Davki po pasje (Doggy style)

Veseli me, da nam Murska Sobota ni dala samo stotnije novih brezposelnih, ampak iz Prekmurskih ravnic pridejo vsake toliko časa tudi inteligentne ideje, ki človeku vzamejo sapo.

Ena takšnih je vsekakor predlog za uvedbo pasjega davka, po katerem naj bi vsi državljani plačevali 3 € posebnega davka in s katerim želijo predlagatelji poskrbeti za zapuščene živali, kar bi uredila po njihovo komunala in občinsko redarstvo. S tako zbranim denarjem naj bi se izvajali celo posebni programi za zapuščene pse in mačke, verjetno v smislu njihove resocializacije in morda je predvideno tudi kakšno šolanje, da bi živali tako lažje našle nove lastnike in ne bi bile več prepuščene na milost in nemilost lokalni komunali.

Bi šel pa jaz še korak dlje.

Jaz bi uvedel obvezno registracijo za vse domače živali, podobno kot moramo registrirati avtomobil. Kdor ima psa, mucka, hrčka ali zlato ribico bi se moral enkrat na leto zglasiti na pristojni upravni enoti in vplačati registracijo v znesku okrog 50 € po kosu domače živali. V primeru da gre za žival z rodovnikom, bi se po mojem predlogu višina registracije odmerila glede na tržno vrednost živali, če pa se domača žival uporablja tudi za sodomijo, pa se na vse skupaj obračuna še dodatna nravstvena taksa. Vsaka žival bi za ta denar potem dobila ovratnico z registrsko številko ter bi bila brezplačno vpisana v register domačih živali.

V primeru, da lastnik domače živali ne opravi registracije in plačila ustrezne takse v zakonsko določenem roku, se mu domačo žival nemudoma odvzame. Vendar verjamem, da to ne bo ravno pogost pojav, saj si verjetno res nihče ne želi, da strici iz krajevno pristojnega Inšpektorata za domače živali odpeljejo Pikija na evtanazijo, ker je ata pozabil plačat registracijo, denar pa zapil?

Po moji grobi oceni bi lahko na ta račun zbrali letno minimalno 50 milijonov sredstev, kar je celo nekaj več, kot to uspe jankovićevemu mestnemu redarstvu.

Seveda pa ne računam, da bi lahko samo s tem ukrepom rešili pokojninsko blagajno. Vsaj ne s tako nizko odmerjenim prispevkom. Vendar tu sem upošteval, da ljudje novih dajatev ne sprejemajo ravno z navdušenjem, tako da je potrebno biti nekoliko obziren in davščine postopno višati.

3 komentarji to “Davki po pasje (Doggy style)”

 1. DJ Says:

  Pa gremo še en korak dlje… Predlagani davek naj bi plačevali samo lastniki psov, ne pa tudi ne-lastniki (podobno – zakaj bi cerkveni davek plačevali tisti, ki niso pripadniki določene vere).
  V primeru, da so lastniki zasačeni, da po javnih površinah sprehajajo pse brez povodca (ali še huje – ne počistijo za njimi, ko uporabijo tako površino kot stranišče), poleg kazni dobijo še kazenske točke po podobnih principih kot velja za prometne prekrške. Kaj se bo naprej dogajalo s temi točkami, je stvar dolgih razprav in presega obseg tega komentarja. 😉 Definitivno pa nabiranje takih točk vodi do odvzema “licence” za domačo žival.
  Predvsem pa najpomembnejše: Zavoljo spodbujanja dviga rodnosti se uvede olajšave na domače živali za družine ali posameznike z otroki. Npr.: Oseba ali družina, ki ima najmanj 2 otroka, pridobi pravico do nakupa/posvojitve psa in ji pasjega davka ni potrebno plačevati. Tako bi se počasi eliminiralo primere, kjer domača žival “nadomešča” potomca. 🙂

 2. dronyx Says:

  @DJ: Predlog iz Murske Sobote sicer govori o tem, da bi ta davek plačevali kar vsi, vendar se jaz s tem ne strinjam. Če obstajajo zapuščeni psi in mačke pomeni, da jih je nekdo zapustil in menda niso kar prišli iz gozda? Če jaz nimam domačih živali, jih verjetno tudi ne morem zapustiti, samo mi je pa jasno, da to težko razložiš nekomu iz Murske Sobote.

  Drugače so pa tvoji predlogi izvrstni, če ne celo zelo dobri. Sam sem bil presenečen, ko sem prebral, da tak davek na hišne ljubljenčke poznajo tudi drugje po svetu (na Nizozemskem baje 90 € na psa). Sploh čudovita pa je ideja s kazenski točkami, ker se mi zdi, da bi občine rade nekako čim bolj zaposlile svoje mestne redarje (vsaka Kungota pač ni Ljubljana, kjer se da dobro kasirati samo s kaznimi za napačno parkiranje), samo s pisanjem kazni za prometne prekrške pa ni dela za cel dan.

  Bi pa jaz k temu dodal, da uvedemo še olajšavo za primer, če je imel lastnik stroške z zdravljenjem svojega ljubljenčka, ob priložiti ustreznega veterinarskega računa. Ta olajšava bi bila minimalna, samo na tak način ljudem pokažeš, da jim samo ne jemlješ, temveč nekaj tudi daš. 😉

 3. pijanec Says:

  Če je domača žival zapuščena in je nihče noče, se jo eliminira. Preko javnega razpisa bi se za takšno delo zagotovo prijavilo kakšno lovsko društvo. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: