Pomoč na daljavo

Računalniških programov za pomoč na daljavo, ko se lahko prek mreže (lahko tudi interneta) povežeš na drug računalnik in prevzameš popolni nadzor nad njim (zaslonska slika, miška, tipkovnica), je cela vrsta in ti pripomočki prihranijo marsikatero pot in stroške, ko moraš skrbeti za računalnike, ki niso vsi na isti lokaciji.

Načeloma je tu pomembna samo kolikor toliko solidna hitrost povezave, je pa vseeno, ali je računalnik na drugem koncu države, ali pa na drugem koncu sveta.

Popularna brezplačna rešitev za to je TeamViewer, v poslovnem svetu pa je zelo popularen tudi slovenski produkt ISL Light, ki ga tudi sam praktično dnevno uporabljam.

Sem pa zadnjič pomagal bivši sodelavki nameščati tiskalnik na svojem domačem prenosniku in zadeva nikakor ni hotela delovati. Najprej sem ji poskušal razložiti po telefonu, kaj mora narediti. Ker tiskalnik ni dal nič od sebe, sem se povezal še na daljavo in ji namestil potreben program oziroma gonilnik, ampak še vedno nič. To, da je tiskalnik pravilo vklopila na elektriko, sem nekako predvideval, za USB kabel pa nisem bil več prepričan. In potem sem študiral, da bi za take primere potreboval še malo prenosno kamero, ki bi jo oseba na drugi strani vklopila, jaz pa bi lahko potem na daljavo spremljal sliko v živo in jo usmerjal, kaj naj mi pokaže (he, he, nisem mislil tisto).

Kamera bi bila recimo lahko nekaj takega:

Idealno bi bilo, da je kamera brezžična, sprejemnik, priklopljen na računalnik ali nekam na omrežje, pa bi pošiljal sliko na drugo stran osebi, ki nudi pomoč. Na tak način bi se dalo pogledati, če so kabli pravilno priključeni, nuditi moralno pomoč pri menjavi tonerja ali zataknjenem papirju v tiskalniku, kakšni tehnično navdahnjeni tajnici pa bi morda lahko celo razložil, kako naj nastavi IP naslov na mrežnem tiskalniku in sproti spremljal, kaj počne. Verjetno bi se dalo danes z lahkoto narediti tudi to, da lahko prevzameš podporo tudi na malo večjem mobilnem telefonu in prek njega usmerjaš pomoči potrebnega človeka na drugi strani.

Sicer je res, da ima večina današnjih mobilnih telefonov serijsko vgrajeno kamero, vendar tiste v cenenih modelih so za to skoraj neuporabne, razen morda za kakšen hiter check kablov, pri dražjih modelih pa bi to načeloma šlo. Je pa  problem potem še prenos podatkov, kar seveda prek GSM oz. UMTS omrežja stane precej, če želiš seveda sliko v visoki ločljivosti, wi-fi pa tudi nimaš povsod.

V prihodnosti pa pričakujem, da bodo iznašli še način, da oseba na drugi strani natakne rokavice in potem samodejno ponavlja moje gibe, podobno kot recimo kirurgi operirajo s pomočjo robota in kamer.

Če ob tem komu pridejo na misel razne spolne igrice, naj ga takoj ohladim, ker kamere se za to uporabljajo praktično od njihovega nastanka. Za klasično šeškanje podrejenih sodelavk pa je zaželeno, da se zadeva opravi v živo in na sami lokaciji, ker nobena ne bo preveč navdušena, da se sama tolče po riti, medtem ko jo ti spodbujaš prek kamere.

Silicijeva dolina, Here I cuming.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: