Bančno računovodstvo

NLB očitno poslovni izzid računa takole:

DOKAPITALIZACIJA – IZGUBA = DOBIČEK

Potem se pa dobiček razdeli na nagrade in ostale bonuse upravi, zaposlenim in nadzornemu svetu.

Za letos tako hiter izračun pokaže, da bo dobiček naše največje državne banke znašal solidnih 48 milijonov € (250 milijonov dokapitalizacije – 202 milijonov izgube).

Bo pa zanimivo videti, kakšne bodo šele božičnice in 13. plača v naši največji državni banki, če bo letos potrebna še kakšna dokapitalizacija s strani davkoplačevalcev?

Se takoj bolje počutim, ker ne financiram več teh frajerjev.

6 komentarjev to “Bančno računovodstvo”

 1. najed Says:

  Na žalost se motiš – razen če si se izselil iz Slovenije. Ok kod pa misliš, da je prišel denar za dokapitalizacijo? Ni dovolj, da zapreš račun pri NLB…. Bo treba še davke nehat plačat, da bi kaj zaleglo.

 2. m12 Says:

  @najed: za trenutek sem podvomil v tvojo pismenost…

 3. APM Says:

  Ne sprenevedajte se, ali pa ne nasedajte cenenim političnim štosom.
  Regres je del plače. Je zakonit in pripada vsem zaposlenim in tudi upokojencem. Banka ga je prav gotovo vnesla v pravilnike in ga obračunava tako, kot ostale stroške poslovanja.
  Poleg drugih neracionalnostih so prav gotovo stroški poslovanja banke previsoki. Zato bi morala biti dolžnost uprave, da te stroške zmanjša. O vsakem izdatku bi morala premisliti, ali se ga da zmnajšati. Tako tudi število zaposljenih, višina njihovih plač in tudi regresa.
  Če uprava ne izvaja racionalizacije poslovanja in programa racionalizacije ne predloži lastniku, je neposobna in jo je potrebno zamnejati. Vlada, ki zastopa pretežnega lastnika, pa je odgovorna, če od uprave takšne racionalizacije ne terja. Če vlada tega ni storila, jo je potrebno zamnejati, ča že ne vse, pa vsaj odgovorne ministre.

 4. dronyx Says:

  @APM: Seveda je izplačilo regresa zakonito in temu nihče ne nasprotuje. Izpade pa smešno, če država izgubaško banka sanira z 202 milijona €, potem pa banka zaposlenim nameni regres, ki je dvakrat višji od minimalnega in več kot dvakrat višji od tistega, ki ga dobi javni sektor. Izgovri na kolektivno pogodbo bančnega sektorja so bedarija, saj bi lahko modra vlada pogojevala sanacijo z denarjem davkoplačevalcev s tem, da banka klesti stroške povsod, tudi na stroških dela. Nenazadnje je imel javni sektor tudi kolektivno pogodbo in že podpisane anekse k pogodbam o zaposlitvi za postopno “odpravo nesorazmerij” (dvig plač), pa so to vse lahko gladko črtali. Očitno se da marsikaj, če obstaja interes. Ampak pri upravljanju državnih naložb tega interesa očitno ni, saj država baje od teh naložb dobi manj, kot pa če bi ta denar vezala na banki z minimalnimi obrestmi.

 5. APM Says:

  Regres je del plače in njegova višina je vezana na višino plač.
  NLB je v izgubi, zato bi vlada od uprave morala zahtevati sanacijski program. V sanacijskem programu bi morali biti opisani ukrepi, potrebni za to, da bo banka poplačala dolgove in pričela poslovati pozitivno.
  Sanacijski program bi obvezno moral vsebovati zmanšanje števila zaposlenih, zmanjšanje plač in posledično tudi zmanjšanje regresa.
  Uprava tega ni storila, nadzorni svet tega ni zahteval, tudi vlada, kot zastopnica pretežnega lastnika ni ukrenila nič.
  Če se nekomu zdi, da je izplačani regres previsok, potem se ve, kdo je za to odgovoren.
  Z alarmantno vsetjo pa se le razvnemajo strasti, nič konkretnega pa ne bo narejeno. Gre le za politični blef, podoben tistemu, ki je bil stkan okrog odpravnine bivšemu direktorju Kramarju.

 6. dronyx Says:

  @APM: To drži. Ampak na koncu vedno pridemo do tega, da država ne zna upravljati s podjetji, ki so v njeni večinski lasti, prodala jih pa tudi nebi, ker je to v nacionalnem interesu. Samo NLB, Telekom in Slovenske železnice so ustvarili skupaj nekje pol milijarde izgube. Če je to komu v interesu? Glede višine regresa se pa ne strinjam, da mora biti nujno vezan na višino plač, saj v javnem sektorju tudi ni povprečna plača manjša od minimalne, pa ni nobenih moralnih zadržkov, da se izplačuje tak regres. In to že od nekdaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: