Namočili Soseda

Kot sem danes prebral v časopisu, je firma Sosed fasala kazensko ovadbo, ker so njihovi serviserji (tako imenovani patika team) na računalnike nameščali nelegalno programsko opremo oziroma nelicenčne verzije (kakšno presenečenje, ha, ha).

Ob tem pa je zanimivo, kako so prišli do dokazov.

Če je verjeti napisanemu, je BSA angažirala dva modela, ki sta se predstavila kot kupca in ki sta zahtevala od Sosedovih serviserjev, da jima namestijo Windowse 7 na računalnik. Seveda ne licenčne, ampak tiste za “med prijatelji”, kot se temu reče. In serviserji so padli na finto. Ampak kar je meni ob tem postopku zanimivo je to, da se je BSA dejansko poslužila policijskih posebnih metod in sredstev, le da policija za kaj takega potrebuje odobritev sodišča, sicer so dokazi na sodišču nični in se izločijo. BSA pa očitno to lahko počne kar na lastno pest, saj dvomim, da so za to početje dobili kakšno odobritev, pa tudi nekako dvomim, da je BSA pri nas preiskovalni organ!?

Če me spomin ne vara, je problem takšnih domiselnih preiskovanj na lastno pest v tem, da je napeljevanje h kaznivemu dejanju tudi kaznivo dejanje. Za BSA bi bil morda zanimiv tale člen KZ-1:

Napeljevanje

37. člen

(1) Kdor drugega naklepoma napelje, da stori kaznivo dejanje, se kaznuje, kakor da bi ga storil sam.

(2) Kdor drugega naklepoma napeljuje k storitvi kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči tri leta zapora ali hujša kazen, se kaznuje kakor za poskus kaznivega dejanja, tudi če ni bilo poskusa storitve dejanja.

Glede na prvi odstavek tega člena je BSA oziroma tisti, ki si je takšno “policijsko akcijo” v lastni režiji zamislil, enako kriv, kot sosedovi serviserji, saj je šlo domnevam za naklepno napeljevanje. Nenazadnje, če poskusi napeljevanja h kaznivemu dejanju ne bi bili sankcionirani, potem bi lahko recimo naročniki umorov povsem mirno spali, saj sami običajno nikogar zares ne ubijejo, ampak samo naročajo likvidacije. Vendar če ne bi bilo naročila, bi bila žrtev lahko še vedno precej živa.

Nimajo pa s tem težave samo pri Sosedu, ampak verjetno še vsi ostali “serviserji”, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo. Namreč med ljudmi velja splošno prepričanje, da so s plačilom 50 € za namestitev windowsov plačali že dovolj oziroma več kot preveč, ker to vse skupaj itak ni vredno več kot 10 €. Takšnemu človeku praktično ne moreš razložiti, da mora plačati poleg storitve nameščanja programske opreme vsaj še 150 € za nek papir, ki potrjuje pristnost nameščenega programja.

Z drugimi besedami povedano si tudi Microsoft želi, da pri tem poslu nekaj zasluži, ne samo serviserji, ki vstavijo CD v DVD enoto in dvakrat kliknejo setup pika exe, potem se pa dve uri dolgočasijo, da namestitveni program naredi svoje.

Drugače se pa strinjam s tem, da se morajo firme tudi pri nas počasi navaditi, da morajo poslovati v skladu z zakoni, pa naj bo to njihovim strankam še tako čudno.

Veliko zelo solidnih programov je za domačo uporabo zastonj, tako da če kupec ni pripravljen za programsko opremo plačati, se še vedno najdejo alternative, s katerimi se ne krši avtorskih in drugih pravic. Recimo MS Office (home edicija stane krepko čez 100 €) doma po moje zanesljivo skoraj nihče zares ne potrebuje.

Preberi še:
Sosed kopija geek squada

10 komentarjev to “Namočili Soseda”

 1. žmauc Says:

  Ej, v kermu cajtngu je pa blo?

  Konkurenca si ob takih novicah mane roke …

 2. dronyx Says:

  Jaz sem prebral v Slovenskih novicah.

 3. Jure Says:

  “BSA angažirala dva modela, ki sta se predstavila kot kupca in ki sta zahtevala od Sosedovih serviserjev, da jima namestijo Windowse 7 na računalnik.

  In serviserji so padli na finto.”

  Khm, t.i. mystery shopper program potekajo drugače. Navidezni kupec nič ne “zahteva”, prav tako serviserji ne “padejo na finto”, ampak mora prodajalec ob računalniku sam ponuditi nakup nelegalne opreme ali jo kar namestiti (in jo po možnosti še zaračunat).

  “da se je BSA dejansko poslužila policijskih posebnih metod in sredstev”

  nobenih posebnih metod in sredstev ne uporablja.

 4. dronyx Says:

  @Jure: Kako je postopek dejansko v tem primeru potekal jaz ne vem. Če so serviserji res kar sami od sebe namestili nelicenčne Windowse 7 in po možnosti še zaračunali licenco po neki svoji tarifi, potem jim ni pomoči. V primeru pa da sta dummy kupca BSA zahtevala namestitev piratske verzije (iz zapisa v časopisu je razbrati, da je enemu kupcu serviser odgovoril, da potrebuje CD za namestitev), potem pa je to zame že napeljevanje.

  Sicer pa ponavadi v takih primerih nastrada vedno “patika team”, ker šefi se naredijo nevedne in o takih rečeh “pojma nimajo”. Serviserji po njihovo to počnejo kar na lastno pest, pa čeprav so jim večkrat zabičali, da CD z namestitvijo iz partisa in generator ključev ni dovolj, ampak mora stranka imeti obvezno nujno veljavno licenco. Serviser je pa ponavadi v takih primerih v težavah, ker običajno ni nikjer napisanega “ukaza”, da mora stranki namestiti nelicenčno verzijo, če stranka od njega tako zahteva.

  Me pa prav zanima, kako se bo na vse to odzvala soseda Nina. Ker če serviserje preveč namočijo (nekoga pa bo očitno potrebno žrtvovati), se bodo oglasili še mnogi drugi, ki delajo ali so delali za to podjetje in poznajo morda pikantne podrobnosti.

 5. Tomaz Z. Says:

  Hvala bogu, da je ta golazen od Soseda dobila po picki. Js sm jim poslal 10 mailov in tri dopise, ker mi je upravnik bloka sral po glavi zato, ker so limali reklame na razglasno desko hisnega sveta. A je pomagal? Ne.

  Majku im.

 6. sosedov Pepe Says:

  Sicer ne maram soseda (pa ne mojega, ampak Geek Squad copy/paste), ampak tule mi pa vseeno ne dela logika. Sosed ponuja in naredi STORITEV namestitve OS. Kakšen CD mu stranka porine v roke ni njegov problem. Lahko si je dotični uporabnik storitve naredil svojo kopijo na svoj CD iz svojega legalno kupljenega z vsemi papirji in svetlečimi nalepkami opremljenega CDja. Sosedova patika nima nobenih pooblastil, da zahteva te nalepke in papirje.
  Konec koncev, a vulkanizer preveri original račun če si gume, ki jih pripelješ zamenjati res kupil, ali si jih odmontiral iz sosedovega (tokrat mislim mojega soseda) avtomobila?

 7. dronyx Says:

  @sosedov Pepe: Verjetno imaš prav. Je pa baje patika team napravil napako, ker so uporabili “svoj” key generator.

 8. Ekrem Says:

  (2) Kdor drugega naklepoma napeljuje k storitvi kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči tri leta zapora ali hujša kazen…

  Ne da se mi preverjat, a se res tri leta dobi za piratske winse?

 9. Tomaz Z. Says:

  Kakšen CD mu stranka porine v roke ni njegov problem.

  vecina strank nima cdja da jim ga porine v roke, oni pa kot firma ne smejo nalagati sistema z nelicencnih medijev. kapishe ? 😀

 10. sosedov Pepe Says:

  @Tomaz Z :
  Ne kapishe čisto…ker ne vem kaj je nelicenčni medij. Dokler imaš račun, ki je za BSA bolj pomemben kot tiste nalepke in certifikati, ti lahko hraniš tvoja polkenca na nanodotkih ali pa pozipaš na 360K delčke in presnameš na 5.25 DD diskete. Svojo verzijo lahko tudi hraniš pri sosedu(katerem koli), tako kot letne gume pri španu. Razlika je potem le ta, da špan ti mora nazaj namestiti točno tvoje gume, za soseda bi bilo pa načeloma čisto vseeno iz katerega cdja ali medija ti naloži okenca, dokler je verzija enaka tisti na tvojem računu in ja vse tako kot pravi EULA.

  Če pa so patike uporabljale nelegalno pridobljene namestitvene ključe…potem je pa seveda čisto druga zgodba.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: