Gamers

Preprosto se ne morem premagati, da ne bi pokomentiral še skoraj surrealistične slike, na kateri osebje Bele hiše domnevno v živo spremlja akcijo mornariških elitnih komandosov Navy SEALS, ki so se na drugem koncu sveta lotili eksekucije vodje Al Kaide Osame bin Ladna.

Ne vem, včasih imam jaz občutek, da Američani z nekaterimi svojimi potezami dobesedno testirajo, kako je cel svet naiven in kje je tista meja, do katere še lahko gredo pri izkoriščanju te naivnosti. Tale slika se mi zdi, da sodi točno v to kategorijo.

Ali naj jaz verjamem, da neka skupina visokih državnih uradnikov spremlja akcijo komandosov v Pakistanu na velikem LCD zaslonu tako, kot spremljajo navijači nogometno svetovno prvenstvo po gostilnah, le da se tu pije starbucks kava v plastičnih kozarcih namesto točenega piva? Hillary Clinton pa izgleda na posnetku tako zaskrbljena, kot navijači Brazilije, ko Ronaldo ustreli par centimetrov mimo zgornje prečke v zadnji minuti tekme, ko bi lahko z golom prinesel naslov prvaka.

Čemu služijo prenosniki na mizah?

Ali naj verjamem, da so uradniki za mizo prek teh računalnikov vodili operacijo? To bi potem verjetno izgledalo podobno, kot film Gamer (2009), ki smo ga pri nas prevedli v Igračar. Vsak uradnik ima svojega komandosa in mu prek računalnika sporoča ukaze? Recimo Hillary Clinton že med letom na prizorišče ošteje svojega igralca, da ni puške prestavil v “burst fire mode” in da ima spet zapackana očala za nočno gledanje. Sploh zabavno pa bi postalo, ko komandosi s kamerami na glavah vdrejo v poslopje in dobivajo ukaze iz Bele hiše prek radijske zveze. “Pazi levo, shit, imaš ga direkt za sabo, streljaj, streljaj…”, “Tango down, repeat tango is down!”. “Fuck, yeah!”, “Kolegi, jaz enostavno ne zdržim več. Moram ven na svež zrak. Če mojega specialca ubijejo, mi prosim odlogirajte leptopa.”

Ali naj verjamem, da obstajajo elitni komandosi, ki bi bili tako butasti, da bi naokrog skakali s kamerami na glavah in bi lahko nekdo v živo spremljal vsak njihov korak?

Močno dvomim, ker si nekako predstavljam, da ti ljudje ne vidijo radi, če nekdo od daleč in iz varnega naslonjača ob kavi opazuje, kako komu odstreli šibrovka del obraza, ali pa dobijo metek debelo črevo, potem pa se tak posnetek čez par dni znajde na youtubu, ker je pač tajnica sekretarja slučajno posnetek našla na šefovem prenosniku.

Jaz tudi enostavno ne morem kupiti zgodbice za lahko noč, da do zob oborožena skupina mornariških komandosov ni mogla Osamo bin Ladna ujeti živega.

Oni so pred akcijo sigurno dolgo časa opazovali kompleks, v katerem se je skrival Osama bin Laden in so imeli zelo natančne podatke, kdo vse se v njem nahaja in kako izgleda situacija za visoko betonsko ograjo. To očitno nikakor ni bila neka vojaška utrdba, kjer bi bila nastanjena brigada talibanov, ampak zelo slabo varovan hišni pripor (bolje rečeno azil), kjer je on živel z družino in otroki. Kot kaže se je v tem okolju počutil zelo varnega, sicer nekako dvomim, da bi spravljal v tako veliko nevarnost svoje otroke. To me nekako navdaja z občutkom, da je tu Pakistan igral dvojno vlogo, oziroma so mu verjetno nudili kar zatočišče, ampak zaradi politične občutljivosti te teme jih kot kaže tega direktno ne obtožijo.

Poleg tega sam kompleks kot kaže ni bil lociran v neki četrti, kjer bi okrog živeli sami teroristi ali talibani in bi se ob zvoku helikopterjev proti poslopju vsulo vsaj tisoč verskih fanatikov z AK-47 in kjer bi bila življenja komandosov lahko res hitro ogrožena, podobno kot se je klavrno končalo posredovanje ameriških posebnih enot v prestolnici Somalije Mogadišu leta 1993. Tu so lahko očitno povsem “v miru” dokončali operacijo, brez večje nevarnosti za njihova življenja.

Ko gledam skico skrivališča Osame bin Ladna se mi zdi, da je vse skupaj skoraj kot nalašč narejeno za posredovanje komandosov, le da helioport ni bil vidno označen. V primerjavi s kakšnim skrivališčem italijanskega mafijca zadeva izpade povsem amatersko, saj očitno kompleks ni premogel niti resnega rova za hitro evakuacijo, kar samo še potrjuje dejstvo, da takšnega scenarija niso pričakovali, sicer bi morali arhitekta te zgradbe…

Glede na to, kakšni elitni vojaški enoti se je zoperstavilo zgolj par ljudi sem prepričan, da bi oni z lahkoto iskanega terorista zajeli živega. Ampak kot kaže so šli v akcijo z nalogo “shoot to kill“, na kar nakazuje tudi drugi strel v glavo, ko so že videli, da ni oborožen in so ga prvič že ustrelili v prsa. Prenesti v helikopter mrtvega človeka, ali omamljenega ranjenca pa je po moje povsem enako težko, tako da sama logistika izpeljave umika ne more biti razlog za tako odločitev.

Kdo in na podlagi kakšne sodne odredbe je podpisal nalog za eksekucijo pa je vprašanje za mednarodne pravnike in celotno svetovno skupnost, ki bi se morala na glas vprašati samo eno…

WHAT THE FUCK?“!

5 komentarjev to “Gamers”

 1. Sašo Says:

  Že to, da se po nekem naključju na fotografiji vidijo čisto vsi obrazi, je sumljivo. Še nam fotografom, ko nameščamo osebe, včasih kdo zakrije koga. A tu jim je pa v prvo ratalo?
  In če že gledajo prenos v živo, a ne bi bila Hillary bolj “komot”, če bi odložila vse skripte in delovni zvezek nekam na mizo, ne pa da drži vse to cel čas “bojev” v naročju?

  🙂
  Se strinjam z zapisom

 2. dronyx Says:

  Ameriška analiza te kompozicije tule (CNN).

  Očitno bo slika postala na fotografskem področju nekaj takega, kot je Mona Lisa na področju slikarstva. Vsak bo v njej videl nekaj drugega in še vrsto let se bodo ljudje spraševali, kaj tako šokoantnega je videla Hillary? Ali pa je šlo morda res samo za alergijo na cvetni prah?

 3. smoger Says:

  In kaj so jedli zraven? Falafel al kebab?

  Meanwhile in Washington D.C. …
  http://bit.ly/jlhFOX

 4. smoger Says:

  Jaz sem prepričan, da so gledali Barbikin govor o napredku Slovenije…brez podnapisov.

 5. smoger Says:

  Ta film je tudi blizu… http://www.imdb.com/title/tt0368008/
  🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: