Total (Double) Recall

Kaj ljudem ne pade na pamet, ko se sprašujejo, na kakšne načine se vse da zamoriti spletnega (web 2.0) uporabnika!

In tale ideja se mi zdi ena boljših:

vir: avto-magazin

Vsi (razen Dela) danes že vedo, da ljudje na spletu niso pripravljeni plačevati za nič, ker je tam od nekdaj vse zastonj in tako brez vrednosti. Torej če si želiš na spletu služiti, moraš na eni strani prepričati oglaševalce, da ti plačujejo oglase in moraš hkrati na drugi strani najti primerno tehnološko rešitev, da se obiskovalci oglasu ne morejo izogniti, ker sicer naročniki oglasov niso navdušeni.

Zgornji ideji se reče po slovensko Double Recall (Švarcijev film je Total Recall, tako da to ni isto) in štos je nekakšna komercializacija vsem znane in osovražene captche.

Če želiš prebrati članek, moraš prepisati v posebno okence z rumeno označen del reklamnega besedila. Ampak pozor in to je bistvo inovacije! Kopiraj in prilepi v tem reklamnem bloku ne deluje, tako da če si res zelooo želiš priti do članka (kar si zelo verjetno ne), moraš ročno pretipkati označeno besedilo. Ha? Resno?

Ob poplavi brezplačnih tekstov na internetu naj jaz pretipkavam neko brezvezno reklamno sporočilo? Ne me sezuvat. Če pristanem na to foro, bo naslednji korak potem ta, da bom naslednjič moral najprej kupiti nek izdelek v vrednosti 9,99 €, da bom sploh lahko prišel do tega spoštovanega članka, ki je pa itak na internetu in tako že po sami definiciji ni vreden nič. Torej je z drugo besedo brez vrednosti.

Ko jaz naletim na takšno stran, odprem hosts datoteko (mapa c:\windows\system32\drivers\etc na XP sistemih) in vanjo vpišem:

#This is dr. onyx hostage file
127.0.0.1 another-stupid-web-page
127.0.0.1 adpartner.si
127.0.0.1 interseek.si
127.0.0.1 doublerecall.com

Problem uspešno solved.

Hint:
Namesto another-stupid-web-page vpiši katerikoli URL, ki si ne zasluži, da ugleda luč brskalnika.

Sponzor prispevka:
Let’s make the web user friendly again (global movement)

13 komentarjev to “Total (Double) Recall”

 1. DJ Says:

  Hehehe, hosts file je kul, ampak za Web 2.0 je bolje uporabiti tudi Workaround 2.0: jaz imam npr. v uporabi OpenDNS DNS serverje na vecih masinah/lokacijah, ki med drugim omogocajo tudi podobne blokade dolocenih strani. Tam imam ze od vekomaj zacahnane razne google analytics, httpool, gemius.pl, scorecardresearch ipd. V kombinaciji z Adblock, Noscript in kaksnim cookie managerjem v Firefoxu pa je to zmagovalna kombinacija.

 2. dronyx Says:

  Hudiča, tale double recall požar se očitno širi. Sedaj me s tem posiljujejo še na Dnevniku in Financah. Moram spet popraviti hosts tabelo.

 3. brrrnik Says:

  Če pa ne želite blokirati kar cele strani ampak samo DoubleRecall, priporočam naslednje:

  Če ste uporabnik Firefoxa je AdBlock skoraj del obvezne opreme:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/

  Sedaj pa klik na Orodja in na Adblock Plus, Dodaj filter in dodajte:
  *doublerecall.com*

  Še klik na V redu in “enostavna, logična in nemoteča rešitev” za oglaševanje bo odstranjena.

  Delovalo bo tudi, če naslov blokirate na kakšen drugačen način, kot je naprimer dodajanje naslova v hosts tabelo.

 4. dronyx Says:

  @brrrnik: Jaz sem kar v hosts tabelo dodal vrstico 127.0.0.1 doublerecall.com, pa deluje kot kaže na vseh spletnih straneh, kjer težijo s tem (dokler ne zamenjajo DNS imena). Mi pa še vedno ni jasno, kaj je namen te storitve? Namreč kakšne pametne reklame jaz še nisem videl oziroma sploh ne poštudiram, kaj naj bi se s tem reklamiralo, razen storitve same. Gre kot kaže samo za teženje in odvračanje bralcev.

 5. brrrnik Says:

  dronyx, dobro pomisli kdaj pa si nazadnje videl kakšno pametno reklamo 🙂

 6. dronyx Says:

  Ja, pametna reklama je tipični oxymoron, tako kot recimo “military inteligence”. 😉

 7. dronyx Says:

  Žal trik s hosts tabelo dejansko ne dela. Ne dela tudi adblock. Obstaja še kakšna rešitev za ta kurčev double recall?

 8. brrrnik Says:

  Na strani, kjer blokada na deluje, pobrskaj po HTML kodi strani. V Firefoxu za prikaz le te stisneš Ctrl + U, nato pa Ctrl + F za iskalno okence, kamor vpišeš npr. recall. Če najdeš kaj podobnega povezavi, ki ima na koncu “.js”, potem zna biti to to. V AdBlocku blokiraj ali osnovni del naslova, ali pa del imena datoteke z “.js” končnico. Pravzaprav, kar probaj in blokiraj *recall*, mogoče ti že takoj uspe!

 9. S2 Says:

  Kako bodo dobili patent na nekaj, kar že obstaja?
  http://www.solvemedia.com/

 10. dronyx Says:

  Kot kaže je zdravilo za DoubleRecall blokada javascripta v brskalniku. Chrom ima še to prednost, da se da javacript blokirati samo na določenih mestih (Napredne možnosti – Zasebnost – Nastavitev vsebine – Javascript – Upravljanje izjem).

  Prva testiranja delujejo obetavno (hočem reči neobetavno za DoubleRecall).

 11. smoger Says:

  Članek o avtorjih DR:
  http://bit.ly/ktK21L

 12. dronyx Says:

  Nekje sem prebral zanimivo misel, da tako kot so pred nekaj leti vsi najbolj nadarjeni matematiki v ZDA želeli delati na Wall Streetu ali za največje banke in ustvarjati nove izvedene finančne inštrumente, tako danes vsi nadarjeni računalničarji želijo odkriti killer sistem, kako bralca na spletu prisiliti, da klikne na reklamo. Double Recall je sicer izvrsten produkt, ki ti gre pa pošteno na živce. To pa je skoraj oxymoron.

  Je pa nekdo v enem komentarju lepo zapisal, da bo postalo zabavno, ko bo reklamo zakupila kakšna politična stranka in boš moral pretipkavati kaj v smislu “jaz volim Janeza Janšo”

 13. NoSpam! Says:

  Učinkovita rešitev: http://marklets.com/Remove+DoubleRecall.aspx

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: