Primer slabega designa

Pred časom se je Gorenje odločilo, da si želi doseči večji tržni delež tudi na zgornjem cenovnem področju bele tehnike in da je bela tehnika lahko tudi črna.

V sklopu te filozofije je nastal med drugim tudi hladilnik z vgrajenim Ipodom in logotipom Made for iPod, ki se je kot zanimivost znašel tudi na nekaterih tujih spletnih straneh. Ne verjamem pa, da je hladilnik postal nek velik tržni hit, saj se potem zadeva z Ipodi ne bi končala samo pri hladilniku, ampak bi imeli danes za Ipod prirejene tudi zamrzovalne skrinje, palične mešalnike in plinske štedilnike. Na to, kam vse bi tlačili Ipada, pa raje niti ne pomislim.

Vendar za Gorenje se mi zdi še vedno ključnega pomena srednji tržni segment, kjer pa imajo še vrsto priložnosti za izboljšave in nekatere od teh sploh ne zahtevajo nekega ogromnega finančnega vložka ali blaznega naprezanja. Pa jim bom navedel samo en primer.

Tole na sliki spodaj je Gorenjev prosto stoječi električni štedilnik s steklokeramično ploščo, ki ga imam tudi sam v kuhinji.

Izdelek drugače ni nič posebnega, dokler ne vidiš, kako so narejeni gumbi za regulacijo.

Fotografija sicer ni najboljša (pač Nikon), vendar se upam kljub temu vidi, kaj se čez čas zgodi (pa ne mislim tu na vidne ostanke omake). Številke so enostavno natiskane na plastiko in po določenem času povsem zbledijo oziroma se jih s čiščenjem spravi dol (reči v kuhinji se pač rade umažejo). Gumb na levi regulira temperaturo pečice in jaz od vseh številk samo še približno vidim, kje naj bi bilo 200 stopinj. In kaj naj v takem primeru naredim? Naj z vodoodpornim flomastrom na roko narišem številke ali naj težim servisu, da naj mi pošljejo nov komplet gumbov.

Ampak zakaj, ko pa bi se dalo to v samem procesu proizvodnje gumba (za strošek nekaj centrov na kos) elegantno rešiti. Prevlečeš zgornji del gumba z neko prozorno plastiko, pa bi bil problem rešen. Je to res tako težko, ali pa jih ta tržni segment niti ne zanima več?

In za to izboljšavo ni potreben noben Ora Ito. To bi morali narediti ljudje, ki delajo v razvoju ali designu, če pa oni tega niso sposobni ali se jim ne da, pa lahko tudi mene najamejo za brezplačnega svetovalca.

Za zgornji srednji segment trga pa bi jaz danes pričakoval naprave, ki nimajo vgrajenega Ipoda, ampak wi-fi komunikacijo in spletni strežnik, tako da se jaz lahko povežem iz računalnika ali danes bolj popularne tablice na to napravo in jo upravljam ali pa pogledam statistiko. Recimo za pralni stroj porabo energije in vode, lahko bi me zadeva opozorila, če se bo kakšen del v kratkem pokvaril ali je potrebno vzdrževanje (menjava filtra…), tako kot pri tiskalnikih, serviserjem lahko omogočim diagnostiko na daljavo in podobno.

Nenazadnje bi lahko iz Android marketa povlekel dol Gorenjev program na mobilni telefon, telefon spremenil v daljinca za njihove naprave ter tako lahko iz dnevne sobe znižal temperaturo pečice, da se kura preveč ne zasmodi ali da krvavico ne raznese.

Samo najprej je pa potrebno rešiti problem z gumbi, ker sicer jaz zamenjam dobavitelja bele (črne) tehnike.

6 komentarjev to “Primer slabega designa”

 1. DJ Says:

  Ja, problem z gumbi je precej razsirjen in gre za klasicen primer tega, kaj se zgodi, ko korporacija uveljavlja nacelo nizanja stroskov za vsako ceno. Nekdo bo ocitno morat udariti “po mizi”, ker se korporacije zdaj bolj ali manj le “prilagajajo konkurenci”, namesto da bi bile boljse od konkurence.
  Od bolj banalnih na isto temo so npr. tudi vse tanjse vrecke (se spomnim, da je parkrat na blagajni v stacuni artikel letel kar skozi), papirnate brisacke ali pa 4-slojni wc papirji, ki so tanjsi od nekdanjega 1-2-slojnega. Pri slednjem je se zlasti problem, ker zanje v stacunah ne ponujajo degustacijali testnih primerkov kot za hrano in parfume. 😉 Aja, pa da ne pozabimo tipkovnic, ki se vse prehitro obrabijo, kaj konkretnega (ki je bilo vcasih standard) a la Das Keyboard se pa danes kot premium robo prodaja… :S

 2. dronyx Says:

  @DJ: Ha, ha. Dobra ideja. Degustacija WC papirja. Si plastično predstavljam kakšnega Mullerja z WC kabinami za test. Lahko pa hkrati največ vzameš tri kose na preizkus.

 3. DJ Says:

  No ja, glih dobesedno ne. :)) Samo toliko, da se proba strukturna integriteta, trdota, obcutek, nacin cefranja ali normalno trganje ipd.

 4. smoger Says:

  Najbrž sem edini na svetu, ki ima tipkovnico in daljince oblečene v plastično folijo. 🙂

 5. DJ Says:

  @smoger – a si v “otroskih letih” gledal Star Trek? 😀

 6. smoger Says:

  😆 Ja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: