Mobitel ubija

Strokovnjaki svetovne zdravstvene organizacije so potrdili, da mobitel (mobilni telefon, mobilnik, somohodna telefonska naprava, cellular…) lahko ubija oziroma povzroča tumor na možganih. Za možganske tumorje je sicer značilno, da povzročajo glavobole, omotičnost, bruhanje, težave z govorom in vidom, pojav nenadzorovanih gibov, spremembe značaja ali celo halucinacije, neuspešno zdravljenje pa se večinoma konča s smrtjo.

Vendar študentje, ki za Onyxa pišemo tale blog, imamo rešitev! Kovinski oklep za čez glavo, ki ustvari Faradayevo kletko in tako prepreči elektromagnetnemu valovanju, da bi uničil možganske celice uporabnika mobitela.

Zbiramo prednaročila. Možnost plačila na več obrokov ali operativni leasing. Iščemo tudi lobiste, ki bi pomagali sprejeti predpis za uzakonitev obveznega nošenja takšnega oklepa za vse imetnike mobitela.

2 komentarja to “Mobitel ubija”

 1. Namaad Says:

  GSM valovi se prebijejo tudi skozi Faradayevo kletko.
  Tako da tole ne bo šlo.

 2. dronyx Says:

  @Namaad: GSM je v RF spektru samo eno izmed elektromagnetnih valovanj, z valovno dolžino med 16 in 33 cm, tako da mi ni jasno, zakaj faradejeva kletka za njih ne bi veljala?

  Mogoče dobiš tak občutek, ker ti GSM deluje recimo v avtomobilu in podobnih “kovinskih kletkah”, vendar to samo pomeni, da ne gre za idealno faradejevo kletko, je pa res, da čim višja je frekvenca, težje je narediti idealno faradejevo kletko (mislim da odprtine ne smejo biti večje od 1/4 valovne dolžine). Celo več, kar se tiče vpliva na zdravje zaradi EM sevanja je zadeva tako še bistveno slabša, saj imajo mobilni telefoni to lastnost, da spreminjajo moč oddajanja, če ugotovijo, da je signal šibkejši. To pomeni, da v avtomobilu fašeš večjo dozo EM sevanja prvič zaradi večje moči oddajanja GSM telefona, drugič pa še zaradi tega, ker se EM valovanje odbija od prevodne karoserije avtomobila, tako da je princip podoben mikrovalovni pečici. Pa še z avtom se lahko zaradi nepazljivosti zaletiš, kar pa je ženskam skoraj nemogoče razložit in te imajo za looserja, ker si ne upaš tako kot one telefonirat med vožnjo v avtu.

  Zanimiv primer slabe faradejeve kletke so tudi letala, narejena običajno iz nekih aluminijastih zlitin, ki pa med letom niso ozemljena (ozemljijo jih recimo med točenjem goriva, da ne pride do iskre zaradi statičnega naboja) in imajo okna, ki niso iz prevodnega materiala, so pa ravno velikosti nekajkratnika valovne dolžine GSM. Na njih imaš sicer lahko wi-fi komunikacijo, vendar je oddajnik montiran znotraj letala, za GSM sem pa vedno slišal pred vzletom, da ga je potrebno izklopiti, ker moti naprave na krovu. To pa ravno zaradi tega, ker GSM telefon zelo slabo lovi signale, potem pa dviga moč oddajanja in 200 telefonov na krovu bi teoretično lahko zmotilo delovanje elektronike. Sem pa zasledil na spletu, da naj bi na nekaterih letalih ponujali tudi GSM med letom, vendar če sem pravilno razumel tehnologijo ta uporablja prenos prek satelitov, medtem ko GSM telefone na letalu z nekim šumom izolira od zemeljskih oddajnikov (zelo strokovno o tem tule).

  Lahko pa narediš tudi sam manjši eksperiment. Vzameš nek kuhinjski lonec, ki ni narejen iz plastike, daš vanj tvoj mobitel, ga pokriješ s tesno prilegajočo pokrovko in vse skupaj po možnosti še ozemljiš. Potem pa pokliči na to GSM številko in boš videl, če kletka deluje. V primeru, da se telefon oglasi, si verjetno naredil nekaj narobe ali pa fakultete učijo krivo vero (kontakt za pritožbe tule).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: