Barjancem očistili kanale

Po jesenskih katastrofalnih poplavah na Ljubljanskem barju se je očitno nekdo spomnil na tamkajšnje prebivalce in po dolgih letih zopet očistil zaraščene kanale za odvodnjavanje.

Domnevam, da je šel denar za tale gradbena dela s težkim srcem iz postavke Jankovićevega mestnega proračuna, kjer bi za ta denar lahko v Ljubljani obnovili vsaj tekoči meter pločnika ali pa kupili še kakšen nov kandelaber za v staro Ljubljano, namesto da rijejo po barju z bagerji. Ampak v redu, kanal je kanal, ne glede na to, kdo ga financira in barjanci so izgledali ob poplavah prav besno.

Mi pa tule kljub vsemu nekaj še ni čisto jasno.

Namreč voda je ob zadnjih poplavah segala po moji grobi oceni praktično meter nad nivo ceste, ki pelje od Podpeči, čez Črno vas, do Ljubljane in je vidna tudi na zgornji sliki (zadeva je izgledala iz zraka takole). Ne vem pa kako lahko tak obcestni jarek, pa ne glede na to kako globok je, prepreči takšno poplavo?

Namreč Ljubljanica je daleč največji dobavitelj vse te količine vode in ko je vode za njeno strugo preveč, se ta razlije po barju. Torej ni za pričakovati, da bi se dalo vso to odvečno vodo speljati nazaj v Ljubljanico, ker je proces dejansko ravno obraten. Lahko bi naredili kvečjemu ogromen bazen, ki bi skladiščil presežek vode, samo v tem primeru je sigurno ceneje preseliti vse ogrožene prebivalce, kot pa graditi vodotesen bazen na močvirnatih tleh.

Trenutno pa mi ni tudi čisto jasno, kam je izginilo jezero, ki je bilo nekoč na Ljubljanskem barju? Ljubljanica v času mostiščarjev domnevam ni imela bistveno večjega pretoka, kakšnega drugega večjega vodnega vira, ki bi lahko vzdrževal to jezero, pa tudi ni videti v bližini. Torej če se ugotovi proces, ki je prvič izsušil jezero, bi ga lahko ponovili še enkrat in bi tu nastala kvalitetna, zazidljiva in suha zemljišča, ki za gradnjo ne bi potrebovala več pilotiranja.

Pa da mi ne bi spet kakšne ornitolog začel z ogroženimi ptiči. Na svetu umre od lakote več ljudi kot ptičev!

5 komentarjev to “Barjancem očistili kanale”

 1. chef Says:

  Jezero je po mojem počasi izginilo zaradi nastajanja šote – šota so v bistvu odmrle rastline, ki se nalagajo ena na drugo. Dejansko se je zaradi šote dvigalo barjansko dno in vode je bilo skozi tisočletja vedno manj.

  Dokončno so ta morost izsušili v času Marije Terezije, ker so mislili, da bo Ljubljansko barje postalo žitnica habsburške monarhije. Uravnali so struge (Ljubljanica teče po Barju skoraj naravnost, čeprav nima skoraj nobenega padca in bi morala po mojem praviloma teči v okljukih, skopali Gruberjev prekop (in s tem začeli uravnavat gladino vode), pomagali so pa tudi omenjeni jarki, pa če so videti še tako zelo bedno. Je moral biti pa zahteven projekt …

  Kot verjetno vidiš vsak dan, ko se tam voziš, je od koruze in žita ostalo bore malo, ker je zemlja enostavno – zanič. Nič jim ni zraslo. Ker so dobili parcele na barju skoraj zastonj, so potem kmetje začeli izkoriščat šoto in nekaj časa je cela Ljubljana kurila na to sranje. So pa v nekaj desetletjih vse zajebali, ker niso računali, da šota, ko enkrat odrežeš zgornjo plast, propade in zgnije sama vase.

  In kaj to pomeni? Šota izgine (zdaj jo najdeš samo še okoli Bevk, pa še to bolj malo), voda se spet dvigne in spet fašeš jebeno močvirje, ki ob prvih poplavah ne more več požret nič vode.

  Debilno je, da so se ljudje na barju sploh naselili. Še koliščarji, ki so se vozili s čolni, so raje živeli na obrobju, kjer se barje malo dvigne.

 2. seamus Says:

  Sj dokler ni poplav je vse kul. In ko nasuješ 1m robe preden začneš bajto gradit je še bolj kul. Ko s časoma višina nasutega materiala upade (kljub pilotom!) in ko pride visoka voda pa zadeva ni več kul.
  Včasih so star ljudje vedel kje lahko in kje ne smejo gradit. So vidl skozi čas. Sedaj vsi gradijo povsod in noben ne počaka. Potem pa fašejo – enemu odnese hišo, drugemu jo zasuje plaz, tretjemu se potopi v morost. Sj tud včasih so delal napake, samo teh se sedaj ne vidi več. Vidi pa se, kje so stare bajte, ker te so zdržale.

 3. . Says:

  Menda so že Rimljani po svoje usmerjali Ljubljanico, da jim je služila za prevoz kamenja iz podpeškega kamnoloma.

 4. dronyx Says:

  Rimljani so lažje usmerjali Ljubljanico, ker v tistih časih si šel na bojni pohod in privlekel nazaj sužnje, ki so delali na batine. Če bi danes hotel preusmeriti Ljubljanico je potreben javni razpis, kjer dobiš ponavadi dve ponudbe. Prva za pet milijard, druga za pet milijard in dvajset centov (dogovorjeno na likofu). 🙂

 5. Borut Žerjal Says:

  Možno je, da je bilo včasih jezero ker so se topili ledeniki po koncu ledene dobe. Samo ugibam.

  PS. A vam dr. onyx je kaj poplavilo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: