Biljano Weber za gospodarsko ministrico

Šefica slovenskega Microsofta Biljana Weber je izjavila, da mora Slovenija privabiti več tujih naložb.

Z izjavo se absolutno strinjam in tole bi znala biti naša nova ministrica za gospodarstvo. Take ženske je po moje škoda, da vodi neko firmo, ki skoraj obubožani mali državici prodaja kartonske škatle s CD-ji za nekaj sto milijonov € letno, od nas pa ne kupijo ničesar, kaj šele da bi kaj resnega investirali. Bi pa lahko kot gospodarska ministrica uvedla načelo protidobav. Za toliko, kot nam ZDA prodajo programske opreme, morajo od nas kupiti recimo ribniške suhe robe, ali pa idrijskih čipk.

Sicer gremo na Linux in OpenOffice.

5 komentarjev to “Biljano Weber za gospodarsko ministrico”

 1. cccc Says:

  Ehhh, še ena tipična “meneđerka” a la Yes, ki preprodaja stvari, ki bi se prodajale tudi same. Vse o njej pove že dejstvo, da je neko popoldne pospravila stvari v direktorski pisarni podružnice ene multinacionalke in jih naslednje jutro razložila v direktorski pisarni podružnice konkurenčne multinacionalke, konkurenčene predvsem pri cuzanju denarja iz javnega sektorja (boš sam najbolje vedel). In to brez kakršnekoli konkurenčne klavzule.

  Kot en državni birokrat kle prešteva “tuje naložbe” in klepa proste spise o njihovem optimalnem številu. Sama je sedela kar v dveh direktorskih foteljih. In kaj je naredila glede tega? Je izvohala kakšen perspektiven garažen startup, poklicala v Armonk ali Redmond in predložila poslovni načrt prevzema, okrepitve razvijalskega tima in integracije donosnega produkta v izdelke, ki jih zastopa???? Ama jok!! Pa bi to vsekakor bila čisto solidna tuja naložba. In če bi to vsaj poskušala, bi vsaj točno vedela (in povedala), kaj je v tej dolini šentflorjanski narobe, da se je tuji investitorji tako ogibajo. Medtem, ko je ona po fižolčkasto preštevala “tuje naložbe”, je ravno njen trenutni delodajalec izvedel akcijo pičlih 40 km severno od Maistrove meje in v “provincialnem” Grazu postavil oddelek za razvoj zemljevidov, konkurenco Google Earth! Je pa res za takšno operacijo in vodenje takšnega oddelka potrebno imeti še kakšno kvalifikacijo več od branjevke, ki prodaja škatle s CDji (če si sposodim tvoj navedek).

 2. pijanec Says:

  Pri nas ne bo tujih naložb tako dolgo, dokler se bo država ukvarjala z enostavnimi deli, ki sodijo v banane države, namesto z visoko dodano vrednostjo.

  Pri nas so povsod glavna tema pogovorov delavci, ki ali primejo polizdelek 1 in ga vtaknejo v polizdelek 2; ali delavci, ki primejo izdelek na lokaciji 1, ga zapeljejo čez črtno kodo in prestavijo na lokacijo 2.

  Veselil se bom dneva, ko bodo končna glavno področje ukvarjanja države inženirji, biokemiki, fiziki, razni kreatorji itd.. – torej nekdo, ki iz vrednosti 100 ustvari 500, ne pa več nekdo, ki iz 100 ustvari 102.

 3. dronyx Says:

  Biljana bi seveda lahko kvalificirano nakladala o tujih naložbah, če bi ji uspelo na mestu dolgoletne lokalne šefice IBMa in sedaj Microsofta zlobirati pri njenih šefih v ZDA, da v Sloveniji odprejo vsaj nek mali razvojni oddelek, kjer večina zaposlenih ne bi bili samo dobro plačani komercialisti in lobisti. Tako pa se nam dogaja, da marsikatero tuje podjetje ne samo da praktično ničesar tu ne investira, ampak celo selijo distribucijske centre za tako imenovano “Adria region” nekam drugam. Namreč pred petnajstimi leti smo bili perspektivni vsaj glede prekladanja škatel iz letal, ker pri nas ni bilo resne vojne, ljudje solidno govorijo angleško in smo znali delati z Balkanom. Danes to ni več nikakršna konkurenčna prednost in samo vprašanje časa, kdaj bodo spokali od tu še preostali (Google bo recimo pokrival Slovenijo iz Hrvaške pisarne). Celo Slovenci, ki niso prisesani na javno upravo in nekaj velikih firm v večinski državni lasti, selijo svoja podjetja na Ciper ali še kam dlje.

  Mi smo dejansko v vseh pogledih “total failure“. Ampak outcome ne more biti drugačen, če upravljajo državo ljudje, ki se jim gre samo za svoj žep in o gospodarstvu razmišljajo podobno, kot šefi večjih italijanskih mafijskih družin. Tuje firme se pa takemu okolju pač samo prilagodijo, kar je direktno povedal tudi bivši šef finske Patrie – “poslujemo v skladu z lokalnimi običaji”.

 4. seamus Says:

  Odlično – da se definiramo kot “total failure” (kot država seveda). Super, bom uporabljal tole, ker se prou fajn sliš!

 5. dronyx Says:

  Če drugega ne, nam ostane vsaj črni humor. To je pa tudi nekaj, oziroma praktično vse, kar nam je ostalo od zgodbe o uspehu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: