Represija uporablja tudi trike

Kdor je mislil, da so represivni organi, ki imajo v raznih zakonih navedeno pravico do kaznovanja navadnih državljanov samo neki glupi državni aparatčiki, brez kančka domišljije, se je očitno grdo zmotil.

Znanec od kolega mojega prjatla se pelje po avtocesti in dohiti pred seboj avtomobil znamke Škoda Superb V8 srebrne barve. V takih avtomobilih so sicer montirane tudi provide, zato ga pazljivo prehiti in opazi, da ima avto na steklih senčnike, na katerih je narisan nek pajac (mogoče Miki miška, ki osle kaže), tako da se ne vidi, kaj je notri. Vendar ta nesrečni senčnik ga prepriča, da gre za navaden družinski avto, zato stopi po gasu in z dobrim terencem je hitro pri 200 km/h na 100 km/h omejitve. Ampak Škoda Superb V8 vozi za njim, ga dohiti, prehiti in na koncu še ustavi. STOP POLICIJA. Provida! 9 kazenskih točk, še nekaj drobiža denarne kazni in stigmatizacija do smrti.

Jebi ga.

Včeraj sem bral, da je davkarija (DURS) začela z analitičnimi metodami raziskovati podatke o lastništvu nepremičnin, ker so prišli do spoznanja, da ima večina v navidezno praznih stanovanjih podnajemnike na črno in državi ne plačuje za to nič davka. Trik je pa v tem, da so začeli baje pridobivati račune od elektra, komunale, telekoma in podobnih firm, nakar to primerjajo z lastništvom stanovanj in če si lastnik več praznih stanovanj, se dacarji inteligentno vprašajo, kako za vraga duhovi naredijo za par sto evrov stroškov samo na elektriki in telefonu!?

Z nekaj malega volje in denarja se da narediti celo računalniški program, ki se loti analitične obdelave podatkov in celo sam predlaga inšpektorjem, katere lastnike je še posebej potrebno vzeti pod drobnogled, ker gre verjetno za utajevalce.

Ne vem pa, kaj davkarija poreče na to, če se braniš, da živi v drugem lastniškem stanovanju tvoj življenjski sopotnik, študent zadnjega leta arhitekture, s katerim se čudovito ujameta v postelji, ne moreta pa imeti otrok in predvsem ne moreta živeti skupaj v istem stanovanju zato, ker ju sosedje grdo gledajo. So pač sami homofobi. Pa nastopi za davkarijo spet pravni problem, kako dokazati, da je to navaden bulšit in je študent podnajemnik prek Salomonca, ki ti vsak mesec na roko plača 500 € za flet? Plus stroški.

Jebi ga.

Med dokaj zvite trike pa sodi tudi poslovanje mestnega redarstva Ljubljanskega, ki položnice za prehitro vožnjo ne pošilja več kot eno leto z izgovorom, da baje niso imeli tiskalnika oziroma programa za tiskati položnice, pa čeprav gre za strošek morda nekaj tisočakov. Potem pa praktično čez noč uspejo natisniti 25.ooo plačilnih nalogov (z besedo petindvajset tisoč).  Verjetno so s to potezo računali, da se ljudje ne bodo mogli pritoževati, ker bo večina pozabila, za kaj se je sploh šlo neke deževne sobote pred letom in pol. Vendar tu je možno, da so se nekoliko ušteli, kajti zastaralni rok je morda res dve leti za take prekške, ampak baje naj bi morali po Zakonu o upravnem postopku odločbo oziroma obvestilo o prekršku pa kljub temu izdati najkasneje v roku dveh mesecev (222. člen).

Še večja težava za Mestno občino Ljubljana pa bi nastala, če bi nekdo, ki je v tem času že zbral dovolj kazenskih točk za odvzem vozniškega dovoljenja, medtem povzročil prometno nesrečo s smrtnim izzidom ali hujšimi telesnimi poškodbami. V takem primeru pa bi šlo verjetno tudi za kazensko in odškodninsko odgovornost vseh vpletenih na MOL, ki niso uspeli v letu dni kupiti tiskalnika za tiskanje položnic, medtem ko denar za nove radarje skupaj s pripadajočimi avtomobili znamke Škoda Roomster vedno čudežno najdejo in samo na račun kazni zberejo letno nekaj milijonov evrov.

Jebi ga.

4 komentarji to “Represija uporablja tudi trike”

 1. smoger Says:

  Zmanjkuje denarja za javno upravo in stiska poraja (nove) ideje.

 2. dronyx Says:

  @smoger: Ne bom dal roke v ogenj, ampak mislim da gre za plače javnih uslužbencev letno 2,7 milijarde €, medtem ko je v proračunu samo za krpanje luknje pokojninske blagajne namenjenih 1,5 milijarde € (seveda se v tistih 2,7 milijarde skriva tudi precej denarja, ki gre pa neposredno v pokojninsko blagajno, tako da gre za upokojence dejansko krepko čez 2 milijardi evrov na leto iz proračuna). Hočem povedati to, da je problem naših javnih financ vendarle malo širši in pri vseh teh milijardah nekaj zbranih milijonov od kazni ne pomeni praktično nič. To je z drugimi besedami denar, ki ga izgubaška državna podjetja zmečejo za bogate regrese, namesto da bi jim država (vlada) zapovedala minimalen regres, kot ga dobijo recimo izgubaški javni uslužbenci (sem že kje omenil, da sem zloben?).

  Če pridelata NLB ali Telekom vsak po 200 milijonov izgube, je meni povsem nelogično, da si kljub temu izplačujejo neke enormne regrese, božičnice in 13. plače, medtem ko se zaposlene v javnem sektorju očitno smatra kot bedake, ki se jim vedno samo jemlje in jih nateguje, kjer se le da. Samo očitno imajo povsem različna merila. Se mi zdi pa po svoje lepo, da se tako jasno vidi odnos do zaposlenih v javnem sektorju.

  Izgovarjanje bankirjev na kolektivne pogodbe je pa res popolna traparija, saj je imel javni sektor tudi kolektivno pogodbo in celo podpisane anekse po Virantovi reformi, pa so vse to gladko črtali, ukinili vse dodatke, uspešnosti in nadure. Kavica na Gregorčičevi s sindikalisti, pa so se lepo pomenili, samo sindikalistom so dali možnost, da so naivni raji vse skupaj predstavili kot trda pogajanja. Verjamem pa, da z bančnimi in železniškimi sindikati to ne bi šlo tako gladko.

  Kar se tiče kazni od prometnih prekrškov je pa jankovićeva Ljubljana poseben primer, ki si zasluži posebno pozornost, saj oni baje zberejo skoraj polovico toliko denarja od kazni, kot uspe policiji zbrati na ozemlju cele države! Mu pa štango sigurno držijo tisti, ki pripravljajo prometne zakone in kaznovalno politiko, saj je on vse skupaj pripeljal praktično do absurda, ko niti več ne skriva, da kazni niso nič drugega, kot pa navadna legalizirana kraja. In žal na naslednjo oblast sploh ne računam, da bi to spravila v neke razumne okvirje, ker ni razloga, da bi ustavili nekaj, kar je na zelo lahek način pobran denar in kar očitno funkcionira, brez da bi se kdo pretirano jezil. Tu smo pa že pri hlapčevski naravi slovencev, ki bi žrli tudi pasji drek, če bi jim ga kdo serviral in jih prepričal, da je ta za njih dober.

 3. Hhgg Says:

  Nimaš prav glede 222 člena:

 4. dronyx Says:

  Nisem pravnik, zato jaz sem povzel samo to, kar sem prebral drugje. Drugače 222. člen ZUP pravi takole:

  Kadar se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, pa pred odločitvijo ni potreben poseben ugotovitveni postopek, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki čimprej, najpozneje pa v enem mesecu od dneva, ko je prejel popolno vlogo za začetek postopka, oziroma od dneva, ko je bil začet postopek po uradni dolžnosti. V drugih primerih, ko se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki najpozneje v dveh mesecih.

  Vprašanje je, ali se plačilni nalog ne izdaja po uradni dolžnosti? Namreč če oni z meritvijo hitrosti ugotovijo kršitev, so verjetno dolžni izdati plačilni nalog oziroma obvestiti storilca po uradni dolžnosti, ker sicer bi imeli diskrecijsko pravico, koga se bo oglobilo, koga pa ne. Ne bi bil presenečen, če je v tej državi tudi kaj takega možno, je pa to potem skregano z logiko. Seveda pa obstaja vprašanje, ali je v interesu stranke, da prejme položnico? Po moje absolutno je, ker se ga na tak način opozori, da je potrebno voziti na cesti previdno in spoštovati predpise. To je sigurno v mojem interesu.

  Gre pa v pravu in pri interpretaciji zakonov vedno za iznajdljivost.Oziroma predvsem za iznajdljivost. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: