Varljiva statistika

Tole se mi zdi dobra alternativa znanem reku, da če 90 % ljudi je za kosilo kislo zelje in 10% meso, potem narod v povprečju je segedin:

“Če imaš glavo v vreli vodi in noge namočene v tekoči dušik, ima telo statistično gledano ravno pravo telesno temperaturo.”

citat iz foruma (na žalost ne moj)

5 komentarjev to “Varljiva statistika”

 1. Silvek Says:

  sliši se fajn, samo ni res: tekoči dušik (pri sobnem tlaku) -195oC, vrela voda 100oc, povprečje -47,50C

 2. dronyx Says:

  @Silvek: To si domnevam izračunal s pomočjo formule Tpop=(Tg-Tn)/2? Upam da se oba strinjava, da tak izračun ni dovolj natančen niti za prvi razred večerne šole s prilagojenim programom?

  Pravilno se povprečno temperaturo izračuna tako, da telo razsekaš na čim manjše kose (vem, zveni kot scenarij za Hostel 3), izračunaš s pomočjo temperaturnega gradienta temperaturo vsakega tega kosa in potem izvedeš trojni integral, pri čemer limitiraš velikost posameznega kosa proti nič. Za odraslega sto kilogramskega moškega sem izračunal približno povprečno temperaturo 37,287 C. Kot zanimivost, za Jasno Kuljaj izračun pokaže 38,733, kje pa nastane taka razlika, pa upam vemo… U U 🙂

 3. Silvek Says:

  Tvoja domneva je pravilna. Seveda lahko drkaš matematiko do onemoglosti, se strinjam, vendar moj point je bil v tem, da bi želel izračunati kakršnokoli dejansko povprečno temperaturo, ampak da nekatera- sicer lepo zveneča- rekla, nimajom niti najmanjše osnove v faktih

 4. smoger Says:

  Zanimivo bi blo videt, kako na to T (ko že omenjaš pljučne kapacitete) vpliva silikon. 🙂

 5. dronyx Says:

  @smoger: Meni bi bilo zanimivo videti na lastne oči, kako se raztezajo na različni temperaturi recimo naravni joški in joški iz naravnega silikona. To se sicer da tudi izračunati, če poznaš temperaturni koeficient dolžinskega raztezka, vendar je lepše pogledati zadevo na lastne oči. Ne smeš pa s temperaturo pretiravati, da ti ne raznese silikona.

  Ej, Onyx, stari model, kaj pa to počneš? Ah nič, samo eni tule merim temperaturni raztezek. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: