Ohišje za računalnik

Po mojem skromnem mnenju obstajati dve komponenti pri računalniku, kjer nima smisla varčevati. To sta ohišje in napajalnik.

Sam sem pred kakimi petimi leti kupil malo boljše računalniško ohišje z močnejšim napajalnikom, potem pa sem že dvakrat samo zamenjal “drobovje”, stare komponente pa nekaj prodal, ostalo pa podaril. Namreč s prodajo celotnega rabljenega računalnika imam zelo slabe izkušnje, ker kupci ponavadi mislijo, da so za tistih bednih 100 € dobili še brezplačno doživljenjsko tehnično pomoč, kar se lahko spremeni v pravo nočno moro, tako da ti je na koncu še žal, da nisi starega računalnika preprosto raje zabrisal kar v smeti.

Komponente pa pač prodaš in tisti, ki to kupi, ponavadi ima toliko pojma o računalništvu, da razume, da za vsako okužbo z virusom ali podobno nesnago pa res ni kriv računalnik oziroma tisti, ki ti je računalnik prodal.

Tole ohišje spodaj so oblikovali pri BMW in se imenuje Thermaltake Level 10. Stane nekje 600 € (samo ohišje!) in je dokaz, da računalniška ohišja niso nujno grda na pogled in ne stanejo nujno 30 €. Če bi bila še cena za polovico nižja (obstaja sicer bistveno cenejša GT varianta tega ohišja, ki pa je žal neprimerno grša), bi sodilo tole ohišje v moj ožji izbor. Seveda ob pogoju, da bi si lahko privoščil gospodinjsko pomočnico, ki bi brisala prah iz tega čuda.

Ampak nekaj podobnega je tudi pri ženskah. Lepša kot je dečva, več stroškov imaš z njenim vzdrževanjem, ker hoče vsak teden k frizerju, pedikerju in kozmetičarki, vsaj enkrat na leto pa k plastičnem kirurgu na generalni remont. In na koncu se upravičeno lahko vprašaš, ali ne bi raje vzel navadno plehnato škatlo za 30 €?

vir: proizvajalec

Če komu slučajno tole ohišje že na prvi pogled ni všeč naj se preprosto vpraša samo eno: “Po kom sem podedoval slab okus?

10 komentarjev to “Ohišje za računalnik”

 1. NuckinFuts Says:

  Sicer imajo vsake oči svojega malarja, moje pa pri temu ohišju namalajo kvečjem grozo. Recimo, da ni preveč prijetno na pogled…

 2. dronyx Says:

  @NuckinFuts: Na srečo slab okus baje ni deden. 😉

 3. seamus Says:

  Zakaj ohišje?
  Napajalnik je fajn da je kvaliteten, ohišje dam sam na zadnje mesto, spomnil bi pa na trdi disk in če je znanje RAID polje. Će ti gre disk ti gre vse (sodelavec je dobil napako na začetnem delu diska in je zadeva postala nepopravljiva, izgubil je vse podatke, ki jih ni do takrat backupiral). Pomoje je trdi disk dandanes tako poceni, da ga ni boljšega medija za shranjevat podatke – recimo 2X500G te pride 80€, daš to v RAID1 in imaš backup za vse kar si kadarkoli želel shraniti. Ko ti crkne en disk, kupiš dva nova in narediš novo polje, disk, ki je ostal od pokvarjenega RAID polja je še dodatni backup.

 4. dronyx Says:

  @seamus: Za služben pisarniški računalnik je dejansko tudi meni vseeno kakšna plehnata škatla je ohišje, ker se bodo z njim ukvarjali serviserji.

  Za doma pa hočem ohišje, ki je narejeno kvalitetno, je funkcionalno in na pogled vsaj za silo estetsko. Pod funkcionalno razumem, da ga lahko enostavno odprem in vgradim kakšen disk ali zamenjam grafično kartico. Pri cenenih ohišjih si včasih lahko polomiš in porežeš vse prste, preden ti uspe ohišje sploh odpret, da ne omenjam muke, kako zadevo sestaviti nazaj, ker nič skup ne paše. Poleg tega mora imeti kvalitetno ohišje dobro rešeno prezračevanje oz. hlajenje s pripadajočimi ventilatorji, sploh če imaš v ohišju kakšno zmogljivejšo grafično kartico, ki oddaja veliko toplote. Sam imam nekaj neprijetnih izkušenj s tem in včasih je dovolj samo prah na režah grafične kartice, ki ovira pretok zraka, da se začne enormno segrevati.

  Kot rečeno jaz že nekaj časa v mojem računalniku samo menjam posamezne komponente, ker pač cene padajo in prihajajo na trg vsako leto zmogljivejši procesorji in grafične kartice, medtem ko ne vidim potrebe, zakaj bi recimo vsake tri leta menjal ohišje, napajalnik ali DVD enoto. Iz tega razloga se mi zdi pametno enkrat kupiti malo kvalitetnejše ohišje s kvalitetnim in dovolj močnim napajalnikom. Kdor pa pač vsakih nekaj let prodaja kar celoten računalnik pa to niti nima smisla.

  Glede diskov imaš mogoče celo prav, čeprav sam dosti raje kot RAID uporabim doma za backup zunanji USB disk, kamor skopiram pomembne podatke, ki jih nočem izgubiti. Namreč z RAID imam tudi zelo slabe izkušnje, ko je recimo okvara raid krmilnika v strežniku pokvarila celotno diskovno polje. Takrat sem podatke lahko rešil samo zato, ker so bile kopije narejene tudi na stari dobri trak.

 5. seamus Says:

  Za RAID doma vedno in samo RAID1, ki je zelo enostavna kopija 1:1, in tudi RAID krmilnik ne pokvari podatkov, ker ni nobene logike kje je kakšn podatk, ki pri RAID 5 recimo je. In še Norton GHOST lahko narediš tzdi če RAID krmilnik ni podrpt – razdreš RAID narediš backup enega diska in zopet narediš RAID1 nazaj. Obratno na tak način tudi deluje.

  RAID1 polje sem uspešno brez komplikacij prenesel iz enega računalnika na drug računalnik – Intel RAID v AMD RAID, AMD je takoj spoznal, da je na dveh diskih RAID1 in sistem se je uspešno zagnal.

  Glede ohišja – ohišjem kupim posebej, napajlnik posebej. Ohišje sem kupil za 20€ in je vse brez šraufov – vse je na klik. Procesor 4 jedrni se hladi zadovoljivo skozi zrak ki ga potegne vn napajalnik (max temp, kar sem zaznal je tam okrog 50°C). Grafike pa ne uporabljam je zadovoljiva tista na matični plošči. V ohišje sem dodal samo en ventilator, ki mi hladi 4 diske, ker se je ohišje kamor so bili diski vtakneni začelo segrevati. Sedaj je tudi to rešeno.

 6. dronyx Says:

  @seamus: RAID ni rešitev za backup, ampak način, kako se lahko zaščitiš pred okvaro diskov. Ti imaš lahko dva diska v mirrorju, pa nehote pobrišeš reciva neke dokumente in čez mesec dni ugotoviš, da jih nimaš več. Nimaš jih pa zato, ker sta diska v raid1 identična in na tak način tega ne moreš reševati.

  Za to se uporablja backup, torej neodvisen pomnilni medij (trak, CD/DVD, disk ali danes tudi NAS), kamor se periodično shranjuje podatke, ki jih ne želiš izgubiti. Ponavadi backup organiziraš tako, da imaš tudi vse “revizije” za nazaj, tako da lahko recimo obnoviš dokument, kot je bil na poljuben dan. Za to pa ponavadi potrebuješ kakšno dodatno programsko opremo (za doma je v redu cobian backup) ali pa skripto (jaz včasih uporabljam kar robocopy in scheduler na nekaterih strežnikih).

 7. smoger Says:

  Pa ne smemo šparat niti z dobrim hladilnim sistemom in sesalcem. Meni je prah uničil matično ploščo. :S

  Meni je všeč zgornje ohišje. Mal je nepraktično, ko je treba prah brisat.

 8. seamus Says:

  @Dronyx – OK to drži v teoriji, zame pa je to stvar organizacije (home use, ker v firmi so razmerja čisto druga). Zakaj bi brisal nekaj kar nočeš izbrisati. Če to narediš pomotoma itak veš naslednji trenutek, ko to narediš in zakolneš, vzameš undelet (pač nek SW, ki ti obnovi izbrisano) in to je to. Men je važno, da so podatki čim bolj zaščiteni pred okvaro. Sem z leti prišel do tega, da je zame najbolj praktično, če imam dobro zaščitene osnovne podatke in to je to.

 9. Afnogunc Says:

  Ni kaj, primerna škatla za nabiranje prahu. Ker je pač BMW je še ustrezno šmeki (nalepko o ceni, je dobro obdržati na vidnem mestu). Ob tem sem se spomnil na čudo računalništva iz naših krajev, ki je bilo izelek Iskre Delte, sliši pa na ime Triglav.

 10. Tomozuki Says:

  Veš, kak pravijo Angleži: “Not my cup of coffe.” To sploh ne pomeni, da je grdo, samo ni za vsakogar. Moraš vedet, da večina ljudi je pri oblikah zelo zadržana in ima raje nekaj nevpadljivega, običajnega, vsakdanjega itd. Težko je rečt, da nimajo okusa, ni pa to izdelan okus pač pa populističen – hočem to, kar ima vsakdo. No, jaz se vedno srečujem s težavo pri menjavi ohišja, ker mi je večina ne samo dolgočasnih, ampak celo grdih. Še največ razvojne dinamike sem zasledil pri GMC-ju (Toast, Bulldozer) Aerocoolu in NZXT (Phantom) pa seveda pri Thermaltakeu (Level 10). Level 10 je, kljub svoji ceni, nekaj najbolj nenavadnega, kar je bilo kadarkoli narejeno. Spominja na izdelek NOD-a (iz C&C: Tiberium Wars) in ima neki svoj pristen pečat, ki je edinstven. Če mene vprašaš, imaš zelo dober okus. Je pač nenavaden, ampak hvalabogu, da ti ni všeč to kar vsem. “Vsi” so ovce in ovce so dolgčas. Delajo to, kar dela sosed in kupujejo to, kar vidijo na njegovem dvorišču. Ljudje s populističnim okusom imajo samo daljši čas adaptacije, potem pa pravtako sprejmejo vse. Pri Beanglovi BMW-ji so vzbujali zgražanje, danes pa jih vozi pol Slovenije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: