vojaškimi akcijami ustvarjati napetost v mednarodnih odnosih 2. biti neposredni vzrok, razlog, da se kaj pojavlja, nastaja: predavateljeve trditve so izzivale nasprotovanje / s takimi ukrepi so izzivali narodnostni razdor ∙ ekspr. ne izzivaj nesreče ne ravnaj predrzno, nepremišljeno 3. vzbujati pozornost zaradi nenavadnosti, posebnosti: s svojo obleko je hotela izzivati / njena lepota je izzivala izziváje: fantu se je veliko posvečal, izzivaje s tem nevoščljivost drugih; nastopati izzivaje izzivajóč -a -e: nosila je izzivajoč klobuk; izzivajoč pogled; izzivajoče vedenje; prisl.: izzivajoče govoriti ♪

  Problem
  problém -a m (ẹ̑) 1. kar je v zvezi z določenim dejstvom nejasno, neznano in je potrebno pojasniti ali rešiti, vprašanje: odkriti, opisati, razčleniti, rešiti problem; poglobiti se v problem; družbeni, filozofski problemi; lahek, nerešljiv, zapleten problem; problemi logike, tehnike / ukvarjati se s problemom lepega, resnice / to so osrednji problemi njegove poezije vprašanja, teme // s prilastkom kar je v določeni zvezi s predmetom, kot ga določa prilastek, in zahteva rešitev, ki pa jo je težko najti, uresničiti: obravnavati problem beguncev, razorožitve; problem goriva, redne preskrbe / publ. palestinski problem 2. nav. mn. kar je nezaželeno, težko rešljivo in je potrebno odpraviti, rešiti, težava: probleme je treba reševati sproti; biti kos gospodarskim, življenjskim problemom; za moj problem nima nihče razumevanja / nima problemov; je brez problemov / imeti probleme s čim, s kom 3. ed., ekspr., v povedni rabi kar zaradi določenega dejstva povzroča komu skrbi, težave: vse bi šlo, samo čas, denar, hiša je problem; kako bi to naredili, je velik problem / pog. fant postaja vse večji problem / žarg.: to narediti pa res ni problem ni nemogoče, težko; kako boš to naredil, je tvoj problem je tvoja stvar ◊ mat. (matematični) problem z besedami izražena naloga, ki jo je treba izraziti in rešiti matematično; šah. problem umetno narejena pozicija z zahtevo, da se v določenem številu potez da mat; dvopotezni problem ♪

  problem != izziv
  Q.E.D.

  Bolj primerno bi bilo govoriti o ‘težavi’.

 11. DJ Says:

  Eko, najdu. Iz enega zapisa v letu 2007.

  “Prihajajoče predsedovanje EU predstavlja za Slovenijo izziv.
  Dejstvo, da zunanjo politiko vodi Dimitrij Rupel, predstavlja problem.
  Ruplovo nonšalantno popuščanje Hrvatom in nezavzemanje za interese Slovenije je nič drugega kot golo izzivanje.
  Zamenjava večnega ministra predstavlja izziv.
  Če tega ne bomo storili, bomo soočeni s problemom.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: