Pretvornik iPada v osciloskop

Ko sem še hodil na srednjo elektro šolo so takrat mnogi sošolci sanjarili, kako bi bilo lepo, če bi imel lahko doma svoj osciloskop za eksperimentiranje. Osciloskop je pač v elektroniki nekaj podobnega, kot v medicini stetoskop.

Firma Oscium pa je naredila izdelek po imenu iMSO-104, ki spremeni kar iPada ali celo iPhona v osciloskop. Očitno pa so za izbiro imena te napravice porabil bistveno manj časa, kot za razvoj.

Naprava naj bi stala okrog 300 USD, se pa  s kakšnimi bolj konkretnimi osciloskopi zanesljivo ne more kosati. Zadeva ima en sam analogni vhod, tako da bo marsikdo takoj pogrešal vsaj še en analogni vhod, kajti velikokrat je smisel osciloskopa tudi v tem, da se primerja signale med seboj oziroma spremlja dogajanje na elektronskem vezju v več točkah istočasno. Pa tudi pasovna širina 5 MHz je premajhna za resno uporabo.

Verjamem sicer, da bi si marsikateri dijak ali študent elektrotehnike tole napravico rad dal na seznam želja predvsem zato, ker je videti precej trendovsko v kombinaciji z iPadom. Ampak pred takojšnjim nakupom bi jaz kljub vsemu še enkrat razmislil in jo primerjal z bolj klasično konkurenco.

Standardnih digitalnih osciloskopov iMSO-104 ne bo nadomestil, za šolske potrebe ali kakšen hiter check na terenu pa je 300 USD po moje predrago, sploh ker potrebuješ v vsakem primeru še iPada.

5 komentarjev to “Pretvornik iPada v osciloskop”

 1. smoger Says:

  To je nekaj takega kot da bi ob nakupu kalašnikova zraven dobil možnost ugodnega nakupa ene roza barvice/fluomastra od Hello Kitty s katero lahko pišeše po orožju. :O

 2. dronyx Says:

  Jah, tole z iPadi postaja podoben cirkus kot z barbikami za punčke. Pri barbikah potem dokupuješ oblekice, modne dodatke in pohištvo, pri iPadu pa torbice, prevleke in … osciloskope.

 3. smoger Says:

  Zanimivo…
  ‘…Primer 5: Marko Crnkovič in iPad…’

  http://bit.ly/gKda01

 4. dronyx Says:

  Tule (v PDF obliki in na nivoju naše povprečne diplome družboslovne smeri) je Googlova raziskava, ki je pokazala, za kaj se uporabljajo tablice. Kot kaže raziskava ni upoštevala Marka Crnkoviča, ker zanj je iPad v prvi vrsti gravitacijski center Vesolja in najboljši umetno sestavljen kos materije vseh časov.

 5. smoger Says:

  iŠpijun
  http://www.b92.net/tehnopolis/kolumne.php?yyyy=2011&mm=04&nav_id=507898

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: