Googla bo potrebno blokirati

Mislim da ima precej šefov informatike danes velike težave, kako svojim zaposlenim na lep način razložiti, zakaj njihov IT, za katerega firma zmeče na tisoče evrov vsako leto, ni sposoben nudi niti približno tistega, kar danes nudijo firme tipa Google na spletu praktično zastonj.

Elektronska pošta GMail je dostopna iz kateregakoli računalnika, ki ima povezavo v internet in naložen spletni brskalnik. Pošto se z lahkoto prebira tudi na večini naprednejših telefonov. Omejitve glede velikosti skoraj ni, tako da ni potrebno praktično ničesar brisati in sistem ne teži s sporočili, da je kvota presežena. Časa takega v poslovnem okolju večinoma ni, saj je pošta od zunaj nedosegljiva, razen če se ne uporablja kakšen VPN, medtem ko je dostop do pošte prek telefona običajno rezerviran samo za šefe.

Google Docs omogoča, da lahko vse svoje dokumente urejaš in shranjuješ na spletu, kar zopet pomeni, da so vedno dosegljivi praktično od povsod. Nobene potrebe po dragi Microsoftovi programski opremi za pisanje dopisov in datotečnih strežnikih za shranjevanje. Pa še skupna raba je samoumevna. Pred kratkim pa je Google izdal še vtičnik (plugin) Google Cloud Connect, ki omogoča integracijo Microsoft Office z Google Docs tako, da se dokumenti zbirke Office shranjujejo lahko tudi nekje v Googlovem oblaku, namesto na lokalnem računalniku ali datotečnem strežniku. Še ena privlačna rešitev za vse tiste, ki se jim zdi škoda pisati dopise na brezplačni programski opremi.

Potem pa je tu še zelo popularna storitev DropBox, za katero je verjetno Googlu lahko samo žal, da si jo ni sam izmislil.  Storitev omogoča uporabniku enostavno sinhronizacijo datotek med računalniki, tablicami, in mobilnimi telefoni, tako da odpade potreba po raznih USB ključkih za prenašanje. Če šef slučajno pozabi prezentacijo doma, nobenega problema več. Zažene dropbox na mobilnem telefonu, prenese datoteko iz oblaka in si jo prepošlje na prenosni računalnik. Par sekund dela.

Tako sproščeno spletno računalništvo pa prinaša s seboj tudi težave.

Pošta na spletu, dostopna prek spletnega brskalnika in zaščitena samo z geslom ponavadi pomeni, da zaposleni pošto odpirajo na vsakem računalniku, ki jim pride pod roko, tudi če se nahajajo na računalniku konkurenčnega podjetja. In sam sem opazil, da se velikokrat tudi pozabijo odjaviti iz poštnega sistema, ali pa pomotoma kliknejo, da si brskalnik shrani geslo. Enako velja seveda tudi za dokumente na spletu ali sinhronizirane datotek na napačni računalnik prek DropBoxa. Potem se pa čudijo, od kje novinarji dobijo razne pogodbe, ki naj bi bile poslovna skrivnost in za to običajno sploh ni potrebno vdirati v poštne predale.

Zato resna informatika take svobode in lahkotnosti pri uporabi večinoma ne dopušča, težava pa nastane, ker zaposleni potem sami naredijo bypass in pričnejo tudi za službene namene uporabljati te spletne storitve oblačnega računalništva, pa čeprav informacijska varnostna politika morda to celo izrecno prepoveduje.

In niti nisem presenečen, da v nekaterih podjetjih poleg Facebooka blokirajo tudi dostop do spletnih storitev tipa GMail, Google Docs in DropBox.

Sicer pa Google tudi komercialno trži svoj Google Apps za podjetja. Za 50 USD na leto na uporabnika (40 €) dobiš 25 GB velik poštni predal in 1GB velik prostor za datoteke na vsakega zaposlenega, ter zagotovljen 99,9 % uptime SLA. Seveda vse to tudi na svoji lastni domeni in boljšo zaščito, kot pa se uporablja za brezplačnike.

Ceneje od tega v lastni režiji skoraj sigurno ne gre in meni se ob tem ne postavlja vprašanje ali odprtokodne rešitve ali licenčna programska oprema temveč zakaj ne Google Apps za 40 € na zaposlenega?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: