GPS sledilci

Vidim da se čedalje več firm odloča za vgradnjo GPS sledilcev v službene avtomobile, da lahko potem vidijo, ali njihovi zaposleni učinkovito izrabljajo delovni čas, ali pa se morda samo v krogu vozijo po obvoznici in tako nabirajo kilometre.

GPS sledilce se običajno vgradi nekam na skrito mesto v avtomobilu, tako da verjetno marsikdo sploh ne ve, da se njegova službena pot beleži. Večina teh naprav uporablja GSM oz. GPRS sistem mobilne telefonije za komunikacijo, tako da lahko sproti pošiljajo informacijo o lokaciji vozila v računalniški sistem, kar pa potem seveda omogoča najrazličnejše obdelave. In tu informacijska pooblaščenka baje nima pomislekov, ker je vozilo last delodajalca.

Črn scenarij gre pa nekako takole.

Terenski elektromonter Lojz, ki ima  še par let do penzije, je namazan z vsemi žavbami, kot se temu reče. Na potnem nalogu sicer piše, da je šel montirat visokonapetostni kabelski končnik na trafo postajo, ampak za to delo je porabil največ 2 uri, vključno s časom na poti. Ko konča delo, pa se odpravi s službenim avtom še na en privat fuš, kjer na novogradnji od soseda napeljuje elektriko, popoldan pa mimogrede skoči še v gostilno na ene vampe in par pirov. Ko se zvečer vrne nazaj v službo ugotovi, da je dejansko naredil ta dan za par ur nadur in na koncu meseca zato plačilni listek izgleda precej bolje, kot pa če bi mu obračunali samo golo plačo (ni čisto izmišljena zgodba).

Ampak Lojz ne ve, da tudi njegov šef ni od včeraj, čeprav bi mu lahko bil skoraj dedek. Ker mu je vgradil GPS sledilnik v službeni avto sedaj lahko natančno in če hoče tudi v živo spremlja službeno pot na svojem računalniku. Da pa se tudi nastaviti razne alarme. Recimo šef nariše na zemljevidu krog okrog gostilne, kjer se Lojz rad zadržuje in če GPS lokator ugotovi, da avto dlje časa stoji na tistem mestu, dobi šef avtomatično SMS na mobilnik, da terenski monter Lojz spet popiva med delovnim časom in ga lahko takoj pokliče, če je slučajno že na poti nazaj (šefi so ponavadi vrhunski bleferji, ko se je potrebno sprenevedati).

Skratka, ko imaš enkrat takole napravo vgrajeno v službene avtomobile je samo stvar kreativnosti, kako zaposlenim zagreniš življenje in čez čas ugotoviš, da so te dolgo vrsto let tile terenski monterji, vlekli za nos, da kar glava peče, ti si pa mislil, da se ne znajo niti podpisati.

Ker pa se mi ti ljudje po svoje smilijo (vem kako izgleda izpad dohodka ranga par tisočakov na mesec, ko človek ne more več fušat med delovnim časom), sem razmišljal, ali obstajajo kakšne inteligentne tehnične rešitve, ki bi te osovražene naprave lahko preslepile.

Da obstajajo jammerji oziroma motilci sem nekako slutil.

Tole na sliki zgoraj je primer GPS jammerja, ki se napaja kar iz polnilca v avtomobilu in moti frekvence (L1 frekvenčno področje), na katerih deluje GPS v radiju 3-6 metrov.

Je pa ta naprava za take potrebe bolj blažev žegen, kot se temu reče, saj GPS pozicioniranje potem ne deluje sploh in šefom iz tega ni težko ugotoviti, da sistem ne izpada čisto naključno. Take naprave so verjetno bolj mišljene za tatove avtomobilov.

Res pravi killer za GPS sledilce pa bi bila naprava, ki bi lahko oddajala lažen GPS signal in s tem sledilca zmedla v času in prostoru oziroma bi se dalo GPS sprejemnike poljubno manipulirati, neodvisno od satelitov ameriške vojske, ki oddajajo pravi signal, na podlagi katerega sprejemniki določajo točen čas in pozicijo.

In ko sem malo brskal po internetu sem presenečen ugotovil, da so take naprave v laboratorijih tudi že naredili, je pa sama tehnologija v ozadju precej zapletena, tako da se tega še ne da kupiti na Bolhi. Vendar če se nekaj da tehnično narediti je potem samo vprašanje časa, kdaj bodo Kitajci dali na trg tudi te tako imenovane GPS spooferje za 100 USD.

Je pa to potem precej črn scenarij za vse tiste civilne službe, katerih delo je odvisno od GPS naprav. Od civilnega letalstva naprej.

Čeprav ameriška vojska tudi uporablja isti GPS sistem ter iste satelite za svojo navigacijo in tudi vodenje izstrelkov (JDAM, JSOW), pa zaenkrat po moje še ni bojazni, da bi imel kakšen Iran že razvito tehnologijo, ki bi omogočala, da bi GPS vodene projektile lahko usmerili s pomočjo GPS spooferjev nazaj proti ZDA.

Vojaški signali so za razliko od civilnih namreč kriptirani.

5 komentarjev to “GPS sledilci”

 1. chef Says:

  Ne vem od kje podatek, da zaposleni ne vedo za GPS sledilce? Konec koncev bi imela o tem marsikaj povedati Nataša Pirc Musar.

  Ko sem kot študent še delal na pošti, so bili ti sistemi na vidnem mestu v vseh kombijih – razen v enem, mojem, ki je bil tako zmahan, da se verjetno ni splačalo (ta kombi sem vozil z izgovorom, da je nižji od drugih, kar pda potrebujem zaradi nekega znižanega prehoda na poti do odložišča v KC).

 2. dronyx Says:

  @chef: Za video nadzor vem, da je zahteva v zakonu o varstvu osebnih podatkov, da moraš imeti na vidnem mestu obvestilo, da je objekt video nadzorovan (74. člen). Za GPS sledilce še nisem slišal, da bi moral imeti na avtu nalepko, da je taka naprava vgrajena. Delodajalcem pa je verjetno tudi v interesu, da delavci to vedo, ker se potem ne upajo zlorabljati službenih poti. Po moje bi dostikrat zadostovalo, če samo razširijo govorice, da so take naprave vgrajene, pa čeprav dejansko sploh niso.

  Sem pa zadnjič poslušal zgodbo o smetarskih kamionih, kjer delavci tudi niso vedeli, da imajo vgrajene GPS trackerje, samo so potem to slučajno ugotovili, ker nekomu ni hotel delati mobilni telefon in to vedno v istem kamionu.

 3. K@K Says:

  predsedniški kandidat, brcaš v meglo 😦

  kaj pa če ti avto sunejo ❓

  ne vem če to deluje v slobananastanu, ampak lopovu na daleč ugasnejo motor in pandurji ga imajo v kehi za mežik očesa 🙂

 4. dronyx Says:

  @K@K: Ne vem če si pazljivo prebral moj zapis. GPS jammerje se uporablja ravno za take potrebe. Lopov ve, da imaš v dragem in na črno uvoženem Maseratiju nekje skrit GPS tracker, ne ljubi pa se mu avta razstavit, da ga najde. Ko ti vlomi v avto najprej vtakne v 12V polnilec jammer, ki onemogoči delovanje take naprave, tako da preden ti veš, kaj se je zgodilo, je avto že v Romuniji ali Bolgariji. Pa nije narod ovdje tako glup, kao što misle političari. 😉

 5. sirme borut Says:

  ali kdo ve kje se kupi sledilec za moped(ciao).nekje sem slišal,da obstaja cisto mala zadeva katera se ustavi v balanco ali neko skrito mesto in lahko slediš preko mobija ali compa kje je tvoj moped.namreč lani so mi ukradli dva v roku enega meseca s tem,da sem ga imel zaklenjenega vkolesarnici iz ketno na kateri je alarmna žabica,pa je vseeno šel:(

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: