Zakaj podpiram alkohol

Pri nas doma smo imeli včasih pravo pravcato malo destilarno za proizvodnjo alkohola in vedno je bil pri hiši vsaj en kotel za žganjekuho. Običajno sta bila pa dva, če bi eden zatajil. Ta tradicija se je prenesla iz starega očeta na očeta, jaz pa sem jo prekinil, oziroma opustil to dejavnost.

Pridelovali smo praktično vse, kar se da narediti z alkoholnim vrenjem iz sadja. V nekem obdobju smo doma celo kuhali brinjevec (gin) iz brinovih jagod.

V kleti smo imeli vedno velike zaloge domačega alkohola in ves ta alkohol je bil ponavadi skladiščen v velike steklene flaškone. Po moje je držal vsak vsaj 50 litrov.

Ampak marsikdo bi si ob teh podatkih mislil, da so bili pri tej hiši sami pijančki, kronični alkoholiki, ki so bili zadeti od jutra do mraka. Vendar jaz nisem nikdar nikogar videl, da bi kazal kakršnekoli, tudi najmanjše znake opitosti. Za starega očeta vem, da je vsak dan srknil kakšen štamperl šnopca, pa ne zato, da bi se ga napil, ampak zato, ker so bili takrat prepričani, da je alkohol v malih količinah naravno zdravilo, oziroma da telesu dobro dane. Tudi stara mama je pogosto spila kakšen kozarček brinjevca, za tako imenovane ženske težave, karkoli že to pomeni. Ostali alkohol pa je v tistih časih služil kot nekakšno vzporedno plačilno sredstvo in če je kakšen mojster prišel k hiši kaj popravit, ali recimo zaplombirat TV, je za bohlonaj dobil še liter domačega šnopca. In vsi so se tega blazno razveselili, nekateri celo tako zelo, da so potem postali praktično stalni gostje v hiši, kar pa ni bilo v redu in v nekem trenutku se je bilo potrebno zlagati, da je šnopca zmanjkalo (čeprav so bili flaškoni v kleti polni).

Če se malo spomnim tistih lepih socialističnih časov, da bi mladoletnice z namiznim rdečim v rokah lovile ravnotežje po cestah. Obstajali so seveda tako imenovani vaški pijančki, ki so cel dan presedeli za šankom vaške gostilne, zvečer pa so se ob pomoči kolesa odmajali domov. Vendar teh ni bilo nič več kot danes, prej bi celo rekel, da kakšen manj. Ampak takrat je imela na vasi skoraj vsaka hiša doma strateške rezerve alkohola in ogromna sadna drevesa na vrtu niso bila tam zato, ker bi ljudje lahko pojedli nekaj ton jabolk na leto.

Danes z alkoholom lahko trgujejo samo posvečeni trgovci, alkohol je drag, ker država na to pijačo nabije še visoke trošarine in nenazadnje je morda celo domača žganjekuha prepovedana oziroma je skoraj sigurno strogo regulirana. Poleg tega na vsako steklenico z industrijsko pridelanim alkoholom nalepijo še meni smešno reklamno sporočilo enega izmed javnih uslužbencev “Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”.

Povejte mi lepo prosim, katera druga naravna dobrina, ki jo ljudje pojemo ali popijemo, pa ni škodljiva zdravju, če se jo zlorablja? Od vode se lahko človek zaduši, če se preveč nažira, lahko postane tako težak, da ga morajo iz stanovanja reševati z žerjavom… Seveda, tudi pretiravanje z alkoholom je nedvomno zdravju škodljivo. Verjetno pa nič bolj kot prekomerna telesna teža, ali nezdrava hitra prehrana, pripravljena v olju, ki ga niso zamenjali cel mesec.

Kot sem že enkrat omenil, vas bo skoraj sigurno prej ubil vsakodnevni stres, ki ga vnašate v svoje telo v enormnih količinah, kot pa alkohol. Samo tega vam minister za zdravje ne bo povedal.

Tako moj stari ata (danes je bolj pogost izraz dedek), kot oče sta dočakala krepko čez osemdeset let in nista praktično nikdar v življenju potrebovala nobenih zdravstvenih uslug! Če bi seštel njun celotni popit alkohol v življenju, gre pa večinoma za pijače, ki imajo v sebi krepko čez 15 % alkohola (prej bi rekel čez 50 %), ne gre ravno za zanemarljivo številko in minister za zdravje bi se sigurno prijel za glavo.

Ampak komu mislite da bom jaz verjel?

Nekemu politično nastavljenemu državnemu uradniku s štiriletnim mandatom, brez poskusne dobe, ali življenjskim izkušnjam ter stoletni tradiciji in modrosti?

Zato jaz trdim, da uživanje alkohola v zmernih količinah samo po sebi ne škoduje zdravju, prej bi rekel, da kvečjemu nasprotno. Po moje je čisto možno, da (kvaliteten) alkohol res sodi na poličko, kjer piše naravna lekarna, v kar so bili prepričani starejši ljudje. Če pa kdo s pitjem alkohola pretirava in se ga vsak dan naceja do mrtvega, ker se ni sposoben spopasti z življenjem ter mu možganska otopelost in opitost morda pomeni zgolj beg pred kruto resničnostjo, pa verjetno res ne more biti kriv alkohol. Vzroke za to morate poiskati drugje. Morda lahko začnete kar pri politikih.

Jaz se sicer strinjam, da je huda zloraba alkohola med mladimi nedvomno zaskrbljujoč pojav, vendar za mladino je značilno, da rada eksperimentira in hodi po robu. Ampak, kdo pa so strici, ki postavljajo meje? Kaj niso prepovedani sadeži in njihovi destilati najslajši?

Mnenja sem, da bi moral narod, ki ima celo za himno zdravljico in ki pridela vsako leto velike količine kvalitetnih vin, predvsem promovirati zmerno uživanje alkohola in njegove pozitivne učinke, namesto da zganja cirkus in se gre neko oglaševalsko prohibicijo, ki ne daje praktično nobenih rezultatov. Kdor se ga hoče z alkoholom zadevati, se ga bo, ne glede na grozeče napise ministra na steklenicah, ali pa ravno zato.

Nazadnje še, prijatli, kozarec za-se vzdignimo, ki smo zato se zbratli, ki dobro v sercu mislimo. (dr. Prešeren, Kmetijske in rokodelske novice, v sredo, 26 maliga travna 1848)

Na zdravje!

Preberi še:
Oglaševanje alkoholnih pijač
(Medicinska fakulteta – katedra za javno zdravje)

One Response to “Zakaj podpiram alkohol”

 1. zirosi Says:

  Stari ata je imel prav: raziskave kažejo, da najhitreje umirajo abstinenti – nadživijo jih celo tisti, ki ga pijejo preveč.

  Kot pravi pesnik:
  Ne vervam dohtarju, k pravi, da ferderbu jatra
  si bom, zato k vino zdravju strašno škodvat zna.
  Hm, ne bo prepriču me, zastonj se bogi revež matra,
  kako če škodvat zdravju, če na zdravje pijem ga.

  NA ZDRAVJE!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: