Anomalij kot kraterjev na Luni

Če pogledam naš trg delovne sile se mi zdi, da je na njem več anomalij, kot pa je kraterjev na Luni.

O študentih, ki so postali nekakšni slovenski Kitajci, je bilo že dosti napisanega.

Druga velika anomalija našega trga dela pa je po moje nepotizem oziroma kakorkoli se že temu po slovensko reče.

Mislim da ni nobena skrivnost dejstvo, da pri nas praktično resne službe skoraj ne dobiš več, če nekoga ne poznaš oziroma nimaš zvez (ne govorim o priporočilih ali referencah, ampak o zvezah na položajih). Pa to ne velja samo za družinska podjetja, kjer je to zame še nekako normalno, ampak tudi za vsa ostala podjetja in javni sektor.

Zadnjič smo se ob pivu prav nasmejali, ko se je kolega javil na neko razpisano delovno mesto. S skupnimi močmi smo našli nekoga, ki dela v isti firmi in je ta potem malo povprašal naokrog in ugotovil, da imajo za delovno mesto že izbranega kandidata, morajo pa zaradi formalnosti izpeljati še uradno postopek, da bodo vsi papirji štimali tako kot je treba.

In sedaj pride pa presenečenje.

Kljub temu, da so kandidata že imeli izbranega in je bil postopek samo formalnost, so očitno vse prijavljene mirno pozvali  še na neka IQ testiranja, verjetno zato, da kadrovska v mesečno poročilo lahko zapiše, s čim vse se ukvarja! Če to ni perverzno! Ali je kdo sploh izračunal, koliko denarja in časa ljudje zmečejo stran, ko se javljajo na te fiktivne zaposlitvene oglase, ki so pri nas praktično že v večini? In za povrh te baje še Zavod za zaposlovanje briše iz seznama brezposelnih, če se ne javljaš na te  zaposlitvene farse! Gospodarska kriza pa je to situacijo samo še zaostrila, saj imajo sedaj težave z zaposlitvami celo tisti, ki so včasih lahko menjali službe hitreje, kot so lahko pisali nove prošnje.

Slišal sem tudi za primer firme, ki zaposlenim že nekaj mesecev ni več sposobna plačevati prispevkov, ampak jim nakazuje samo golo plačo, na drugi strani pa imajo na plačilni listi še vedno tudi zaposlene, ki že nekaj let sploh ne hodijo v službo, ampak samo dobivajo plačo, ker poznajo “prave strice”.

Ko ljudje vse to enkrat vedo, se pa potem zgodi logična posledica, da se resni in sposobni kandidati, ki bi lahko kvalitetno opravljali neko ponujeno delo, na takšne razpise niti ne javljajo več, ker jim je jasno, da to nima nobenega smisla in s tem človek samo izgublja čas in denar za poštnino.

Da niti ne govorim o uničujočih posledicah takšne zaposlitvene politike za kolektiv, saj se vsak normalen hitro popraska, ko vidi, da njegovo delo ni vredno nič, medtem ko so cenjeni samo kadri, ki imajo svoje botre, pa čeprav ne delajo morda čisto nič, oziroma imajo samo velike ideje, kako še preostanek dela preložiti na tiste brez botrov.

Večina slovenskih podjetji si tako ne zasluži drugačne ponudbe za objavljen zaposlitveni oglas, kot pa je tole (dobil po elektronski pošti):

Popolnoma sem nepripravljen za delo pod pritiskom, kakor tudi za nadure, razen če niso bogato nagrajene. Iskreno me boli kurac za cilje vašega podjetja, če s svojo plačo ne morem pokriti niti tekočih stroškov, plus da mi ostane malo za garderobo, knjige, potovanja, šport in zabavo. Funkcioniram po principu kolikor denarja-toliko glasbe. Prav tako me popolnoma nič ne zanima dejstvo, da ste v težavah in pričakujem, da boste pravočasno poravnali vse svoje z zakonom določene obveznosti do mene, kakor tudi spoštovali mojo pravico do dopusta in praznikov. Obstaja velika verjetnost ,da vas bom zapustil, takoj ko najdem kaj boljšega. Sem komunikativen in prijazen, za težake pa imam kratko vžigalno vrvico. Študiral sem 100 let in uspeh je že to, da sem sploh karkoli končal v tej državi, kakršna je. Izobražujem se tudi brez vas, ker sem radoveden in mislim da ima življenje smisel tudi brez umiranja na delovnem mestu. Ne zajebavajte me z raznimi testiranjim in team-buildingi, ker so to bedarije. Če se že preseravate s temi zahodnjaškimi fintami, me še plačajte kot na zahodu. Če česar ne znam, se bom naučil, saj nisem debil. In končno, obstojajo tudi stvari, ki bi jih počel iz čistega veselja, ampak to na žalost ni to delo, ki mi ga nudite.

S spoštovanjem…

Preberi še:
Intervju za službo

8 komentarjev to “Anomalij kot kraterjev na Luni”

 1. SNT Says:

  Super napisano, a resnica je žalostna. Zato pa eni emigriramo.

 2. dronyx Says:

  @SNT: Ja, teh je čedalje več. Moj nasvet vsem pametni in sposobnim je samo eden. Stran od tu, ker tu ni za mlade žal nobene perspektive več.

 3. DJ Says:

  Izhodna strategija, dobesedno. 🙂 S 1.5. pa se nam koncno odprejo (tudi) teritoriji, ki so bili domovina nasih starih starsev in generacij pred njimi (Avstrija, Nemcija ipd.) in so bili od 1918. leta naprej omejeni z raznimi birokratskimi postopki kot “tujina”. 😉

 4. dronyx Says:

  @DJ: Aha, a zato opažam, da čedalje več ljudi okrog mene govori z nekim čudnim nemškim naglasom?

 5. DJ Says:

  Ja, zihr se ponoci naskrivaj ucijo jezika nove domovine, pa so podnevi zmatrani in mesajo besede. :))

 6. Čukica Says:

  Tale “ponudnik” bi glede na našo situacijo moral dopisat samo še en stavek: ” V primeru fizične, psihične ali kakršnekoli druge indisponiranosti, me bo na delavnem mestu nadomestila mama.”

 7. Majestic Says:

  Treba pa je še omenit drugo stran zgodbe. Pred časom smo imeli razpis za prosto delovno mesto na katerega se je prijavilo cca. 15 kandidatov. Od 8ih, ki so prišli na razgovor jih 5 (pet!) ni vedelo za katero delovno mesto se potegujejo. Zgleda so morali izpolnit kvoto ZRSZja.

 8. dronyx Says:

  @Čukica: Jaz poznam primer bivše sodelavke, kjer je ata klical v službo, da nad hčerko izvajajo mobing oziroma šikaniranje. To me spominja na osnovno šolo, ko se je ata prišel pritožit v šolo, ker je sošolec njegovi hčerki nalepil na lase zvečilni gumi, tako da so morali malo princesko ostriči skoraj na balin. 🙂

  @Majestic: Moraš razumeti, da ko nekdo enkrat sodeluje na 50 ali 100 fiktivnih razpisih in takih je čedalje več, mu potem počasi pade morala in nikogar več ne jemlje resno, čeprav ima morda delodajalec čisto resne namene.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: