Zakaj ljudje ne kličejo policje?

V soboto popoldan sem opazoval v Ljubljanskih Črnučah trojico mladeničev z južnim naglasom, kako so se spravili na neko poni kolo, kateremu so kolesa povsem zvili. Potem so ga pa še zabrisali iz nekega nadvoza skoraj direktno na železniško progo. Glede na način obračunavanja s kolesom je bilo očitno, da zanesljivo ni njihovo.

Ko sem to napisal na forumu, so nekateri komentirali, da bi moral poklicati policijo, kar mi ni prišlo niti na misel. Po izkušnjah se policija v takih primerih spravi na tistega, ki jo pokliče in potem zahteva od tebe čuda nekih podatkov. Kdo si, od kje si, zakaj si klical, dekliški priimek matere in očeta, ali si v kazenskem postopku itd, na koncu pa morda še ugotovijo, da je bil klic neupravičen in dobiš morda celo ovadbo zardi zlorabe številke 113 .

Kot kaže spodnji primer skrite kamere iz New Yorka, kjer se model spravi sredi belega dne krasti bicikle na razne načine (enemu celo s kotno brusilko prereže debelo ketno), pa tudi drugje po svetu ni dosti drugačne in smo ljudje povsod ravnodušni do vsega okrog nas.

Mislim da so pa pred časom tudi pri nas posneli neko podobno skrito kamero, ko se nekdo sredi ceste zloži po tleh, kot bi ga infarkt. Pomagal mu ni skoraj nihče. Večina se je samo stran obrnila in odhitela mimo.

10 komentarjev to “Zakaj ljudje ne kličejo policje?”

 1. smoger Says:

  Na videu imaš napis Union Square potem pa tisti prereže ključavnico (1:05->). LOL 1

  Kje je dobil štrom?! Časti občina! LOL2

  Dobro so nas mediji/država/… zdresirali.

 2. dronyx Says:

  Elektriko si je mislim napeljal iz kandelabra oz. ulične svetilke. Drugače pa bi lahko prinesel tudi kotno brusilko na akumulator (če to sploh obstaja).

 3. DJ Says:

  Sirse po “Eurabiji” bi – tudi v primeru, da bi policija ukrepala – ne izpostavljali etnicne pripadnosti (“mladenicev z juznim naglasom”) ali kakorkoli to statisticno prikazovali, ker bi se takoj kdo spravil, da gre za diskriminacijo. Zanje je samo drzavljan/nedrzavljan. Cisto avtomatiziran pogled.

 4. chef Says:

  Če bi nekdo takole skušal odpeljat bicikel sredi Čopove, bi si jaz mislil, da je pač njegov in je samo izgubil ključ. Kaj naj pa naredi?

 5. dronyx Says:

  @chef:Če bi se meni to zgodilo, bi razmislil, kaj naj naredim. Lahko se ti namreč zgodi, da naletiš na primerka, ki se loti državljanske aretacije in te priveže na bližnji kandelaber do prihoda policije, ali pa celo najprej omami z dobro merjenim udarcem na gobec in šele potem priveže.

  Jaz sem včasih plezal v hišo prek okna v prvem nadstropju, ker nisem imel ključa, doma pa ni bilo nobenega, ampak na srečo ni nihče klical policije.

 6. saymon Says:

  V kolikor te skrbi, da te bodo policaji na 113 preveč zasliševali, še vedno lahko pokličeš anonimno številko policije 080 1200.
  So me pa tvoji “strahovi” spomnili na Mariborčana, ki je obvestil policijo, ker je na cestišču skala, ki je ni mogel umakniti. Ker sta se nato dva na tisti skali razbila, je bil kar avtomatsko kriv, ker ni zavaroval kraja, in mu je grozila celo zaporna kazen:
  – članek na 24ur.com: http://24ur.com/novice/crna-kronika/poskusal-je-pomagati-zdaj-mu-grozi-jeca.html
  – članek na siol.net:

 7. pijanec Says:

  No, kakšna 2 tedna nazaj se je v medijih pojavil posnetek kamere, ko so sredi belega dneva enega ubili na ulici v NY. Tudi tam se ni nihče preveč vznemirjal, kaj šele da bi se zaradi bicikla.

 8. dronyx Says:

  @pijanec: To sem videl. Mislim da so ga ubili v Brooklynu pred neko trgovino. Je bil pa nekaj časa nazaj dan ne internet praktično identičen posnetek varnostne kamere iz Neaplja, ko so pred trgovino ubili nekoga v mafijskem obračunu, pa so šli ljudje celo mimo trupla, kot da se ni zgodilo nič. Je pa res, da se v Neaplju verjetno večina boji vmešavati v take zadeve, ker nikdar ne veš, če ni morilec še kje v bližini ali jih je več in pospravijo še tebe, ker te zamenjajo za mafijca.

 9. DJ Says:

  To zadnje je vse posledica ameriske/holivudske (vse manj) prefinjene propagande. Urno cenzurirajo po njihovih postajah vse “grde besede” in vecino stvari, ki po njihovem prevec eksplicitno nakazujejo na najbolj naravne zadeve (golota, seks), ampak vedno manj jim je problem prikazovati vse vecje podrobnosti kaksnega umora, odprtega telesa in “razstavljenih” organov ipd.

 10. pijanec Says:

  No, saj je lani poleti tudi nekaj trupel naneslo na plaže južno od Neaplja. Pa so se ljudje mirno kopali in sončili dalje, oblasti pa so trupla čez čas samo pokrile. Če pa bi si katera snela zgornji del kopalk, te pa bi nastal direndaj!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: