Pozabil geslo za računalnik

Težave s spominom nimajo samo starejši ljudje, tako da se vsake toliko časa najde kdo, ki pride s problemom, da je na svojem domačem računalniku (Windows XP, Vista ali 7) pozabil geslo in ne ve, kaj narediti. Tale zapis je tako namenjen vsem tistim, ki bi radi vse težave rešili sami, ali pa vam je nerodno za to prositi Soseda.

Preden se lotimo hekerske metode velja razmisliti, ali obstaja na tem računalniku morda kakšen drug uporabniški račun z administratorskimi pravicami, za katerega vemo geslo in se da z njim prijaviti v računalnik. Namreč nekoliko smešno bi bilo reševati problem pozabljenega uporabniškega gesla, dolgega dvajset ali več znakov, če pa je na računalniku tudi račun z imenom Administrator, ki pa morda sploh nima gesla.

Microsoft je sicer z Windows 7 (in Vista) vse skupaj nekoliko dodatno zapletel, ker račun Administrator privzeto zaradi varnostnih razlogov ni omogočen,  tako da si potem s tem ne moreš kaj dosti pomagati. Jaz osebno bi sicer kot prvo tudi na Windows 7 omogočiti administratorski račun z ukazom v konzoli (cmd):

net user administrator /active:yes

Sicer je meni to smešno, ker so itak vsi uporabniki doma na računalniku administratorji, samo da se računu pač reče Lojze, Micka ali Tonček.

Torej če zares ne vemo nobenega gesla in nimamo nobene ideje več, kako priti v svoj lasten računalnik (tu poudarjam besedo lasten, ker mnogi dobijo ob spodnjem nasvetu čuda nekih idej, ki človeka v skrajnem primeru lahko spravijo tudi za zapahe), pa si lahko pomagamo s postopkom, ki sicer ni čisto trivialen. Gre namreč za poseg, ki bere in piše po občutljivih podatkih operacijskega sistema (SAM = Security Accounts Manager), ki so drugače zakodirani in uporabniku nedostopni.

Najprej moramo pripraviti zagonski CD, na katerem je med drugim tudi orodje, ki zna delati z uporabniškimi računi na računalniku.

Korak 1:

Na CD zapečemo ISO sliko zagonskega CD. Teh orodji je na spletu sicer več, povezava je do Offline NT Password & Registry Editorja.

Če ima kdo moralne predsodke do peke CD-jev, lahko naredi tudi zagonski USB disk, čeprav je potem postopek za nekaj vmesnik korakov bolj kompliciran, ker je potrebno sliko zagonskega diska nekako skopirati na USB disk ter zagnati ukaz, s katerim postane USB disk zagonski (syslinux.exe –ma in črka pogona, kjer je USB disk). Poleg tega pa ni nujno, da računalnik sploh podpira zagon iz zunanjega USB diska.

Korak 2:

Zagonski CD vstavimo v ustrezno odprtino in računalnik vklopimo. Če je v biosu računalnika nastavljena CD/DVD enota kot prva, iz katere se zažene operacijski sistem, potem je to že pol poti do uspeha, sicer je običajno na začetku potrebno tiščati ob zagonu tipko (katero je odvisno od modela računalnika), da zagon ponudi iz kje naj se računalnik zažene. Hočemo pa, da se zažene iz zagonskega CD, sicer nismo naredili kaj dosti.

Korak 3:

Ko se sistem naloži, pridemo do ukazne vrstice, kjer je potrebno odgovoriti na nekaj vprašanj.
Vprašanja verjetno za marsikoga izgledajo skoraj nerešljivo težka, ker pa so ponujeni hkrati tudi pravilni odgovori, je potrebno imeti samo nekaj znanja ali sreče pri izbiri. Podobno kot na šoferskem izpitu, le da je tu vprašanj bistveno manj.

Po zagonu iz CD-ja se kurzor ustavi na vrstici boot in tu pritisnemo ENTER, nakar se zažene neka okrnjena verzija linuxa.

Najprej nam program prikaže seznam particij in potrebno je izbrati številko particije (z ENTER vedno potrdimo izbiro) na kateri so nameščeni Windows (candidate windows partititions). Če je particij več in nismo izbrali prave, lahko ta korak ponovimo. Ob pravem vnosu pa v naslednjem koraku samo potrdimo, kjer se nahaja Windows config.

Naslednje vprašanje je, kaj želimo narediti.

Izbira 1 – Password reset je nekako smiselna, če ne vemo več gesla.  Potem še enkrat 1 – Edit user data and passwords. Dobimo seznam uporabnikov, ki so kreirani na računalniku, vpišemo ime uporabnika, ki mu želimo spremeniti geslo in potrdimo izbiro. Potem spet izberemo opcijo 1 – Clear (blank) user password, ki želeno geslo pobriše.

Za konec vnesemo ! potrditev, q potrditev in sledi vprašanje, če želimo shraniti spremembe. y plus potrditev spremembe zapiše na disk.

To je v bistvu vse. Zaženemo računalnik in če gre vse po sreči uporabniški račun nima več gesla in je tako spet možna prijava.

Iz tega zapisa je upam jasno, kako enostavno je dejansko priti do podatkov na Windows računalnikih, če ti na disku niso kriptirani in če imaš možnost zagnati računalnik s svojim CD oz USB diskom. Tu ne pomaga nobeno geslo, pa ne glede na to, kako dolgo je.

OPOMBA!

Postopek ni čisto nedolžen in lahko pride do nepredvidenih zapletov, v skrajnem primeru tudi izgube podatkov, če gre za kakšne kriptirane diske ali kaj podobnega. Zato je smiselno najprej podrobno prebrati navodila. V vsakem primeru pa lastnik tega bloga ne odgovarja za škodo, ki si jo nehote povzročite ali pa če omenjeni postopek uporabite za nezakonito početje. Moja pravna služba bo vse odškodninske tožbe rešila kot bi trenil, toženi pa bo proti tožitelju sprožil tožbo za povzročene duševne bolečine in izgubo ugleda. Do sedaj še nisem izgubil nobenega primera, enkrat pa sem moral pristati na poravnavo, ker so bile možnosti za gladko zmago minimalne.

5 komentarjev to “Pozabil geslo za računalnik”

 1. smoger Says:

  Imam
  # 2 vprašanji:
  – Obstaja kak program, kjer lahko direktno odzipaš/odraraš stisnjene datoteke

  – slovenski izraz za besedo
  offset
  contoller = krmilnik?
  controller gain= krmilni faktor ojačitve?

  #1 novico: Tudi amazon.com ponuja zastonj plac (5GB) ->oblaki pa take fore.

  Se opravičujem za off topic komentar.

 2. smoger Says:

  eee. .. napaki:
  Obstaja kak program, kjer direktno (= program je nameščen na USB ključu in ga od tam zaženeš) odzipaš/odraraš datoteke(tudi nameščene na USB-ju)?

  contRoller= krmilnik

 3. dronyx Says:

  @smoger: Glede izrazov se tega spomnim iz faksa, če tu misliš na vodenje sistemov s povratno zanko. Po moje mi rečemo “controllerju” v takem primeru regulator (recimo PID regulator) in regulator ima faktor ojačanja (P – proporcionalni del). Za offset ne vem, v kakšnem smislu misliš? Recimo pri operacijskem ojačevalniku se mislim da reče offset voltage razliki napetosti na vhodu, mi rečemo temu diferencialna napetost.

  Glede unzipa iz USB morda tole?

 4. smoger Says:

  100xhvala.

 5. onaidom Says:

  Dodajam še bolj slikovno ponazoritev istega postopka. Ker sem ravno zadnjič o tem bral, pa naletim še na tale blog:) Uporabna zadeva, če se kdaj zalomi, pri vsej poplavi gesel, ki jih imamo.
  http://tinyurl.com/4y9jfqx
  Sicer pa za hrambo gesel obstaja kar nekaj aplikacij, da ne rabiš vedt vseh na pamet. Sam uporabljam KeePass Password Safe.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: