Formula 1

Danes sem prvič po parih letih zopet gledal prenos tekme F1 po televiziji. Pa ne zato, ker je šlo za prvo tekmo na novem Korejskem dirkališču, ampak zato, ker so pred kratkim Codemasters izdali igro F1 2010 tudi za osebne računalnike in me je zanimalo, kako je F1 videti danes. Namreč  F1 sem nazadnje vozil na računalniku pred kakšnimi trinajstimi leti, kasneje pa se niti ne spomnim, da bi izšla spodobna simulacija za PC, oziroma je Sony odkupil licenčne pravice in izdajal igro samo za svoje konzole.

Sam sem se kot otrok nad formulo navduševal in tudi vneto zbiral sličice takratnih dirkačev za v album. Kasneje mi je gledanje dirk po televiziji postalo blazno dolgočasno, saj se običajno na progi ni dogajalo nič in si lahko samo strmel uro in pol v neke avtomobile, ki se hitro vozijo v krogih. Vsake toliko časa pa so monotonijo prekinili oglasi ali pa Ališičevo kruljenje, ko je kakšen nespreten voznik iz začelja zletel iz proge. Na mnogih dirkah pa je celo tisti, ki je na štartu povedel, vozil do cilja na prvem mestu, kar je sploh antireklama za katerikoli dirkalni šport. Tako je najbolj zabaven del prenosa dirke F1 zame začetni vklop slike v pit stop, kjer se kameram običajno nastavi nekaj lokalnih manekenk, ki pokažejo svoja telesa dirkačem, podobno kot grupies na rock koncertih.

Pri F1 se mnogi tudi sprašujejo, ali je to sploh še šport, saj je dejstvo, da je nekaj voznikov v ogromni prednosti, ker sedijo v bistveno boljših avtomobilih in ostali proti njim nimajo nikakršnih možnostih, razen če ne gre za kakšne res izredne razmere, kot je bila današnja deževna dirka v Koreji, kjer tekmuje predvsem varnostni avto sam s sabo, ostali se pa drsajo in zaletavajo kot kakšni električni avtomobilčki v luna parku.

Po moje se enako lahko sprašujemo v bistvu pri kateremkoli drugem profesionalnem športu.

Vzemimo nogomet. Res imata pri nogometu obe moštvi enak velik gol in odmerjeno enako veliko igrišče. Celo število igralcev je na začetku tekme povsem enako. Pa vendar je moštvo s proračunom nekaj sto milijonov € povsem neprimerljivo z moštvom, ki prek sponzorjev komaj zbere za športne drese, igralci pa po nekaj mesecev ne dobijo niti zajamčene plače.

Praktično v vsakem profesionalnem športu gre za tekmo, v kateri v prvi vrsti tekmuje denar in F1 ni v tem pogledu čisto nič drugačna, ali manj športna. V F1 pač ne tekmujejo samo vozniki, ampak tekmuje moštvo s svojim proračunom, inženirji, tehniko itd.

Meni postane F1 zabavna šele, ko lahko dirkam za računalnikom in če je igra oziroma simulacija narejena v redu, je daleč od tega, da bi šlo samo za dolgočasno vožnjo v krogih. Poleg tega pa se da šele tako dobiti pravi občutek, kakšno garanje je dejansko dirkanje v F1, kjer se vse odvija blazno hitro. To pa na TV ni ravno najbolje vidno. Včasih vem, da sem poznal praktično na pamet vse proge in predvsem ovinke, kjer je glavna umetnost poštudirati pravi trenutek za zaviranje.

Je pa res, da zame simulacija F1 uspe ali pade na voznem modelu, ki mora biti pravi kompromis med zahtevnostjo in arkado ter predvsem na umetni pameti ostalih voznikov, ki jih upravlja računalnik. Namreč običajno gre pri tovrstnih igrah za dve skrajnosti. Ali so nasprotniki popolni idioti, ki jih vse po vrsti prehitiš že na začetku dirke, ali pa goljufajo na vse možne načine in ti zanalašč zapirajo pot. Če pa razvijalci najdejo kompromis, potem pa je boj lahko napet do ciljne črte (to je žal izredno redko).

Zadnje simulacije F1 2010 še nisem utegnil poskusiti. Gameplay in grafika je videti obetavno in ne dvomim, da so proge moderirane do najmanjših podrobnosti. Zanesljivo pa bo vsaj zvok bistveno boljši kot pri TV prenosih, ker F1 brez grmenja motorjev je kot Alešič brez hripavega glasu.

Dirke po TV so pa še vedno dolgočasne.

2 komentarja to “Formula 1”

  1. lojze Says:

    Dirke po TV so pa še vedno dolgočasne.

    Ne, dirke po TV niso več dolgočasne, saj je nov sistem dodeljevanja točk, novi vozniki, nove hostese. Mimogrede, Miran Ališič ne komentira že nakaj časa, si zihr da si updejtal podatke v database?

  2. seamus Says:

    Aha, zj pa vem zakaj so mi bile dirke včasih zanimive 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: