Poklic – Mestni redar

Današnjih pet minut za meditacijo in osebno duhovno rast bom posvetil razmišljanju o enem najbolj osovraženih poklicev pri nas – mestnem redarju.

Otroci bi bili radi policaji, gasilci, zdravniki, piloti, ampak skoraj ne verjamem, da si katerikoli otrok na svetu želi, da bi postal mestni redar. Povsod, kjer se ti ljudje v uniformah pojavijo, se slišijo samo kletvice, grožnje in žaljivke, ljudje pa letijo mrzlično premikati avtomobile. Verjetno težko najdeš človeka, ki meni, da mestni redarji opravljajo kakršnokoli koristno delo. Komur napišejo listek ali olisičijo avtomobil, mora od že tako skromnega mesečnega dohodka nakazati znesek za kazen v ne ravno skromen mestni proračun in mora morda zato za plačilo ostalih položnic vzeti kredit na banki. Ampak za to ni pešcem čisto nič lažje in mirujoči promet ne izgleda čisto nič drugače. Tudi če avto stoji na prehodu za pešce in ga odpelje pajek, se bo že čez nekaj minut na tisto mesto zaparkiral nekdo drug. Lahko olisičijo celotno ulico, naslednji dan bo zopet cela zaparkirana. Če bi jo olisičili vsak dan, bi potem morda nekaj dni bilo manj napačno parkiranih avtomobilov, potem pa spet vse lepo po starem. Skratka, to početje nima nobenega drugega učinka, kot da polni mestno blagajno in lahko tako župan še več troši za razne mostove čez Ljubljanico.

Jaz osebno močno dvomim, da kdorkoli od mestnih redarjev pri zdravi pameti to delo opravlja zato, ker ga blazno veseli pisati ljudem kazni za bagatelne prekrške, ampak ga opravlja verjetno samo zato, ker ni našel nobenega drugega dela oziroma ga nihče drug noče vzeti v službo. In tu mislim, da jih moramo vsaj poskušati razumeti, čeprav povsem razumeti se jih verjetno ne da. Zame osebno bi bila služba na mestnem redarstvu zadnje delo, res čisto zadnje možno delo, ki bi ga opravljal. Jaz ne razumem, kako recimo lahko človek na dan napiše kazni za 10.000 € ljudem, kot je on sam, ki večinoma komaj shajajo iz meseca v mesec,  sam pa na koncu meseca dobi na tekoči račun morda nakazano komaj zajamčeno plačo? To je meni nepredstavljivo. Da požreš vse žaljivke jeznih voznikov in hkrati trpiš tako ponižanje!? To moraš biti res človek iz jekla, srce pa imaš iz pocinkanega pleha.

Ko sem posnel zgornjo fotografijo, mi je redar, ki je slikal napačno parkirane avtomobile in lepil listke na vetrobranska stekla dejal nekaj v smislu, da se naj ne trudim, ker ne bom dobil 20 € in da na dan dobijo po 50 takšnih slik. Pa še zakon naj si preberem. Jaz sem ga pa samo debelo gledal, ker nisem poštekal, kaj mi hoče povedat. Samo potem mi je razložil, da Žurnal24 plačuje po 20 € za poslane fotografije in da jih ljudje bombardirajo dnevno s takimi slikami, ker ne vedo, da mestno redarstvo lahko parkira kjer hoče, ko opravlja dolžnost in ima za to pooblastila napisana v zakonu črno na belem.

Prav, saj jaz ne slikam zato, da bom to kam pošiljal, ker izdajam svoj “časopis”. Pa tudi vem, kaj zakon dovoljuje. Mi je pa kljub vsemu smešno, da nekdo, ki drugim piše kazni (zgornja vrsta je cela dobila listke, ker so parkirali na pločniku in je na začetku ulice znak prepovedano parkiranje) mirno parkira svoj avto povsem enako, ker “drugače ne bi mogel opravljati dela”. Pa bi ga lahko, samo zakonit parkirni prostor bi si morali najti, kar se jim pa verjetno ne ljubi in ker je to v Ljubljani težko. Samo se pa da, tako da tole ni ravno nujno za opravljanje dela in med iskanjem zakonitega parkirnega prostora bi morda še spoznali, kje je srž problema mirujočega prometa.

Recimo da bi zakon policistom dovoljeval, da lahko kadijo travo (kanabis) med delovnim časom, če bi pa mene ujeli, ko zvijem “sumljive rožce”, bi me pa strpali v keho. To bi bilo meni tudi skrajno čudno, skregano z zdravo pametjo in predvsem povsem nevzgojno.

In tako namesto da bi bili varuhi reda in zakonitosti vzor nam, navadnim državljanom, se obnašajo povsem enako in ob tem še delijo brezplačne pravne poduke mimoidočim, da njim pa to omogoča zakon.

Pa meni ta scena ni smešna samo zaradi tega.

Smešno je, da stoji zraven avta mestnega redarstva očitno najet varnostnik v florescenčnem brezrokavniku, ki varuje mestna redarja pri njunem delu (ali njun avto?), ker se verjetno bojijo, da ne bi komu popustili živci. Samo predstavljajte si, da imaš policijsko zasedo z radarjem, zraven pa še kombi varnostnikov Sintala, ki jih varuje, če bi jih kdo fizično ali verbalno napadel. Halo? Saj izvajate zakonska pooblastila vendar! Grem komu po mlekca, da ne bo jokcal? Ste dedci al niste?

Če je delo res tako nevarno in verjamem, da je, naj jih oborožijo in usposobijo v borilnih veščinah, da se bodo znali sami braniti. Dopoldne pišejo listke, po šihtu pa na fitnes in trening karateja. S policijskimi pooblastili pridejo pač tudi težave, s katerimi se srečujejo policisti. Mestno redarstvo ni brezplačno kosilo, kjer se samo sprehaja po mestu in kasira. Vsake toliko časa lahko naletiš pri takem delu tudi na človeka, ki te z enim udarcem lahko spravi v vegetativno stanje in to samo zato, ker je bil tisti nesrečni listek z zapakirano položnico kaplja čez rob.

Po moje se bomo morali pač počasi naučiti živeti v sožitju s pločevino, ker represija ne deluje.

To je bila Onyxova današnja duhovna misel.

18 komentarjev to “Poklic – Mestni redar”

 1. chef Says:

  Še bolj preziram Darsove nadzornike vinjet, ker to je pa še stokrat huje. Brez dvoma je to najhujši poden človeške družbe in jaz enostavno ne vem, zakaj ti ljudje ne grejo raje za pobiralce smeti – ker to je lep in časten poklic. Tudi sicer je lažje prebavit smrad kot žaljivke.

  Dvomim pa, da res nimajo nobenega drugega izhoda za ta minimalen zaslužek, ker potem raje na fuš kosim travo in vlečem še državno pomoč – tudi to je bolj časno od redarskega ali nadzornega poklica na Darsu.

 2. peter Says:

  Samo to je, da je kazen za nepravilno parkiranje odločno prenizka, ker potem bi vsak prekleto premislil, kje bo pustil svoj pleh. Naj bi vsi ti junaki v Nemčiji ali , pa n.pr v USA poizkusili parkirati na primer na prostoru za invalide, pa bi videl koliko to stane.
  Potem se tudi chef ne bi razburjal na svojem blogu o težavah na črpalki. Na nek način je treba vzpostaviti nek red. Pri mladini z vzgojo, stare kozle pa prevzgoji samo globok poseg v denarnico.

 3. pijanec Says:

  @peter: kazni za parkiranje na invalidna mesta so v ZDA nizke, spomnim se, da je na tablah pisalo 100 USD (odvisno od države, vendar tu okrog so). Ostale kazni so po 20, 25 USD. Tudi kazni drugje po Evropi niso veliko višje.

  Nikoli mi ni jasno, čemu si vsi zmišljujete o blazno visokih kazni v ZDA in drugje, ko pa je Slovenija na področju raznih kazni med najdražjimi na svetu.

 4. pijanec Says:

  Še kazni npr. za Miami:
  Overtime parking and improper parking within meter space $ 18.00
  Moving other person’s parked vehicle without authority $ 23.00
  Improper or restricted parking $ 23.00
  Prohibited parking $ 28.00
  Parking so as to obstruct traffic or hazardous parking $ 28.00
  No valid license plate $ 33.00
  Willfully obstructing traffic $ 33.00
  Stroller parking $ 34.00
  Dismissal fee for expired tag violation $ 10.00
  Unlawfully parking in “Disabled Permit Only” space (1st violation) $ 153.00
  Unlawfully parking in “Disabled Permit Only” space (2nd violation) $ 253.00
  Unlawful parking/blocking handicap access $ 103.00

  In npr.
  Speeding in School/Construction zone 15-19 MPH $ 419.00,
  kar je 280 evrov v primerjavi s slovenskimi 1200 evri! HAHA

  Slovenci so obsedeni z visokimi kaznimi in to izključno iz enega razloga – ker so škodoželjni narod in nič jih bolj ne razveseli, če nek drug človek plača kazen. Samo da ima “sosed” manj v denarnici.

 5. dronyx Says:

  @pijanec: To se strinjam, da so Slovenci škodoželjen narod. Pozabil pa sem omeniti, da vendarle obstaja neka mala skupinica ljudi, ki se razveseli mestnih redarjev. To so tisti, predvsem starejši, ki že navsezgodaj zjutraj težijo po telefonu mestnemu redarstvu, da je njihova ulica zaparkirana in ne morejo iz hiše. Ampak tudi če ti res pridejo in polepijo listke, je ulica še vedno zaparkirana. Samo njim je lažje pri srčku, ker bo nekdo plačal kazen v mestni proračun in si bodo iz tega denarja gospodje zgradili nov most čez Ljubljanico.

  Kar se tiče pa kazni za bagatelne prekrške, so pa te pri nas v primerjavi z večino sveta že sedaj fantastično visoke, na drugi strani pa vrsto let sploh nismo resno preganjali gospodarskega kriminala. Absurdno.

 6. Om Nom Nom Says:

  In kaj je poanta tega zapisa?
  Da ukinemo redarstvo in pustimo, da vsi odložijo avto, kjer jim od riti pade? To bi bil pravi raj na Zemlji.

 7. smoger Says:

  ‘Prav, saj jaz…. mirujočega prometa.’

  Tu so najbrž krivi načrtovalcei projekta ‘Mestno redarstvo v MOL’, če se grobo izrazim. So namenoma tako kiksnili? Če bi kje obstajal kak uradni graf…recimo dotok denarja v MOL od redarskih kazni (oz.redarjenja) v zadnjih desetih letih+ še graf s številom vozil, ki vstopajo v LJ v zadnjih desetih letih, etc.., bi bili zelo blizu odgovora.

 8. dronyx Says:

  @Om Nom Nom: Pri meditacijah ni nobene poante. Gre pač samo za čiščenje čaker. Če pa res iščeš v zapisu poanto, pa morda na kratko samo tole.

  Včasih stanovanjske soseske niso gradili z mislijo, da bodo nekoč imeli na vsako stanovanje ljudje vsaj dva avtomobila. Zato seveda zakonitih parkirnih mest ni dovolj niti za stanovalce, verjetno pa težko pričakuješ od njih, da bodo parkirali v Tivoliju ali par kilometrov oddaljeni garažni hiši?

  Zakon občinam omogoča dodatni zaslužek z kaznimi, verjetno pa jim nihče nikjer ne nalaga, kaj bi morale one s tem denarjem namensko storiti (recimo Ljubljana zgraditi parkirna mesta za razumno ceno). Zato lahko s tem denarjem en župan gradi mostove čez Ljubljanico, drugi mrliške vežice…Pač, odvisno od županovega fetiša.

  Seveda pa nič pravno ne oporekam takšnemu občinskemu inkasantstvu oz. zaslužkarstvu. Pravno pokritje imajo v zakonih in to je verjetno eden najlažjih načinov za polnjenje občinskih blagajn, če ti seveda uspe zaposliti ljudi, ki bodo to počeli.

  Problem je namreč v tem (to je druga poanta), da je zelo žalostno opravljati poklic, za katerega vnaprej veš, da se te ne bo nihče razveselil, ker ljudem delaš škodo oziroma povzročaš dodatne brezvezne stroške. Mestnih redarjev se razveselijo kvečjem kakšni zakrknjeni in škodoželjni upokojenci, ki nimajo drugega dela, kot da cel ljubi dan opazujejo čez okno in klicarijo na mestno redarstvo.

 9. pijanec Says:

  @Om Nom Nom
  vse kar delamo v Sloveniji je to, da avte prestavljamo po mestu sem in tja. Vsakemu je jasno, da smo sfalili pri načrtovanju in parkirnih mest ni dovolj, avtomobili pa so tu in ne bodo nikamor šli.

  Seveda veliko ljudi hinavi in govori, naj se vozijo z javnim prevozom. Vendar ta isti ljudje bodo v sosednjo mesto prav tako šli z avtom in želeli bodo nekje parkirati.

  Ne razumem, zakaj se preprosto ne sprejme zakon, da mora vsaka nova ulica imeti že pri izgradnji na obeh straneh možnost bočnega parkiranja. Če ima lahko to vsaka zanikrna ameriška soseska, bi lahko imeli tudi pri nas.

 10. Namaad Says:

  Nek red pa mora biti, se vam ne zdi?

 11. malamiška Says:

  Policajev se pa vsi blazno razveselijo? Torej po mnenju nekaterih tu bi bilo bolje biti brezposelen kot pa: policaj, redar, cestninski nadzornik… Kaj pa telefonisti ki cele dneve poslušajo stranke ki jim nekaj ne dela in bi moralo delat in zakaj ne dela…, kaj pa blagajničarka v trgovini, ki se pozabi nasmehnit napačnemu in jo ta potem nadira in stresa jezo nanjo (potem vam pa še zaračuna štruco kruha ki jo boste pojedli, pa čeprav je nujno potrebna…!)?
  Pa saj vas razumem da stresate te frustracije, ko pridete v službo, šef nekaj zahteva, doma mož/žena, otroci, klošarji na cesti, telefonirat nesmete za volanom, ker zopet plačate kazen od vaše bore plače…
  Moje mnenje je da v Ljubljani na mrtvo primankuje parkirnih mest, pa vendar za to ni kriv ne Jankovič, ne redarstvo, ne policija… Pomislite v šiški naredijo parkirno hišo (ob sparu) in ponudijo ljudem nakup parkirnega prostora, po ceni 10k€, aha pa smo pri sržu problema denar, za avto imam ostalo bo pa že…
  Pa ker se preveč odaljujem od teme, samo še zadnja misel: Kako bogi v duši mora bit nekdo ki se odloči ocenjevati delo nekoga drugega na način kot si se ti? Saj sam tudi nikoli nebi bil niti policist niti politik če smo že pri temu, samo zakaj obsojat tiste ki to počnejo?
  Je pa res podn od podna tale služba, pa zato fantje in dekleta (mislim da sem jih videl) niso nič slabši ljudje kot jaz ali ti!

 12. malamiška Says:

  *edit
  Saj sam tudi nikoli nebi bil niti policist niti politik, niti redar če smo že pri temu, samo zakaj obsojat tiste ki to počnejo?

 13. dronyx Says:

  @malamiška: Jaz bi seveda bil mestni redar, če bi me plačali tako, da dobim 10% zaslužka od pobranih kazni. Ampak jaz bi bil zato, ker sem po naravi zloben in bi užival, ko bi ljudem pisal kazni. Včasih bi delal tudi po 16 ur na dan, če bi bilo lepo vreme. Si pa ne delam utvar, da bi me imel kdo zaradi tega blazno rad ali da opravljam neko družbeno koristno delo, če ljudem pišem listke.

  Kar se tiče policajev se verjetno vsi zavedamo, da bi brez njih zavladal na ulicah kaos in bi se ljudje pobijali med seboj, zato jaz na njih ne gledam kot na neke zlobne inkasante, čeprav imajo včasih tudi čisto “mestno redarske” fore. Če bi jutri ukinili mestno redarstvo, pa ne bi nihče niti opazil. Tiste nujne primere, ko nekdo res zapakira dovoz ali kaj takega, bi rešili policisti, ostali pa bi lepo parkirali tako, kot sedaj. Se bo potrebno pač naučit živet v sožitju s pločevino.

 14. pijanec Says:

  @malamiška
  seveda so za takšna stanja krive občine. Pa misliš, da gre kaj na boljše?

  Pri nas gradijo večstanovanjski objekt in to brez parkirnih mest – zaradi raznih zakonskih trikov jim jih ni treba. In kaj bodo z avti? Spet se bo jamralo, kako so vse ulice polne in kako ni prostora – samo zaradi pohlepa investitorja, ki je celotno svojo parcelo porabil za gradnjo stavbe, stroške parkiranja pa bo nosila družba in s tem davkoplačevalci.

 15. redar1 Says:

  Avtorju tega članka, aka DEBIL – tist v brezrokavniku je redar začetnik na preizkusni dobi!

 16. LESI Says:

  JAZ BI REKLA SAMO TO ……TA POKLIC JE ZELO POMEMBEN ZA SLOVENIJO,SAJ NEKATERI SPLOH PARKIRAT NE ZNAJO ALI ŠE HUJE NEDEREJO REDARJE KER SO SAMI ŠTORASTO PARKIRALI!! REDARJEV JE PREMALO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOŠTUJEM TISTEGA KI POČNE TO DELO,KI JE KOT NEKE VRSTE MESTNA POLICIJA!!!!!!

 17. Tanja Says:

  Sori, js ne bi imela nič slabe vesti napisat kazen nekomu, ki nima velike plače…

  kot si napisal tu “Jaz ne razumem, kako recimo lahko človek na dan napiše kazni za 10.000 € ljudem, kot je on sam, ki večinoma komaj shajajo iz meseca v mesec, sam pa na koncu meseca dobi na tekoči račun morda nakazano komaj zajamčeno plačo?”

  Pravial so za vsa enaka… če je pa težko dat 0,70€ za parkiranje, pa raje plača celo kazen—- ja, potem pa naj 🙂

  Sploh pa ta članek je cel zelo butasto napsiano.. se vidi, da imaš preveč časa in si jezen na cel svet.

  Grow Up 🙂

 18. dronyx Says:

  Spoštovana Tanja, ta članek je bil napisan leta 2011, tako da sem v tem času dejansko osebnostno in duhovno dozorel (kot ste napisala s tujko “grown up”). Sem pa šel članek še enkrat prebrat da ocenim, ali je res “butasto napisan”, kot ste se nekoliko neposrečeno izrazila. Fuck me! Za vsem napisanim še vedno stojim z vso svoje integriteto in poleg članka o “kokošji ovulaciji” je tole eden najboljših zapisov na tem blogu. Sam osebno grem raje na tržnico prodajat ribniško suho robo, kot da bi moral biti občinski ali mestni redar in ljudem, ki se komaj prebijajo skozi mesec pisati še visoke kazni. Za tiste, ki svojega Ferrarija vedno parkirajo na mestu za invalide pa kazen ne pomeni čisto nič. Ko takemu modelu redar napiše kazen mu ta z veseljem v roke stisne še kakšnega desetaka za napitnino.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: