Gizmo za teženje sodelavcem

Z besedami ne znam razložiti otroškega navdušenja nad tole napravico (21,99 USD na Amazonu, če kdo kupi nad tisoč kosov se verjetno da pogajati še za kakšen količinski popust).

Na prvi pogled izgleda sicer kot klasični pomnilniški ključek, vendar videz vara. Ta napravica je prvenstveno namenjena teženju sodelavcem (za šefe ne priporočam!).

Priključiš jo na nek prost USB vhod, po možnosti nekje zadaj na računalniku, da se ne opazi, nastaviš zakasnitev in izbereš vrsto teženja. Opcije so, da se žrtvi naključno vklaplja in izklaplja tipka Caps Lock, da se naključno pritiskajo poljubne tipke ali pa da miš nenadzorovano skače po ekranu. Potem pa greš stran in samo uživaš, ko nekdo izgubi živce za računalnikom.

Se pa da tale mali tehnološki biser uporabiti tudi še za kaj drugega.

Zaposleni v IT oddelkih za podporo (help desk) dostikrat komaj čakajo, da jih pokliče kakšna simpatična pripravnica, večkratna finalistka na izboru za miss simpatičnosti ekonomske fakultete, ampak ponavadi kot zanalašč pri njej vse dela. Nekateri se potem znajdejo tako, da namerno naredijo diverzijo na računalniku, da ima pripravnica potem težave in potrebuje pomoč, ampak s tako napravico pa bi se dalo to izvesti mnogo lažje in bolj inteligentno, samo če bi imela vgrajen še brezžični daljinski upravljalnik.

Potem bi lahko zadevo na daljavo sprožil ob primernem trenutku in samo čakal, kdaj sledi klic v sili na podporo. “Halo, Metka tukaj, iz tretjega nadstropja (večkratna finalistka na izboru za miss simpatičnosti ekonomske fakultete), sem dobila vzdrževalce  za računalnike? Z mojo miško je nekaj narobe, ali bi jo lahko prišli prosim čim prej pogledat?” “Joj Metka, hvala za klic, že letim!”

Je pa pri teh računalniških vzdrževalcih zanimivo to, da ko pa pokliče zaradi težav z računalnikom kakšna starejša gospa, tik pred penzijo, ki je v eni osebi tajnica, računovodkinja in strojepiska, poleg vsega mora pa še za šefe kavo kuhat in ima dela za čez glavo, v takem primeru pa seveda nimajo časa in najdejo tisoč in en izgovor, da se ni potrebno s problemom ukvarjat.

Samo one to vedo in potem včasih užaljeno koga na hodniku vprašajo “Za tisto tamlado si pa takoj vzameš čas, kajne?”.

Se pa tele napravice načeloma ne sme uporabljati na sistemih, ki zagotavljajo življenjske funkcije v bolnišnicah, krmilijo jedrske elektrarne ali usmerjajo zračni promet.

Ampak recimo da tam zaposleni to že vedo in jih ni potrebno posebej opozarjat (za klinični center ne dam roke v ogenj)?

One Response to “Gizmo za teženje sodelavcem”

  1. chef Says:

    Noro dobra stvar. Fino je tudi za tiste, ki nismo IT-jevci, ampak navadni buteljni. Dovolj je, da znam tole vklopit v USB izhod. Ko sodelavka izgubi živce, se samo še javim, da bom zadevo zrihtal, se 5 minut delam pametnega in (na skrivaj) iztaknem ključek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: