Temna senca Fukušime

Včeraj sem nekje na spletu zasledil informacijo, da so v nekaterih državah prepovedali predvajanje posameznih delov risane nadaljevanke Simpsonovi, češ da je Homer Simpson primer slabega inšpektorja v nuklearki (še enkrat poudarjam, da gre za risanko) in da se avtorji serije preveč norčujejo iz jedrskih nesreč, vse to pa jim je nekako uspelo povezati z nesrečo v Japonski nuklearki Fukušima po katastrofalnem potresu.

Avstrijci naj bi tako cenzurirali kar osem epizod, med njimi tudi tisto, kjer zakonca Curie umreta zaradi radiacije, Nemce je zmotila epizoda, kjer Homer po nesreči povzroči taljenje sredice v nuklearki, sporni pa naj bi bili tudi tisti deli risane serije, kjer odlagajo jedrske odpadke na otroško igrišče, plutonij uporabljajo za obtežilnike za papir in prikazujejo mutirane ribe s tremi očesi.

Po vsem tem se jaz bojim, kaj bodo naredili šele z računalniško igro S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl?

Igro je bila dolgo vrsto let v razvoju in večina je nad njenim izidom že obupala, potem pa so jo Ukrajinski razvijalci GSC Game World leta 2007 vendarle izdali, pri čemer je bila igra na začetku skoraj neigralno hroščata, težave pa so kasnejši popravki večinoma uspešno popravili.

Dogajanje v igri je postavljeno v okolico jedrske elektrarne Černobil, kjer se po nesreči v tako imenovani Zoni pojavljajo različne anomalije, ki jih nabirajo stalkerji (zgodba je sicer nekoliko sposojena iz novele Piknik na robu ceste in filma Stalker Andreja Tarkovskega).

Za preživetje v tem krutem okolju sta nujna dobra puška za boj proti mutantom in sovražnimi frakcijami ter seveda čim boljši Geiger Mullerjev števec, ker je radiacija v nekaterih predelih tako zelo visoka (zlasti predel Red Forest in nuklearka, kjer poteka veliki finale), da neprestano krvaviš in si je potrebno poškodbe blažiti z injekcijami, proti manjšim dozam radiacije po pomaga tudi vodka. Pomaga vsaj v igri, kako je dejansko s tem pa ne bi vedel.

Ukrajinski avtorji so verno poustvarili dejansko okolje nuklearke, skupaj z mestom Pripyat, kjer so nekoč živeli zaposleni v nesrečni elektrarne skupaj s svojimi družinami, potem pa je to postalo mesto duhov, saj so vse prebivalce po nesreči evakuirali.

Da je igra znana po fenomenalnem vzdušju in da je dobila potem še dva nadaljevanja (Clear Sky in Call of Pripyat), pa si v teh težkih časih za jedrsko industrijo ne upam niti zapisati, ker potem jim bodo prepovedali delati na razvoju naslednje verzije S.T.A.L.K.E.R 2 (baje ta še ne bo Shadow of Fukushima).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: