Test na produkciji

Prvo kar bi morali spletni portali naučiti programerje in vnašalce novic na študentsko napotnico je, da se nikdar ne testira, uči ali pa razvija aplikacij na produkcijskem strežniku, pa četudi gre še za tako brez veze zadevo kot je spletna stran 24ur.com. Marginalnost ne sme biti nikdar (iščem bold v orodni vrstici, pa ne najdem gumba) opravičilo za šalabajzerstvo.

Tole spodaj je namreč zaslonska slika naslovnice zgoraj omenjene spletne strani, kjer se jasno vidi, da se je očitno nekdo malo učil vnašati besedilo in kot kaže ne ve, da gre zadeva direktno v “eter”.

vir: najbolj obiskana spletna stran

Drugače je pa zmeraj pametno postaviti vsaj tri plus eno računalniško okolje in sicer razvojno, testno, šolsko ter po možnosti nekega dne še produkcijsko, če spletni biznis zalaufa tako kot treba.

To je bilo sicer včasih res drago, ko je bilo potrebno kupovati cele omare opreme, danes pa za prva tri okolja ponavadi zadostuje že povprečni strežnik z naloženo programsko opremo za virtualizacijo.

Če pa se že postavlja računalniška okolja, je pa mogoče pametno postaviti za firmo kot je 24ur še pred produkcijsko okolje (učeno se temu reče baje staging environment), kjer se brez škode za ugled firme lahko igrajo executive šefi in srednji managment ter filozofirajo ob kavi o novih produktih. Študentje na napotnico pa ponavadi zraven zavijajo z očmi, pa ne zato, ker za njih ni kave, ampak zato, ker bodo morali oni to čez noč sprogramirat, medtem ko gre managment v bife čez cesto na nujni “poslovni sestanek”.

Pa komu jaz to pamet solim?

2 komentarja to “Test na produkciji”

  1. DjJuvan Says:

    Nekateri imamo to urejeno preprosto preko revizij – šele ko zadnji člen/urednik pregleda spisan članek, klofne “potrdi” in je zadeva online. Prej pa nihče od piscev ne more v javnost oddat prispevek.

    Okej, pretiravam… nevem kako politiko imajo pisce pri 24ur, ampak očitno lahko objavlja kdorkoli in kadarkoli se mu sprdne. Drgač je pa zabavno vidt take kikse v večjih medijih, ja xD Te nasmejijo 🙂

  2. Prome Says:

    Če ne drugega, ti tak kiks polepša dan 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: