Test iz prepisovanja

Verjetno se še marsikdo spomni svinčenih časov, ko smo morali do konca marca oddati dohodninsko napoved in smo zadnji dan mrzlično prepisovali številke o zaslužku preteklega leta na predpisan obrazec, potem pa leteli par minut pred polnočjo na pošto, da je bila napoved še pravočasno poslana.

Tisti bolj napredni so si lahko umislili digitalni certifikat in so potem lahko številke prepisovali v spletni obrazec, namesto na papir, ampak to je bila dejansko čisto navadna antireklama za elektronsko poslovanje. Vse te podatke je davkarija namreč že imela pri sebi in je šlo v obeh primerih samo za preizkus, ali smo sposobni natančno prepisati par številk. Morda so pa potihem na davkariji računali tudi na pozabljivost ljudi in so na ta račun izrekli kakšno kazen, ker zavezanec ni oddal napovedi oziroma ni prepisal številk.

Potem pa je postal minister za javno upravo dr. Virant in v tistem času je nekdo prišel na preprosto, a kljub vsemu za naša razmere naravnost genialno idejo. Zakaj bi ljudje prepisovali te številke, ko pa so že vsi ti podatki zbrani na davkariji? Pošljimo jim informativni izračun in če se kdo z njim ne strinja, lahko vloži ugovor.

Seveda mi je jasno, da sama ideja ni bila dovolj, potrebna je bila še realizacija in kakor poznam birokratske postopke, je bila očitno premaknjena težka birokratska skala, za katero se je dolgo časa mislilo, da se jo premakniti sploh ne da.

Ampak to je zame edini pravi način elektronskega poslovanja z državo. Naj država posluje elektronsko, meni pa ne teži z vsako malenkostjo.

Škoda pa, da se je zadeva kot kaže na tej točki ustavila.

Za vse tiste srečneže, ki samo z obrestmi na bančne depozite zaslužijo na leto prek 1000 €, ali pa celo ustvarijo kapitalske dobičke pri prodaji delnic (ta bo težka), se je včeraj iztekel rok za oddajo davčne napovedi. Ampak čeprav ima skoraj zanesljivo davkarija tudi v tem primeru vse potrebne podatke že pri sebi, še vedno zahtevajo od zavezancev, da opravijo mali test iz prepisovanja številk.

Če bo dr. Virant še kdaj minister za javno upravo, lepo prosim, če lahko mimogrede odpravi še to birokratsko anomalijo!

4 komentarji to “Test iz prepisovanja”

 1. Jaka B. Says:

  Am, ni bila to ideja (in izvedba) Ivana Simiča, takratnega direktorja DURSa?

 2. dronyx Says:

  @Jaka B.: Ta primer so večkrat omenili kot primer dobre prakse in vedno je bil omenjen dr. Virant, ne Simič. Je pa pri takih velikih projektih ponavadi najbolj pomemben in največkrat omenjen tisti, ki je najvišji v hierarhiji in teži podrejenim, da zadevo izpeljejo (sicer minister za MJU formalno ni nadrejen šefu davkarije oz. DURSa). Nenazadnje je tudi stadion Stožice zgradil Zoran Janković in ne Fehim Mujkić, ki je dejansko na mrazu in dežju mešal beton ali varil jekleno konstrukcijo.

  Dejstvo pa je, da večina birokracije ne mara sprememb, ker spremembe slabo vplivajo na duševni mir in se z vsemi štirimi temu upirajo. Zato pa elektronsko poslovanje še vedno pomeni v bistvu to, da podatke, ki jih natisnejo iz enih računalnikov, pretipkavam nazaj v neke druge računalnike. Jaka muda.

 3. Simon B. Says:

  Jaz tudi to povezujem s Simičem (in ne z Virantom). Ne vem sicer točno od kod mi ta info.

  Je pa včasih bil še en razlog za oddajo napovedi – olajšave (samoprispevki, državni VP, rač. softver, …), ki so bile najprej 10%, nato 3%, nato se je temu pridružila še olajšava za nakup stanovanja.
  Seveda, od kar teh olajšav ni več, tudi ni razloga za prepisovanje.

  Tudi meni ni najbolj jasno, zakaj je potrebno oddati napoved za davek od obresti in napoved za VP. Mogoče zato, ker je potrebno prijaviti obresti in prodaje VP o katerih DURS nima podatkov (tujina).

 4. dronyx Says:

  @Simon B.: Kar se tiče olajšav in podobnega ni nobenega razloga, da pretipkavaš vse podatke, ampak samo tiste, ki jih Durs nima. Če pač nič ne napišeš, potem ne uveljavljaš olajšav, pa problem rešen.

  V primeru kapitalskih dobičkov in obresti ne vem, katere podatke Durs dobi avtomatično. Za obresti in prodane delnice pri naših bankah in BPH sem skoraj sigurno prepričan, da je temu tako (banka te ob daljši vezavi celo vpraša, ali želiš da poročajo davkariji konec leta, ali po preteku vezave). Če pa Durs ne dobi nekega podatka, pa si upam stavit, da ni nihče tako nor, da ga bo sam od sebe napovedal, sploh če gre v njegovo škodo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: