Telefoni velikosti vrat od kurnika

Verjetno se bo še marsikdo spomnil analognih mobilnih telefonov prve generacije (NMT), ki so bili pri nas v uporabi nekje v devetdesetih letih. Te naprave so večinoma uporabljali samo poslovneži, bile pa so to na pogled velike, nerodne škatle in marsikatera je spominjala prej na vojaške radijske postaje, kot pa na mobilne telefone, kot jih poznamo danes. Da bi katera od teh naprav imela vgrajen spletni brskalnik ali celo video kamero pa še nisem slišal.

vir: mobilemuseum

Potem je prišla naslednja generacija digitalnih mobilnih telefonov (GSM), kjer je šel razvoj v smeri čim večje miniaturizacije in nekateri telefoni so postali že tako majhni, da si ga moral držati z dvema prstoma, ker se je v dlani izgubil. Razvijalci in oblikovalci so si kot kaže takrat vzeli za vzor velikost Zippo vžigalnika, ki lepo sede v še tako majhen hlačni žep in takšna se jim je zdela ravno prava velikost za mobilni telefon, ki naj bi ga človek pač nosil naokrog.

Zadnjič sem šel mimo poslovalnice Mobitela pri Metalki in sem notri zavil iz čistega firbca pogledati, kako kaj izgledajo današnji mobilni telefoni (to področje me ni drugače nikdar preveč zanimalo) in zdi se mi, da gre razvoj zopet čisto v drugo smer. Kot kaže je trenutno trendovsko narediti čim večji telefon.

Razlog mi je za silo razumljiv, saj telefon danes ni namenjen prvenstveno za telefoniranje, ampak je bolj mišljen za brskanju po spletu, urejanje Fejsa, teženju na Twitterju, gledanju videoposnetkov, igranju iger in podobnim opravilom za zabijanje časa, kjer pa potrebuješ čim večji zaslon, sicer je uporabniška izkušnja precej uboga.  Kdor trdi drugače, preprosto laže. Laže! In glede na takšne zahteve si razvijalci z zgledovanjem po Zippo vžigalniku danes ne morejo pomagati kaj dosti, prej si lahko vzamejo za mero glede velikosti kakšna vrata od kokošnjaka.

In sodeč po ugotovitvi spodnje ameriške raziskave, se mobilni telefoni praktično ne uporabljajo več za telefoniranje, kar je po svoje škoda.

Ampak nekateri od teh modernih telefonov zadnje generacije so pa postali že tako veliki, da komaj sedejo v dlan in se ti zdi, kot da bi k ušesom tiščal kakšno desko za meso rezat.

Jaz sem dobil občutek, da je Samsung dal na trg 7 palčni Galaxy Tab samo zato, da preveri, ali bi bili ljudje pripravljeni s tako napravo morda tudi telefonirati, kajti takšna velikost zaslona je po moje za klasično računalniško tablico namenjeno zabavi za par številk premajhna. Applov Ipad je za telefoniranje kljub vsemu nekoliko prevelik in neroden, ampak Samsungov Galaxy Tab pa je ravno takšne nesrečne velikosti, da marsikoga mika tudi telefoniranje, seveda ob predpostavki, da si ti ostali ljudje ob tem početju ne bi režali. Kar se pa seveda bodo, vsaj dokler ne bo postalo običajno tudi telefonirati s tako dilo.

Ko bo evolucija mobilnih telefonov nekoč  zaključena in bo Finska Nokia samo še zgodovina (kar bo po svoje škoda, ker so bili Skandinavci pionirji mobilne tehnologije), bodo ljudje zopet skakali naokrog s takimi škatlami, kot so bili včasih NMT telefoni in te bodo hkrati še plinski žar, dvigalka za avtomobil ter mogoče korito za rože. Kajti nikdar ne veš, kdaj ti morda vse to prav pride oziroma po sistemu od viška vgrajenih funkcij glava ne boli.

Kakor koga.

3 komentarji to “Telefoni velikosti vrat od kurnika”

  1. chef Says:

    Jaz se režim tudi pešcem, ki telefonirajo z Bluetooth slušalko (in nisem edini), pa jih to nič ne moti.

  2. dronyx Says:

    @chef: Pri nekaterih z daljšimi lasmi ali kapo, kjer se slušalka skrije, je problem v tem, da izpadejo na trenutek kot da je nekaj z njimi hudo narobe in se sami s sabo pogovarjajo. Za take bi bile morda primerne kakšne priponke ali bedži v smislu “Nisem nor – uporabljam bluetooth!”.

  3. chef Says:

    Saj to je! Jaz sem se s takimi ljudmi že začel pogovarjat, pa sop mi odgovarjali same neumnosti. Potem nisem vedel, kdo je bolj trapasst.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: