Viktorja dobili preprodajalci

Samo prireditev sem gledal samo par minut, tako da šov težko komentiram. Sem pa opazil v prvi vrsti psihiatra Slavka Ziherla (LDS), kar razumem nekako podobno, kot reševalna vozila ob skakalnici v Planici, ki so tam zato, če kakšen skakalec pade ali se kdo napije do mrtvega in potrebuje prvo pomoč.

Se pa absolutno ne strinjam z izborom za najboljšo spletno stran, kjer je zmagala 24ur.com.

Kakor sam že precej časa opažam ta spletna stran (skupaj s svojimi številnimi spin offi) konstantno pobira vsebine po svetovnem spletu in jih trži naprej kot svoje. Še najbolj pa pride ta praksa do izraza ko poberejo kakšen video posnetek iz youtuba ali podobnih spletnih servisov in pred posnetek zmontirajo svoje reklamno sporočilo tako, da se ga ne da nikakor preskočit in postane praktično sestavni del posnetka. Oni na tak način preprodajajo naprej tuje izdelke in zaslužki od reklam sigurno niso majhni.

Verjetno starši majhnega otročička, ki se reži v kamero in je postal nekakšen spletni hit nimajo pojma, da je neka čisto komercialna spletna stran v Sloveniji preprosto pobrala njihov videoposnetek in ga s pomočjo reklam prodala naprej. Možno celo, da oglaševalska pogodba vsebuje določilo, da se plača po število ogledov, kar sploh čudno izpade, saj se da potem enostavno ugotoviti, kolikšen je neupravičen zaslužek na tuj račun za konkretni primer.

Seveda tudi ostali spletni servisi, kot je Youtube, kasirajo denar od reklam, vendar tisti, ki objavi svoj posnetek na takem servisu, se strinja s pogoji objave, medtem ko se verjetno večina avtorjev pa ne strinja s tem, da se posnetke lahko preprosto zlorablja v komercialne namene še kje drugje.

Se pa Bermudski CME pri nas poslužuje še enega spretnega trika, kako zaobiti avtorske pravice. Njihov portal Frendi in Flirt omogoča, da uporabniki sami nalagajo vsebine, na kar pa seveda nimajo vpliva. Ampak potem pa lahko oni te “uporabniške vsebine” prodajajo naprej, pa čeprav se seveda ve, da je marsikaj od tega pobrano ali kar ukradeno od drugod in ni zares lastno avtorsko delo tistega, ki zadevo objavi oziroma uploada. Karikirano rečeno jim ta sistem očitno omogoča, da jaz naložim na Frende Pirate iz Karibov 4, oni jih pa predvajajo na spletni strani, ker pač niso vedeli, da Pirate nisem sam posnel. Kar jaz naložim na portal je njihovo, če pa gre za ukradeno robo iz interneta, je pa ta še vedno njihova, problem kraje pa moj. In to se ne objavlja samo na spletu, ampak takšne “domače” video posnetke objavljajo tudi po televiziji (primer oddaja TV Tuba na Kanalu A).

Verjetno pa se kot Bermudska firma na načelni ravni zavzemajo za spoštovanje avtorskih pravic, saj so sami tudi nosilci takih pravic, ampak tako kot finska Patria so se tudi oni očitno prilagodili lokalnim običajem in folklori, ne pa zakonom. Če bi pa jaz snel s spleta kakšno njihovo oddajo in jo kot mojo naprej prodal brez njihove vednosti, bi pa verjetno angažirali cel bataljon odvetnikov.

Jaz nimam čisto nič proti, če z oglasi opremljajo svoje avtorske vsebine ali pa če jim morda takšno početje avtorji dovolijo. Kar pa kot srake poberejo po internetu in preprodajo prek oglasov naprej, je pa zame nedopustno početje!

In za to jih nekdo celo nagradi z Viktorjem!? Bedarija!

4 komentarji to “Viktorja dobili preprodajalci”

 1. DJ Says:

  Morda bi morali dobiti Limono. 🙂 A te pa niso vec aktualne? Ko slisim “Viktor”, se mi vedno sprozi asociacija iz otrostva “Viktorji in limone”. Ne vem, ce sploh se obstaja, ker sem “te” zadeve nehal spremljati nekje takrat, ko je bil nas predstavnik na Evroviziji komad Tih dezeven dan.

 2. dronyx Says:

  Viktorji so za družabno kislo smetano nekaj podobnega, kot je za navadno rajo prvi november. Važno da se lahko kažejo po televiziji v novih toaletah in vsi srečni razlagajo, kdo je njihov najljubši kreator.

 3. Simon Says:

  Hkrati pa se tipi iz POP TV takoj pritožijo, v kolikor na youtubu uporabiš samo par sekund njihovih vsebin v popolnoma novem prispevku. Poglej, kaj se je zgodilo Jonasu pred časom: http://jonas.blog.siol.net/2009/12/24/res-kmetija/. Po besedah programskega direktorja POP TV Branka Čakarmiša se te zadeve dogajajo kar “avtomatično, o tem piše Jonas v naslednjem postu: http://jonas.blog.siol.net/2009/12/29/urejeno/.
  Meni se to zdi kar dvolično.

 4. pijanec Says:

  Če boš na youtube uploadal kaj od POPa, te bodo takoj skenslali. Isto se takoj pritožujejo, če se kaj njihovega znajda na torrentih.

  Tako da ja – čisto so se prilagodili balkanski kulturi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: