Projekt SDS@home

Najprej da malo razložim ozadje te ideje.

SETI@home je znanstveni eksperiment oziroma projekt, ki izkorišča v internet povezane računalnike za iskanje nezemeljske inteligence s pomočjo analize podatkov iz radijskega teleskopa. Kdor želi sodelovati, si namesti na računalnik nek program, ki v ozadju analizira prek interneta dobljene podatke in rezultate potem pošilja nazaj. Gre skratka za nek distribuiran superračunalnik, pri katerem lahko sodelujejo vsi, ki so priključeni v internet in želijo dati svoj mali prispevek k iskanju inteligentnih bitji (na Zemlji boste te težko našli). V osnovi pa je problem v tem, da je podatkov ogromno in gre večinoma za beli šum. Vsi pa upajo, da nekoč izluščijo iz tega signal, ki ga je ustvarila inteligenca podobna naši, pa čeprav bo šlo morda samo za povabilo na kavo iz nam najbližje zvezde Proxime Centauri.

Zadnjič pa sem nekje prebral, da so se nekateri člani SDS zakopali v državne arhive, kjer iščejo obremenilne dokaze za svoje hipoteze.

Problem tega početja jaz vidim zlasti v tem, da je gradiva naravnost ogromno, saj že malo ministrstvo v enem letu pridela papirja za nekaj omar, kaj šele, če vzamemo arhivsko gradivo zadnjih 60 let! To je samo za par ljudi preprosto neizvedljivo, poleg tega pa lahko staknejo še kakšno bolezen, ki se prenaša s starim papirjem (naj spomnim na film Ime rože). Skratka, zadeva je podobna iskanju inteligentnih bitji s pomočjo prejetih signalov radijskih teleskopov.

Moja ideja je, da se celoten državni arhiv od osvoboditve naprej spusti čez zmogljive optične čitalnike (skenerje), potem pa iz SDS spletne strani vsak zainteresiran potegne dol krajši programček, imenovan SDS@home, ki mu omogoči, da lahko tudi sam prispeva svoj delež k brskanju po starem papirju.

Programček bi vsakemu, ki pristopi k projektu, prenesel prek interneta par strani arhivske dokumentacije in potem bi ljudje to prebirali in pošiljali ugotovitve nazaj v centralo.

V slogi je razdiralna moč.

Medijski sponzor prispevka: Udbomafija

4 komentarji to “Projekt SDS@home”

 1. zigak Says:

  Mislim da je edini sposoben analizirat te dokumente Janša. Ostali so se že dokazali. Prepustiti tako zahtevno nalogo kar poljubnemu prostovoljcu (ki je lahko tudi sovražnik) pa sploh ne pride v poštev.

 2. Tajča Says:

  žigak, ni nujno, da so najbližja inteligentna bitja ( podatek: svetloba potuje do alfa centauri 4.3 leta) sovražna. Le zakaj bi bila tudi sovražna, če so inteligentna?

 3. dronyx Says:

  @Tajča, naj izrazim zadovoljstvo, ker si ena redki, ki ne dela klasične napake in ne išče inteligence na Zemlji. Odprto vprašanje pa je, če so nam najbližja inteligentna bitja usmerjena desno, ali levo. Si predstavljaš, da na Zemlji pristane leteči krožnik samih levičarjev in jim Slavoj Žižek odrecitira v polomljeni xenolingvistiki dobrodošlico?

 4. Tajča Says:

  Ljudje po krivici pripisujemo drugim živim bitjem lastnosti, ki so samo človeške.* To počnemo zaradi preveč gledanja televizije v otroštvu, npr. risank Tom in Yerry.
  Žižku so pa starši pustili gledat tv pozno v noč, on je pa rad gledal Odmeve. Takoj ko bi Žižek vesoljčkom predstavil narobe svet, kar bi oni razumeli kot antisvet, bi jo odvihrali, da ne bi bilo prepozno. 😉

  *Samo za primer pripisovanje čustva: Sosed misli!!, da ga sovražim in zato on mene sovraži, vsaj za vsak slučaj..pa ima dvojno ključavnico, alarm in bog ve kaj vse še doma.. tako da še po cuker grem težko, ko mi ga zmanjka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: