V divjino

Redki so filmi, ki name naredijo takšen vtis, da jim namenim nekaj možganskih procesorskih ciklov. Into the Wild je eden takšnih.

vir: Into The Wild

Film je posnet po knjigi  Jona Krakauerja in pripoveduje resnično zgodbo Christopherja McCandlessa, ki se na začetku 90 let prejšnjega stoletja po končani srednji šoli odloči, da ima vsega poln kufer, podari v dobrodelne namene prihranke v vrednosti 24.000,00 USD in se brez slovesa od domačih odpravi na brezskrbno pohajkovanje oz. klošarjenje. Še celo umetniško ime si je nadel temu primerno. Alexander Supertramp.

Najprej je vandral po Ameriki, kjer je spoznaval ljudi in hipije ter si iskal priložnostna dela, njegova končna destinacija pa je bila divjina Aljaske, kjer je očitno upal, da bo v samoti našel samega sebe.

Sam sem nekoč poznal človeka, ki je razmišljal podobno, kot Christopher McCandless. Denar se mu je zdel čisto brez veze, ker samo poneumlja ljudi. Hoditi vsak dan v službo enako brez veze, ker je življenje prekratko, da bi ga bilo vredno izgubljati za take malenkosti.

Vedno je sanjaril, da bo vse pustil in se preselil na Lepeno, kjer bo v miru pasel krave in bral knjige. Nobenih, telefonov, avtomobilov, televizije, računalnikov, časopisov in stika s ponorelim svetom.

Sam ga nisem srečal že par let, tako da je povsem možno, da sedaj zares živi kje v Lepeni in molze krave, medtem ko se mi obremenjujemo s krizo vladanja.

Zgoraj omenjen film pa zame eden izmed boljših road tripov.

9 komentarjev to “V divjino”

 1. NuckinFuts Says:

  Knjiga je, kot vedno, precej boljša. Filma sem se naveličal po prvi polovici.

 2. dronyx Says:

  Verjamem da je knjiga boljša, čeprav me je Sean Penn kot režiser presenetil, ker takega filma od njega nisem pričakoval. Podobno me je pred časom kot režiser presenetil Ben Affleck. Sedaj me na režiserskem stolčku ne more presenetiti več niti Will Ferrell.

 3. Si. R. Says:

  Film je res hud, tudi zvočni posnetek Eddyja Vedderja.

  Žalostno je le, da je McCandless bil tako naivno nepripravljen, da ni vedel za nek most, ki je bil le 300 metrov stran od mesta, kjer je tako bridko umrl …

  Dronyx, s katerim flickom te je pa presenetil Baffleck?

 4. dronyx Says:

  Affleck me je prvič presenetil kot režiser z Gone Baby Gone, pa tudi Town je soliden. Če pomislim, da je isti model igral ob Jennifer Lopez v filmu Gigli…

 5. napo Says:

  affleckov gone baby gone je čist u redu … ampak into the wild je res boljši … penn režiser >affleck režiser … penn igralec >> affleck igralec …

 6. bc123a Says:

  No, realnost je precej manj navdusujoca (bral sem stran na wikipediji, filma pa glede na to, kar sem prebral, ne bom gledal).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless

  This is what bothers me – that Christopher McCandless failed so badly, so harshly, and yet so famously that his death has come to symbolize something admirable, that his unwillingness to see Alaska for what it really is has somehow become the story so many people associate with this place, a story so hollow you can almost hear the wind blowing through it. His death was not a brilliant fuck-up. It was not even a terribly original fuck-up. It was just one of the more recent and pointless fuck-ups.

 7. dronyx Says:

  @bc123a: Po moje nanj ne moreš gledati kot na nekega Martina Strela, ki se je popolnoma diletantsko lotil velikega podviga in pri tem pogorel (“failed so badly”). Seveda, gledano samo z logiko je bila njegova Aljaska izzivanje usode, čudaško naivna in neodgovorna pustolovščina, ki jo lahko okvalificiraš skoraj kot samomor (več kot vsa lovska oprema bi mu v tistih okoliščinah prav prišla navadna ročna CB radijska postaja, ki jo lahko kupiš v vsakem radioshacku za 20 USD in z njo koga pokličeš na pomoč). Možno celo, da je imel Christopher McCandless dejansko kakšne psihične težave in tega ni nihče opazil ali pa je šlo samo za še eno izgubljeno dušo, ki je odtavala nekoliko predaleč v iskanju samega sebe.

  Kakorkoli že, gre za presunljivo življenjsko zgodbo, ki ti da misliti in je lepo prenesena na filmsko platno.

  Jaz sem recimo ob filmu študiral, kako ljudje izven “civilizacije”, kjer ni supermarketov, skoraj nismo več sposobni preživeti, kljub vsemu znanju in šolam. Marsikdo od nas bi v enakih okoliščinah verjetno podobno končal, medtem ko živalim recimo kar nekako uspeva, da preživijo v divjini, pa imajo samo nagon in baje skoraj nič pameti.

 8. smoger Says:

  Pa sej znanja nimamo…kaj nas v šolah učijo o preživetju (v naravi/izrednih razmerah)?
  PLUS: Vsako leto smo bolj nerodni (ročen spretnosti) in manj potrpežljivi (zaradi joba in vseh ostalih ‘izumov’, ki nam olajšajo (:0) lajf=> kuča-poso-…

  Torej, evolucijsko (vsaj razviti svet) se igramo rusko ruleto.

 9. lezo Says:

  Zame je film posnet malo preveč pravljično, ravno toliko, da mu niso rožice in metuljčki leteli iz riti kamorkoli je prišel.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: