Napihljiva armada

Profesionalna vojska ima svoje prednosti in slabosti pred klasično naborniško vojsko. Mi smo se pred leti odločili, da bomo imeli profesionalno vojsko, ki danes šteje nekje okrog 10.000 vojakov in oficirjev.

Stroški profesionalne vojske so visoki, saj če je povprečna bruto plačo na mesec samo 2.000 €, gre samo za plače profesionalne vojske iz proračuna 250 milijonov € letno. Tu zraven pa niso všteti ostali stroški, kot so povrnitve prevoza na delo, dnevnice, dežurstva, nadure, terenski dodatki in podobno, kar ta znesek samo še poveča.

Če bi ostali pri klasični naborniški vojski, bi potrebovali po moje največ 2000 profesionalnih oficirjev, torej bi bil že samo strošek plač lahko nižji za 200 milijonov letno. Sem pa trdno prepričan, da “ognjena moč” take naborniške vojske ne bi bila čisto nič manjša, le da naborniki verjetno ne bi hodili na misije po svetu. Oziroma verjetno na Kosovo ali v Bosno bi še šli, če bi bile denarne nagrade dobre, kam dlje pa tudi nima smisla hoditi (Afganistan, Somalija, Libanon), ker v teh vojnah se preprosto ne da zmagati.

Naša vojska ima sicer solidno osebno oborožitev (Belgijske puške FN F2000), medtem ko neke resne, omembe vredne klasične vojaške udarne moči jaz do sedaj še nisem videl (seznam tule).

Stari, predelani jugoslovanski tanki T55 in podobna železnina v praksi ne predstavljajo ničesar, saj to vse skupaj lahko uniči en sam sodobnejši helikopter, pa vojaki v teh tankih sploh ne bi vedeli, kaj jih je zadelo. Podobno velja za vojno letalstvo, Pilatuse PC 9, ki so sicer lahko čisto solidna šolska letala, ampak v zaresnem spopadu pa bi bilo bolje, če ostanejo lepo kar na tleh, ker tako letalo lahko sestreli praktično vsak AIM-9 Sidewinder, ki prileti mimo. Od leteče oborožitve imamo v arzenalu še par transportnih helikopterjev Bell in Eurocopter Cougar, ki pa so namenjeni predvsem prevozu vojakov v zaledju, ne pa za ofenzivne naloge, kjer sovražnik strelja nazaj s stingerji in podobnim, kar danes lahko kupiš že na črnem trgu.

Potem so pa tu samo še famozne Patrie, Valuki, Svaruni in Hammerji, ki so vsi po vrsti predvsem navadna transportna vozila. Jaz si jih brez podpore ostale težke oborožitve, kot so jurišni helikopterji, ne bi niti v sanjah upal poslati na sodobno bojišče, ker so enostavno prelahke tarče.

O vojni mornarici in čolnih pa ne vem, če ima sploh smisel izgubljati besede?

Tako če želimo kogarkoli pretentati, da nimamo v oborožitvi samo lahke pehote, je po moje najboljša in daleč najcenejša rešitev, da kupimo napihljivo težko oborožitev.

Tole izdelujejo Rusi in na trgu se da baje dobiti vse, od napihljivih tankov, lanserjev medcelinskih balističnih raket, letal vrste MIG do celih radarskih postojank. Po moje ti izdelajo tudi napihljivo podmornico ali letalonosilko, če si seveda pripravljen plačat.

Uporaba te napihljive armade je zelo enostavna, saj je tako “orožje” lahko za prenašanje naokrog in se ga napolni z zrakom kot klasične balone. Tako recimo napihljiv tank T72 lahko prenašata naokrog dva vojaka, sploh ne nujno profesionalca, saj tehta vsega 40 kg (youtube). In kar je najlepše pri vsem skupaj, tole orožje ne potrebuje municije in celo iz satelita izgleda kot prava stvar.

Baje je tale dummy oborožitev celo narejena iz specialnega materiala, ki preslepi radarje in infrardeče kamere (termovizijo). Skratka, mokre sanje vsakega resnega vojaškega ekonoma.

Poglej še:
Vohuni iz zraka
Slovenska vojska potrebuje Top gun

5 komentarjev to “Napihljiva armada”

 1. chef Says:

  Ha, ha.

 2. vambomzepokazu Says:

  bomo kr z napihovanjem kondomčkov, naredil replike teh replik. 🙂

 3. dronyx Says:

  Po moje bi bil dober biznis tudi izdelava napihljivih javnih uslužbencev. Ko gre recimo nekdo stran in ostane pisarna prazna, ga potem lahko nadomestijo z napihljivo verzijo in takoj se prihrani nekaj denarja.

  Potem lahko začneš delati še napihljive računalnike, omare, telefone, stole, mize itd, tako kot za barbike. 😉

 4. luke Says:

  V primeru resne vojne, je poglavitno vprašanje, kdo bo branil našo vojsko? Policaji in prostostovoljci?

  Kar poznam vojakov, skoraj nihče od njih ne ustreza profilu Sgt. Hartmana (R. Lee Ermey). Pa vprašanje, ali bi jim sploh kaj pomagal dvo-mesečni izlet na otok Parris …

  Pa, če me spomin ne vara, eden od glavnih vzrokov, zakaj smo zapustili Jugoslavijo, je bil tudi velik vojaški aparat…

  Je pa napihljiva vojaška roba zelo dobra zadeva, nič novega ni, poceni in zanesljiv način preslepitve. Naj bi med NATO napadom na Srbijo namesto prave mobilne vojaške opreme v resnici uničili večje število teh maket.
  – nizka nabavna cena
  – malo vzdrževanja
  – nizki stroški uporabe
  – ni potrebno specializiranega osebja (idealno za “kanon-futr”)
  – naročiš lahko po internetu iz Kitajske

  predlagam tudi nabavo napihljivih vojakov, anatomsko pravilnih, s komplet uniformo in oborožitvijo, predvsem je to ceneje kot vojska iz mesa in kosti

  itak pa so dnevi vojakom šteti, slej kot prej bodo prevladali daljinsko vodene naprave / roboti, za katerega izgubo se generalom ne bo potrebno opravičevati pred politiki, novinarji in užaloščenimi svojci

  In za nekoga ubiti ni potrebno imeti veliko možganov ter srca.

 5. dronyx Says:

  @luke: Kakor jaz razumem našo vojaško doktrino, smo mi del t.i. Natove kolektivne varnosti, kjer prispevamo nek bolj simboličen prispevek zato, da nas potem oni branijo pred napadi (ob tem, da zračne patrulje iz Italijanskih vojaških baz mi kar lepo sami plačujemo po ceniku). Bi pa po moje mi čisto lepo shajali tudi s klasično naborniško vojsko in sistemom obrambe, kot ga imajo recimo Švicarji, kjer bi lahko v kratkem času imeli pod orožjem sto tisoč “gverilcev”, česar ne pregaziš ravno v dveh dneh.

  Cena te kolektivne varnosti pa bo postala zelo visoka čim bodo prvega slovenskega vojaka pripeljali domov v krsti iz Afganistana. Nato pač zahteva sodelovanje v bojnih operacijah, ne samo “patruljiranje” v mirnih predelih, kar statistično gledano slej ko prej pomeni mrtve. Tega se mislim pri nas sploh ne zavedajo, potem bo pa v medijih spet kraval in vsi bodo silno pametni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: