Iskalnik prepisanih diplom

Jaz sicer nisem čisto prepričan, da to zares drži, oziroma da ni prvoaprilska šala, ampak nekatere naše fakultete naj bi imele posebno programsko opremo, ki vzame študentovo diplomsko nalogo v elektronski obliki in preveri, ali je kakšen del teksta oziroma odstavek prepisan ter navede baje celo tudi vse vire, od kje se je študentu nehote prepisovalo. To pa se potem šteje kot plagiat, če niso bili viri na koncu diplomskega dela ustrezno omenjeni.

V primeru, da sistem najde prepisano diplomo, pa potem za kazen nekaj časa ne smeš vložiti novega poskusa.

Če so to res razvili, zadevo podpiram z vsemi okončinami in ostalimi udi brez kosti.

Jaz se spomnim, da sem za mojo diplomsko nalogo porabil skoraj cel teden, pri čemer nisem ničesar novega odkril, ampak zadevo napisal res po liniji najmanjšega odpora. Nekako absolutni minimum, ravno toliko, da ni bil profesor užaljen. Največ dela pa je vzelo ravno tipkanje in risanje slik na računalnik, ker takrat interneta praktično ni bilo in nisi imel teksta od kje kopirat. Ja, to so bili za današnje študente skoraj nepredstavljivo težki časi.

Danes pa je pisanje diplomskih nalog praktično trivialna zadeva, ki v povprečju ne verjamem da vzame več kot dva dni dela. En dan iščeš po internetu primerne tekste, po sistemu malo bučk od tu, par korenčkov od tam, pa še eno kolerabico in imaš sestavine za enolončnico (bučke sem kje omenil?).  Drugi dan pa najdeno kopiraš (zmečeš v lonec) in narediš še zadnje oblikovalske popravke (postrežeš na krožnik). Nekateri piflarji in bodoči karieristi pa vložijo še za kak dan dela več in morda še komu težijo po forumih s spletno anketo, narejeno v nekaj minutah z Google Forms. Vprašanja pa ponavadi povsem bedasta, na nivoju telefonskih raziskav javnega mnenja. Te imam pa sploh rad, ker vsaka taka anketa me vedno znova prepriča, da so pri nas fakultetni študij spravili na nivo otroškega vrtca. Mislim pa da te ankete delajo zato, ker to pač ni prepisano in se da rezultate ter vse možne analize raztegnit čez par strani, pri čemer profesorji ponavadi sploh ne poštudirajo, da jim študent ene in iste številke prodaja v desetih različnih grafih, ki jih v Excelu zmečeš skupaj z čarovnikom v parih minutah.

Ne vem pa kako se obnese, če diplomsko delo enostavno kupiš?

Baje se to tudi precej prakticira, samo če res računalniško odkrivajo prepisane diplome je morala potem cena tako kupljene diplome poskočiti v nebo, saj dvomim, da je to kdo pisal od nule za par 100 €?

Tole pa je citat neke študentke iz foruma, ki je tudi preprosto kar kupila diplomsko delo (vir):

Meni so jo napisali, sem jo zagovarjala in vse je super izpadlo. In nihče ne govori o NESPOSOBNOSTI…nekateri enostavno nimamo časa, trdim lahko zase, ja in je določanje prioritet. (moja družina, moji ostareli straši, primarna služba, popoldanski s.p..)..dol mi visi kdo napiše diplomo, itak sem se jo mogla naučit, vendar mi je to vzelo precej manj časa kot sama pisarija, ma važno da so izpiti narejeni.

Legendarno!

19 komentarjev to “Iskalnik prepisanih diplom”

 1. majeestic Says:

  Mi smo že lansko leto morali vse sestavke na fakulteti oddajati preko sistema turnitin.com, ki primerja ne samo izdelke med seboj temveč tudi s članki na internetu ipd. Dejansko ti napiše kolikšen % tvojega izdelka je pobrano iz drugih virov. Se je pa že lani govorilo o vpeljavi tega sistema na ljubljanski univerzi, vendar nisem prepričan koliko daleč je prišlo. Sem pa bral diplomsko nalogo (sedaj je ne najdem) študenta informatike na uni-mb, ki je spisal kodo in program tudi testiral. Tako da, če še ni realnost bo pa kmalu. 🙂

 2. dronyx Says:

  @majeestic: Po malem delu še ta udarec. Pri nas bodo na tak način naredili iz študentov živčne razvaline.

 3. jin Says:

  Na FDV ta turnitin uporablja najmanj en profesor za preverjanje seminarskih nalog.

 4. anez Says:

  je res nam so grozil z tem programom in ne samo diplomske tudi seminarske naloge in vsa ostala pisna dela, se preverjajo . Po novem bolj strogo gledajo na plagiatorstvo imamo striktna pravila citiranja in navajanja virov.

 5. Jaka Says:

  Edino pravilno da se to uvede!
  Tisti, ki študiramo v tujini smo na to že navajeni. Samo potem pa ne gre diplomo napisat kr v enem tednu. Jaz sm začel nekje januarja in končal šele pred parimi dnevi. Res pa je da sem pisal v tujem jeziku (žal niti angleščina ni na izbiro) in sem zato malo dlje rabil.

 6. dronyx Says:

  Jaz sem kljub vsemu malo skeptičen do te tehnologije. Namreč če imajo študentje dostop do programa lahko hitro preverijo, če so “pozitivni” na ta test in potem popravijo diplomo samo v delu, kjer so odkriti plagiati. Še bolj me skrbi to, kako težko je očitno sprogramirati kvaliteten iskalnik, ki bo našel zadetek kljub temu da se recimo zmotiš samo v kakšni črki. To na ogromno spletnih straneh enostavno ne deluje. Študentje pa lahko obračajo posamezne besede, stavke ali kaj podobnega, da zmedejo iskalnik.

 7. tea Says:

  V ZDA turnitin uporabljajo že dolga leta. Je kar “inteligenten”: ne najde le copypasteov, temveč tudi spremenjen vrstni red besed, zamenjane sopomenke itd.- skratka zelo zanesljiva in uporabna stvar, zaradi katere se je moral pred komisijo zagovarjati že marsikateri bodoči NBA-jevec 🙂

  Ne vem pa, kako stvar deluje v slovenščini.

 8. chef Says:

  Meni bi se zdelo noro kopipejstat iz slovenščine. Lepo pobereš tekst iz angleščine, je pa res, da moraš potem tipkat in ne gre enostavno crtl+C/ctrl+V.

 9. smoger Says:

  Čemu sploh tak halo, ko pa sta dva največja znanstvenika kradla lepo naokoli?
  Katera 2?
  T.A. Edison: Kradel patente/ideje od Tesle.
  A. Einstein: Brez žene bi bil en velik povprečnež.

 10. Waldo Says:

  En tak sistem so razvili na uni-mb. Za razvoj so uporabljali kar lastno bazo diplomskih, magistrskih in doktorskih del. Baje je analiza dala kar zanimive rezultate (tudi med doktorati), tako da so se v vodstvu odločili, da sistema zaenkrat za nazaj raje ne bodo uporabljali. zadrega press.

 11. chef Says:

  Meni se zdi ideja diplomske naloge itak zgrešena. Gre pač za malo obširnejši referat, pri katerem je očitno najbolj pomembno, da dosledno naštevaš vire, pač po reglcih.

  Da bi en brezvezen študent, ki je po 6 letih s povprečno oceno 6,7 nekako prilezel do absolventskega staža, v diplomi ugotovil kaj novega, je pač smešno, sploh če govorimo o družboslovju.

  Po mojem mnenju čist izguba časa in bi v tem primeru dosti bolj prav prišla praksa, magar neplačana.

 12. dronyx Says:

  @chef: Se strinjam in dejansko tako izgleda večina diplom. Ampak to se po moje ne konča pri diplomah. Tudi naši magisteriji in doktorati izgledajo večinoma kot povprečne diplome. To sklepam po tem, ker se s temi nazivi sedaj že skoraj obmetavajo.

 13. chef Says:

  Absolutno. Mogoče je včasih veljajo, da so magisterije delali najsposobnejši in najbolj študiozni, ki jih je tematika doktorata res zanimala. Danes se pogovarjam z vrstniki, ki so počasi res že izčrpali vse možnosti, da še lahko delajo na napotnico. Več kot polovica jih razmišlja o podiplomcu, kar se zdi meni noro. Da bi zaradi tega laže prišel do službe (razen v akademskih in muzejskih ustanovah) zelo težko verjamem, razen če delaš plačljivi MBA. Kvečjemu do službe prideš dosti težje.

  Zato se tudi deloma strinjam s tisto punco, ki jo navajaš na koncu prispevka. Razlika med prepisano (ali plačano) diplomo je samo v količini izgubljenega časa. Lahko jo sicer napišeš in se zajebavaš z raziskovanjem ali kaj vem kaj, ampak to je po mojem mnenju šest izgubljenih mesecev, ko nisi ustvaril nič, razen gradiva, ki bo uporabno izključno za naslednike, ki bodo od tebe nonšalantno kopi-pejstali.

 14. smoger Says:

  (@chef:) Kaj je MBA?

 15. . Says:

  Tukaj omenjate neke super programe za detektorje plonkanja, tistega švabskega, ups, frankovskega, zdaj že ex oplemenitenega ministra pa so kljub vsej tehniki menda razkrinkali več ali manj “peš”.

 16. chef Says:

  @smoger: Master of Business Administration.

 17. Borut Žerjal Says:

  @Chef: Po bolonjskem študiju v resnici ne prideš nikamor samo z diplomo. Tudi zato, ker na večini faksov diplomski traja samo 3 leta.

 18. dronyx Says:

  @Borut Žerjal: Ne vem, če kakšna diploma danes sploh še omogoča, da z lahkoto prideš do službe, ker je delovnih mest enostavno zelo malo, diplomantov pa ogromno. Na razpise, kjer se je včasih javilo par ljudi, pride danes nekaj sto prošenj.

 19. pijanec Says:

  Borut Žerjal
  3 letni študiji so v razvitih državah že dolgo praksa. Zdaj so 4,5 letnega mojstrsko poimenovali magistrski. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: